Stoltzekleiven Opp og Oslos Bratteste – oppsummering

Stoltzekleiven Opp

Det ble ikke satt noen løyperekorder i årets Stoltzekleiven Opp, dette må nok forholdene ta sin del av skylden for. Vått og litt kaldt er sjelden en god kombinasjon for å løpe fort.

Startpengene var iår brukt på kvinnesiden med å hente inn løyperekordholer Kristin Størmer Steira, tre ganger junioreuropamester i friidrett Karoline Bjerkeli Grøvdal og verdens sjette beste 1500m-løper i 2011 Ingvill Måkestad Bovim. Som ventet viste Bjerkeli Grøvdal seg sterkest, hun vant på 9.41, som er seks sekunder bak rekorden til Størmer Steira fra ifjor og nest beste tid for kvinner noensinne. Grøvdal sa selv at rekorden nok hadde røket om forholdene var bedre. Steira endte på en 2.plass med 9.50.

For Måkestad Bovim ble det tyngre og hun endte nede på en 7.plass med 10.48, fire sekunder foran veteranen Kirsten Marathon Melkevik som endte på en 19.plass i VM i motbakkeløp tidligere iår. På 3.plass ble det delt mellom Gularløperne Eli Anne Dvergsdal og May Britt Buer med 10.14, de endte forøvrig som nr.2 og 3 i norgescupen i motbakkeløp iår. Tiden fører Dvergsdal opp på en 6.plass på alle-tiders-statistikken i Stoltzen, mens Buer ligger på plassen foran med 10.04 fra ifjor.

Herreklassen ble vunnet av fjorårets toer og årets norgemester i motbakkeløp Stian Hovind-Angermund på 8.15, dermed er han nr.3 gjennom tidene. Fjorårsvinner, og rekordholder med 8.06, Thorbjørn Ludvigsen har fokusert mer på lengre fjelløp og ikke så mye på trappeløp iår. Dette gjorde utslag i Stoltzen og han tok 2.plassen med 8.29. Tredjeplassen gikk til Joel Dyrhovden med 8.34. Han skifter litt på å satse mellom motbakkeløp og langrenn nærmest fra år til år, men nå er langrenn fokuset. Store treningsmengde ga her utslag i ny pers i Stoltzen for vinneren fra 2009. Beste baneløper ble Bjørnar Lillefosse på 4.plass med fine 8.45, mens Stian Aarvik fikk samme plassering her som han fikk i junior-VM i motbakkeløp da han ble nr.5 med 8.47.

Fullstendig resultatliste

Oslos Bratteste

I kvinneklassen stjal 13-åringen Ane Uglem Mobakken showet da hun vant på tiden 18.12, dette er den tredje beste tiden i løpet noensinne. Med dette hadde hun en luke på 18 sekunder til landslagsutøver i terrengsykling Lene Byberg, 18.30 er femte beste tiden. Rekruttlandslagsløper i langrenn Tuva Toftdahl Staver ble nr.3 på 18.35, sjette beste i løpets historie.

Sindre Buraas satt løyperekord i herreklassen da han vant på 14.21, som er en forbedring av hans egen rekord med 11 sekunder. Også toer, svensk landslagsutøver i langrenn, Martin Johansson var under den gamle rekorden da han løp på 14.30. Johan Bugge, beste nordmann i årets VM i motbakkeløp med 23.plass, tok siste plassen på pallen da han for første gang kom seg under 15min i løpet med 14.38. Imponerende løping av alle tre og ifølge Buraas bør han kunne ha mulighet til å løpe rundt 13.45 når han er i god form. Med andre ord mener han selv han langt ifra er i toppslag nå, men det er tydelig at han er på vei tilbake og forhåpentligvis kan han komme seg ned mot 13.10 på 5000m neste sesong.