London Marathon – oppsummering

Nesten 40.000 løpere var i Londons gater idag og det var flere toppløpere til start. Været var litt rufsete da det var litt kaldt og de store tidene uteble. Rundt 800.000 tilskuere var i gatene og løpet ble sendt til utrolige 196 land.

London

Nettsiden til løpet

I kvinneklassen hadde løperne på forhånd uttalt at de skulle jakte Paula Radcliffes verdensrekord med kvinnelige harer på 2.17.42. Det var satt opp intet mindre enn fire harer, der to av disse la seg litt foran feltet slik at Mary Keitany måtte gjøre en drajobb. Ved snaut 30 min løping dro Aselefech Mergia fra hovedfeltet og jobbet seg opp mot harene, men ble hentet inn igjen ganske raskt.

10km ble passert på 33.17 av harene, mens feltet fulgte 5 sekunder bak, der alle de største stjernene lå. Halvmaraton ble passert på 71.43 av tetfeltet, et godt stykke bak det Radcliffe hadde da hun satt sin rekord med kvinnelige harer. Flere kvinner kom seg opp til feltet etterhvert og da 16km gjenstod var det portugiseren Ana Dulce Felix som dro en liten periode.

Regjerende vinner Edna Kiplagat var den første av favorittene som slet og måtte gi en liten luke til tetfeltet. Tigist Tufa satt inn et rykk og fikk en luke til de øvrige løperne. Tirfi Tsegaye, Mary Keitany og Mergia var kvinnene som jaget i feltet bak Tufa.

Tufa klarte å holde unna inn til mål og ble den første etiopiske vinneren i London siden 2001 da hun vant på 2.23.22. Det ble spurtoppgjør om andreplassen og Mary Keitany gikk seirende ut av den duellen på 2.23.40, mens Tsegaye noterte 2.23.41. Felix ble forøvrig beste europeer på en 8.plass da hun perset til 2.25.15.

Paula Radcliffe løp sitt siste maratonløp og passerte 5km på 17.27, som er 2.27-fart. Hun startet i mosjonistklassen og hadde ikke noen mål om sterk tid, men som vanlig er det ikke noe tull når Radcliffe løper. Hun passerte 10km på 35.23 og var fortsatt i rute til sub 2.30, noe som er under VM-kravet på maraton. Halvmaraton ble passert på 77.03 for Radcliffe.

Radcliffe slakket litt av på farten etterhvert og sa «thank you» til de tusenvis av tilskuerne som heiet på hennes langs de siste kilometrene av løypen. Sluttiden til den kvinnelige verdensrekordholderen på maraton sitt siste løp på den distansen ble 2.36.55, som er godt under det internasjonale kravet til VM på 2.40.00. Fantastisk avslutning på en fantastisk karriere.

I herrenes løp hadde det skilt seg ut en liten gruppe allerede etter et drøyt minutts løping. Hele åtte av deltakerne som startet har tidligere vært under 2.05 og de tre raskeste noensinne stilte opp. Første 5km ble passert på 14.31. 10km ble passert på 29.14, som betyr at farten hadde roet seg litt, men de holdt fortsatt en fart til å slå løyperekorden på 2.04.29 satt av Wilson Kipsang ifjor.

Den første av forhåndsfavorittene som begynte å slite var Geoffrey Mutai da de hadde løpt i underkant av 20 km og han brøt etterhvert løpet. Halvmaraton ble passert på fine 62.20 og løyperekord var fortsatt innen rekkevidde. For å sette halvmaratontiden litt i perspektiv passerte Dennis Kimetto på 61.45 da han satt verdensrekord, mens Kipsang passerte på 62.31 da han satt løyperekord.

Da tre mil var passert lå seks menn i tetfeltet som passerte på 1.28.56, fart til 2.05.05, men seks sekunder foran det Kipsang passerte på da han satt løyperekord. Farten ble etterhvert skrudd opp og fire mann var igjen i tetgruppen og det var forhåndsfavorittene Kipsang, Kimetto, Eliud Kipchoge og Stanley Biwott. Disse fire herrene har verdens seks beste tider på maraton gjennom tidene. Alt lå altså til rette for en vanvittig prestisjeduell. Kipsang og Kipchoge viste seg som de sterkeste og dro etterhvert ifra.

De to løp side om side og kilometeren de dro ifra Biwott og Kimetto ble løpt på 2.48, mens mile nr.25 gikk på 4.33, en meget bra fart mot slutten med andre ord. Kipchoge satt inn et rykk da ca. 700m gjenstod og fikk en liten luke til Kipsang. Kipsang klarte aldri å tette luken og tidligere verdensmester på 5000m Eliud Kipchoge tok seieren på 2.04.42, bare 13 sekunder bak løyperekorden.

Kipsang, som Ståle Jan Frøynes hadde klokkertro på skulle ta seieren et par kilometer før mål ifølge Quincy Douglas, tok andreplassen fem sekunder bak Kipchoge. Verdensrekordholder Dennis Kimetto tok tredjeplassen på 2.05.50. Dermed trippelt kenyansk i London. Noe av det første Kipsang sa etter målgang var forøvrig «Baridi», som er kaldt på swahili.

Beste europeer i herreklassen ble spanjolen Javier Guerra på 7.plass med 2.09.33, ny pers med nesten tre minutter. Terrengløpskongen Serhiy Lebid, med ni EM-gull i terrengløp, tok 10.plassen med 2.10.21, snaue to minutter bak persen fra Seoul ifjor.

Fullstendig resultatliste 

Ellers tar vi med oss et resultat fra Düsseldorf Marathon. Der ble kvinneklassen vunnet av Tjalve-løperen Annie Bersagel på ny pers 2.28.29.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.