Norwegian Grand Prix Hamar – forhåndsomtale

Årets første elitestevne går av stabelen på Hamar og arrangøren har gjort et imponerende arbeid i forkant med å fore publikum med informasjon, så får vi håpe stevnet lever opp til forventningene.

Hamar

Nettsiden til stevnet 

På 200m for kvinner er det et stort felt som skal kjempe, med mange kvinner som jakter krav til internasjonale mesterskap. Astrid Mangen Cederkvist har kravet til U23-EM på distansen innendørs da hun løp på meget sterke 23.94. Hun har vist form på 150m denne sesongen og fjorårets norgesener Elisabeth Slettum skal få hard kamp om seieren. Ida Bakke Hansen er nok på jakt etter kravet til U23-EM på øvelsen på 24.20 og det samme gjelder Christine Bjelland Jensen.

Det er flere spennende ungjenter på start i Larvik-duoen Malin Edland og Josefine Tomine Eriksen, Ingvild Meinseth, Tonje Fjellet Kristiansen og Helene Rønningen. De tre sistnevnte har kravet på 200m til ungdoms-VM, mens Edland har det på 400m, 800m og 1500m.

Edland stiller også opp på 800m, der hun nok jakter en god tid. Yngvild Elvemo løp på fine 2.04.98 forrige sesong og viste styrke da hun vant Sentrumssprinten for en måneds tid siden, hun må dermed ta favorittstempelet. Martine Eikemo Borge og Ida Fillingsnes er nok lysten på å ta skalpen til Elvemo, mens Veronica Undseth og unge Camilla Ziesler også er navn å notere seg.

Den lengste distansen på stevnet er 3000m. Veronika Blom er nok favoritt på distansen, persen til Vidar-løperen lyder på 9.33.89. Flere ungjenter bak hun vil jakte krav til internasjonale mesterskap. For Elisabeth Angell Bergh, Live Solheimdal og Christina Ellefsen Hopland lyder den magiske grensen for billett til junior-EM i Eskilstuna på 9.45.00, en tid Angell Bergh var under ifjor, mens Solheimdal og Hopland var drøye fem sekunder bak.

Isabelle Pedersen jakter VM-kravet på 100m hekk på 13.00 allerede i årets første stevne. Hun viste strålende form innendørs og med en pers på 13.04 skal kravet kunne være mulig såfremt forholdene er gode. Hun får kamp fra blant annet polakken Katarzyna Swiotsek som har 13.57 som pers. Ida Bakke Hansen er påmeldt også i denne øvelsen og med pers 13.93 under treningsleiren i USA i april bør vi kunne se gode tider av Sandnes-jenten.

Marlen Aakre viste meget fin fremgang på 400m hekk ifjor og forhåpentligvis har hun fortsatt denne fremgangen nå. Fredrikstad-utøveren løp på 59.60 forrige sesong og var da greit under kravet til U23-EM på 60.75. Lagvenninne Nora Kollerød Wold er aktuell for junior-EM og hun må perse med seks tideler for å komme seg til det mesterskapet. Andre spennende utøvere på start er Sigrid Semmingsen og ikke minst Marie Skjæggestad. Sistnevnte har allerede løpt på sterke 61.19 denne sesongen og hun jakter nok en tid på 60-tallet her.

I spyd stiller to kvinner opp som allerede har klart kravet til U23-EM i Kristina Kristianslund og Sigrid Borge. Sistnevnte har kastet lengste denne sesongen med 52.59 i Halle forrige helg, mens Kristianslund har fått opp 50.92. Marte Aaltvedt, som kastet sterke 54.10 da hun ble norgesmester ifjor, gjør nok sitt ypperste for å holde ungjentene bak seg.

Salumu Kashafali sesongåpnet på Stampesletta på tirsdag og løp blant annet på sterke 15.97 på 150m i rufsete vær. Her stiller han opp på 100m. Persen hans fra fjoråret lyder på 10.50 og den kan nok bli tøff å slå så tidlig i sesongen, men kravet til U23-EM på 10.60 kan kanskje være mulig.

På 200m er norgesrekordholder på langhekken Øyvind Strømmen Kjerpeset knepen favoritt. Han har vist god form nå i sesonginnledningen og konkurrerer hyppig. Jonathan Quarcoo løp meget bra ifjor med 21.28 på distansen og satser nok på å klare kravet til junior-EM allerede nå. Ousman Touray sikter seg nok også inn på et internasjonalt mesterskap denne sesongen og da må han komme seg under 21.45 for å komme til U23-EM.

Even Meinseth har åpnet sesongen bra og kravet til junior-EM på 21.60 bør absolutt være innenfor rekkevidde. Karer som Håkon Morken og Carl Emil Kåshagen bør være grunn til å legge merke til, de kan på en toppdag være blant de aller, aller beste.

400m kan fort bli en meget bra øvelse, selv om juniornorgesrekordholder Karsten Warholm deltar i NM i mangekamp. Øyvind Strømmen Kjerpeset står påmeldt også på denne øvelsen. Hans pers er fra Tønsberg Grand Prix forrige sesong og lyder på 47.98, en tid som skal kunne være mulig å slå. Han vil nok få hard kamp fra tidligere juniornorgesrekordholder Mauritz Kåshagen. Moelven-løperen hadde en meget fin innendørssesong der han perset til 48.13 og forhåpentligvis får vi se han på 47-tallet denne sesongen. Spennende start også i Jonas Andre Grønnhaug og også Sondre Nyvold Lid, som forhåpentligvis er tilbake i formen fra 2012, da han som junior løp på råsterke 47.04.

Den øvelsen med størst stjernepreg er nok 800m. Thomas Roth, vår beste 800m-løper de siste årene, er nok på jakt etter tider ned mot persen på 1.46.15. Henrik Ingebrigtsen har åpnet sesongen med en god 5000m og en ikke fullt så god 3000m i glovarme Doha. Nå skal han løpe underdistanse og det blir veldig spennende å se om han kan tukte persen på 1.48.09.

En kar som virkelig har imponert i vår er Roald Frøskeland. Han vant Sentrumssprinten overlegent og løp opp Besserud på sterke 5.48 under Holmenkollstafetten. Om farten blir god skal en tid ned mot persen på 1.47.17 være mulig. Andreas Roth har en pers som er syv hundredeler raskere enn Frøskeland og han er nok meget lysten på å ta skalpen på sin eldre bror og resten av de norske løperne.

Konkurransen for nordmennene er det ingenting å si på med fjorårets 10.beste 800m-løper Yeimer Lopez på start. Han er visst i meget god form, men måtte droppe Diamond League i Doha forrige uke grunnet litt småproblemer med ene foten. Fra Polen er Karol Konieczny med pers på 1.47.29 kommet for å gi nordmennene hard kamp. Svenskene må sette sin lit til 1.47.20-løper Rickard Gunnarsson.

Andre karer å merke seg er Emil Oustad, Markus Einan, Elias Ottosen, Håkon Mushom og ikke minst Sigurd Blom Breivik som perset stort på 1500m forrige helg.

En haug med løpere er påmeldt 3000m og det er flere utøvere å legge merke til. Marius Vedvik har allerede åpnet sesongen på denne distansen med 8.09.28 forrige helg. Han sikter seg inn mot en tid under 8 blank denne sesongen, så får vi håpe farten settes deretter. Ørjan Grønnevig tok skalpen til Vedvik under Sentrumsløpet og er nok ute etter det samme her. Skal han vinne bør nok persen på 8.13.42 slås.

Filip Ingebrigtsen gjør en meget spennende start på 3000m. Han har 8.21.68 som pers fra 2011, men det skal nok være mulig for han å løpe godt ned mot 8 blank.

Tjalve stiller med mange sterke løpere i eritreerne Senay og Okubamichael Fissehatsion og Awet Nftalen Kibrab og ikke minst Hans Kristian Fløystad, Sindre Løchting og Erik Udø Pedersen. Sistnevnte imponerte stort innendørs og fortsatte med å imponere da han tok NM-gullet i terrengløp på Ås.

Gledelig å se et par rutinerte karer i gjestebok-kongen Morten Velde og Bjørnar Ustad Kristensen på start. Sistnevnte har etter rapportene trent bra i vinter og det blir spennende å se hva han får til.

Sven Martin Skagestad, fjorårets bronsevinner fra junior-VM, stiller opp i diskos. Han har perset til 57.51 med seniordiskosen denne sesongen. Han får kamp fra fjorårets femtemann i junior-VM Ola Stunes Isene. Forhåpentligvis kan de presse hverandre til lengder opp mot 60m.

Fjorårets norgesmester Håkon Løvenskiold Kveseth har nok et ørlite favorittstempel i spyd. Han får hard kamp fra karer som Gardar Fridriksson og Alexander Skorpen. Sistnevnte imponerte stort i Halle forrige helg med aldersrekord i G17-klassen. Vetle Brunvatne stiller også opp og han sikter seg nok først og fremst inn på kravet til U23-EM på 70.00m, men kanskje også persen på 72.57.

Det er satt opp et 1500m-felt for G15/16 der det er flere sterke navn. Selvfølgelig er det Jakob Ingebrigtsen som får størst oppmerksomhet. Sandnes-karen har løpt meget bra i vinter og vår og aldersrekorden i G15 på 4.01.30 lever nok farlig.

TV2 Sendeskjema:
16.00 TV2 Sumo
19.40-21.40 TV2 Sportskanalen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.