NM – oppsummering dag 1

Det ble en fin første dag av NM i friidrett i Haugesund. Det ble satt to mesterskapsrekorder, begge på korthekk. Under finner du en oppsummering av alle medaljeøvelsene på første dag og nederst er medaljestatistikk.

NM 2015

Nettsiden til mesterskapet

400m:
Det var to forsøksheat for kvinner og i det første var Tara Marie Norum suveren til hun slakket av på oppløpet. Da kom Yngvild Elvemo forbi og vant på 56.21. Også i det andre heatet var det en Norum som gikk sterkt, Emily Rose. Benedice Hauge hadde derimot kontroll på seieren og vant på 55.22.

I finalen gikk Tara Marie Norum knallhardt ut og hadde en god ledelse ut på oppløpet. Hun holdt godt unna og løp inn til en klar seier på norsk årsbeste og pers 53.38. Dette er Norum sitt første NM-gull på distansen og hun innfridde mitt favorittstempel. Det ble dobbelt Norum med Emily Rose på sølvplass med 54.98. Bronsen gikk til Yngvild Elvemo på 55.24.

5000m:
Det skilte seg fort ut et tetfelt på seks løpere. Disse seks holdt sammen lenge og passerte 3000m på 10.18. Live Solheimdal dro etterhvert opp farten og fikk med seg Veronika Blom og Silje Fjørtoft. Sistnevnte satt inn en langspurt og ble norgesmester på tiden 16.44.39. Solheimdal klarte å holde unna for Blom i kampen om sølvet. Tidene til disse to ble 16.50.11 og 16.50.41.

100m hekk:
Isabelle Pedersen satt en strålende standard for resten av helgen med å vinne korthekken på 12.88. Vindmåleren viste +1.8 og dette var pers, mesterskapsrekord og fører henne opp på en 12.plass i Europa i år. Også sterke tider på sølv- og bronsevinnerne. Tale Ørving noterte årsbeste 13.52, mens Ida Bakke Hansen løp på 13.64, som er pers og fører henne inn på en 11.plass i Norge gjennom alle tider.

I det første heatet hadde Isabelle Pedersen full kontroll og vant på fine 13.04 i vind +3.3. Dessverre fikk Christina Vukicevic problemer med hamstringen på oppvarmingen og stilte ikke til start. Tale Ørving tok seg da av andreheatet og vant på 13.66 i vind +2.3.

3000m kappgang:
Som ventet forsvarte Merete Helgheim sitt gull fra i fjor. Hun vant suverent da hun vant på 13.45.31. Sølvet gikk til Vilde Lundin med 15.23.64, mens Fride Møller Flatin sikret seg bronsen med 15.24.17. Dette var utendørspers av Helgheim og pers for de to andre.

Stav:
Regjerende mester Lene Retzius forsvarte sitt gull i stav da hun vant med 4.00. Katrine Haarklau tok sitt femte NM-sølv i øvelsen da hun hoppet 3.90. Paula Llano fikk sin tredje bronse i NM utendørs da kom over 3.80.

Tresteg:
Chiamaka Okparaebo tok seieren i tresteg med 13.02. Dette er årsbeste og bare ti centimeter bak persen. Sølvet gikk til Ingri Bøthun Leganger med pers 12.85. Bronsen kapret unge Mari Sellevåg Aarø med 12.09.

Diskos:
Grete Etholm tok sitt 15.strake NM-gull i diskos da hun kastet 50.34. Sølvet gikk til en annen veteran, Elin Isane tok sitt 14.NM-sølv med 49.09. Bronsen gikk til Solveig Fredriksen med 48.02. Med andre ord ingen overraskelser på pallen.

400m:
Vinnerne i forsøksheatene ble Karsten Warholm (48.85), Josh-Kevin Ramirez Talm (49.15) og Mike Lubsen (48.66).

I finalen hadde Karsten Warholm som ventet få problemer med å sikre seg sitt andre strake gull på distansen. Han vant med tiden 47.39 og var da fire tideler foran sølvvinner Josh-Kevin Ramirez Talm. Bronsen gikk til Mauritz Kåshagen på 47.80, hans fjerde NM-medalje på 400m utendørs.

5000m:
Hele 30 mann stilte til start på 5000m og det ble startet på to streker. Stian Bekkevoll tok på seg drajobben første runde. Da to runder ble passert på bedagelige 2.23 gikk Henrik Ingebrigtsen frem i tet. Det gikk i 15 blank-fart de neste rundene med Eirik Gramstad fremst i feltet. Marius Vedvik la etterhvert inn en fartsøkning og med Ingebrigtsen hadde de fått en luke ned til de øvrige i feltet. 4000m ble passert på 11.48 og Vedvik og Ingebrigtsen skilte seg ut i gullkampen. Da klokken ringte la Ingebrigtsen inn et rykk og Vedvik hadde ingen sjans til å følge. Europamesteren på 1500m fra 2012 løp inn til gull på 14.22.17. Regjerende mester Vedvik stivnet totalt på slutten og ble nr. 4. Hans klubbkamerat fra Gular Bjørnar Lillefosse tok sølvet, mens Jørgen Frost Bø ble bronsevinner. Tidene til de to sistnevnte ble henholdsvis 14.31.12 og 14.31.35.

110m hekk:
Vladimir Vukicevic hadde full kontroll og tok gullet på 13.85. Dette er norsk årsbeste, mesterskapsrekord og Vidar-løperens sjette NM-gull på distansen. Karsten Warholm tok sølvet på 14.30, mens bronsen gikk til mangkjemper Henrik Holmberg på 14.78. Jeg fikk med andre ord helt riktig i mitt palltips. Tidene er pers både for Warholm og Holmberg, sistnevnte er under 15 sekunder for første gang.

5000m kappgang:
Som ventet gikk Erik Tysse inn til sitt 38. NM-gull i kappgang. Han vant på tiden 19.19.07, noen sekunder bedre enn han vant på i fjor. Håvard Haukenes gjorde et meget godt løp og sikret sølvet med 19.42.57. Dette er første gang Gular-utøveren er under 20 sekunder og er pers med rundt 40 sekunder. Fredrik Vaeng Røtnes tok bronsen på pers 20.33.93.

Høyde:
Ivan Kristoffer Nilsen forsvarte NM-gullet og tok sitt fjerde NM-gull i høyde da han kom seg over 2.08. Mangekjemper Henrik Holmberg fikk sin andre medalje for dagen da han hoppet 2.05, centimeteren lavere enn pers. Sindre Gelius Eikje sikret en gledelig bronsemedalje for Haugesund da han kom seg over 2.05 i siste forsøk.

Diskos:
Vinden ødela dessverre for de virkelig lange lengdene i diskos. Sven Martin Skagestad imponerte og kastet 58.68m, bare fire centimeter bak persen. De to siste års vinner Fredrik Amundgård sesongåpnet med fine 56.00 og sikret da sølvet. Bronsen gikk til mannen med norsk årsbeste, Ola Stunes Isene med 54.99.