Nordisk innendørslandskamp – forhåndsomtale

Den nordiske innendørslandskampen mellom Norge, Sverige, Finland og et sammensatt lag fra Danmark og Island arrangeres i Växjö på lørdag. Dette er sjette gangen landskampen arrangeres og Sverige har gått seirende ut av herrelandskampen alle gangene, mens de har fire seire for kvinner. Norge har fem tredjeplasser for kvinner og fire tredjeplasser og en fjerdeplass for menn. Norge skal kanskje kunne tukte Finland om andreplassen for begge kjønn i år.

Nordenkampen

Nettsiden til stevnet 

Troppene:
Norge 
Sverige 
Finland 
Danmark/Island 

Kvinner:

60m:
Ezinne Okparaebo er klar favoritt i denne øvelsen etter fine 7.19 i sesongåpningen forrige helg. Det kan kanskje bli dobbelt norsk med unge Helene Rønningen som vår andre deltaker i øvelsen. Hun satt aldersrekord på distansen forrige helg med fine 7.44 og kanskje kan hun se 7.30-tallet her.

Foto: Eirik Førde

Foto: Eirik Førde

Stevnets største frontfigur Susanna Kallur stiller i denne øvelsen. Hun er meget gledelig tilbake på tartanen og skal nok være med å kjempe om pallplass. Plassen bak Okparaebo kan bli meget jevn med også to sterke finner i Henriikka Parpala og Jasmin Showlah, også svenske Caroline Larsson må regnes med.

200m:
Helene Rønningen løp meget sterkt på denne distansen forrige helg med 24.04. Hun får en tøff dag med tre øvelser om hun også løper stafett, men det skal være mulig å se 23-tallet i Sverige. Det kan bli en meget jevn 200m med to svensker i Frida Persson og Irene Ekelund som har notert 24.02 og 24.05 denne sesongen. Ida Bakke Hansen kan fort være med å kjempe helt i tet med en årsbeste og pers på 24.26. Finland har en vinnerkandidat i Jonna Berghem som har en pers innendørs på 23.79 og hun danner et sterkt finsk par med Anna Hämäläinen.

Foto: Eirik Førde

Foto: Eirik Førde

400m:
Emily Rose Norum har notert 54.09 på denne distansen i år og skal nok kunne kjempe om en god plassering her. Den andre norske deltakeren er Benedicte Hauge, som ikke har notert tid innendørs i år.

Sara Slott Pedersen har vært Europas fjerde raskeste på distansen i vinter med 52.80 og blir følgelig favoritt her. Ellers gledelig å se den svenske EM-gullvinneren Moa Hjelmer i aksjon igjen etter fødsel og et år i fjor som ikke ga helt fullklaff. Finske Katri Mustola skal ses opp for med pers utendørs fra 2014 på 53.20.

800m:
Et av mesterskapets aller største høydepunkter kommer på denne distansen. Hedda Hynne har løpt på strålende 2.02.76 og satt norsk innendørsrekord på distansen denne vinteren. Hun får nok meget god drahjelp her med islandske Anita Hinriksdottir påmeldt og en tid under kravet til Innendørs-VM på 2.02.50 skal være mulig. Det blir også en spennende fight mot svenske Lovisa Lindh og danske Stina Troest. Martine Eikemo Borge er vår andre deltaker og hun bør nok sikte seg inn på en tid under 2.10.

Foto:  Eirik Førde

Foto: Eirik Førde

1500m:
Ida Fillingsnes viste god form på denne distansen forrige helg da hun var like bak innendørspersen med 4.23.19. Hun bør kunne være med å kjempe om topp 3. Det skal nok bli tøft for Camilla Ziesler å komme seg så høyt opp på resultatlistene, målet bør nok være å slå persen på 4.34.01.

Danmark har en spennende løper i Line K Schulz som vant Norwegian Milers Club-stevnet forrige helg på fine 4.19.66. Karin Storbacka fra Finland bør også nevnes. Sverige har sterke løpere i Yolanda Ngarambe og Linn Nilsson og det kreves nok under 4.20 for å vinne.

3000m:
Verken Live Solheimdal eller Caroline Ziesler har løpt innendørs i år. Solheimdal hadde en sterk sesong i fjor, som blant annet inneholdt norsk juniorrekord på 10.000m. Hennes innendørspers på 3000m lyder på 9.55.63 og den bør kunne forbedres. Ziesler, som er søster til Camilla som stiller på 1500m, har ikke løpt denne distansen innendørs, men en tid rundt 9.40 bør være mulig.

Foto: Eirik Førde

Foto: Eirik Førde

Favorittene her blir nok svenskene Sarah Lahti og ikke minst Charlotta Fougberg. Sistnevnte hadde en strålende utendørssesong i 2014 med EM-sølv på 3000m hinder og rapporteres å være tilbake i god form.

Simone Glad, som har en innendørspers på 9.32.68 fra 2014, er en pallkandidat sammen med finske Camilla Richardsson.

60m hekk:
Ida Bakke Hansen har perset til fine 8.47 på øvelsen denne sesongen. Her får hun hard konkurranse fra to finner som har løpt under 8.30 i år i Reetta Hurske og Nooralotta Neziri. Sveriges Maja Rogemyr er siste favoritt til pallen med 8.31. Danske Mette Gravesgaard er nok en Bakke Hansen skal utfordre. Kristi Strømmen Kjerpeset er tilbake i meget bra slag etter et par vanskelige år. Hun vil nok utfordre persen på 8.69 her.

Foto: Eirik Førde

Foto: Eirik Førde

Høyde:
Katarina Mögenburg leverer sterke prestasjoner gang på gang og med en årsbeste på 1.88 er det nok bare et tidsspørsmål før utendørspersen på 1.90 ryker. Mangekjemper Caroline Fleischer har vist god form i høyde i år med 1.76 som årsbeste.

Foto:  Eirik Førde

Foto: Eirik Førde

Finland har sterke navn i øvelsen med Linda Sandblom og Elina Smolander, mens Mögenburg nok får hardest kamp fra svenskene Sofie Skoog og Lisa Engman. Skoog har best årsbeste i feltet med fine 1.91.

Stav:
Lene Retzius har satt norsk U23-rekord i øvelsen med 4.20. Her får hun konkurranse til å forbedre denne rekorden og forhåpentligvis kan hun flytte listen enda høyere. På tross av ingen tellende resultater denne sesongen er Cathrine Larsåsen tatt ut. Dette blir et gledelig comeback som hun gleder seg veldig til Larsåsen har hatt tre konkurranser i år uten resultat og kommer hun seg over 4 meter her skal hun få godkjent.

Foto: Eirik Førde

Foto: Eirik Førde

Ser en på nivået blant de utenlandske utøverne er nok dette den sterkeste øvelsen sett i internasjonalt perspektiv. Finske Wilma Murto satt nylig juniorverdensrekord med 4.71. Hun tok da rekorden fra svenske Angelica Bengtsson som stiller her. Hun har hoppet over 4.62 som det høyeste i år, mens den andre svensken er Michaela Meijer som har 4.51. Finland har også en spennende utøver i Minna Nikkanen.

Lengde:
Norge har en meget spennende duo i denne øvelsen med henholdsvis norgesrekordholderen og U23-rekordholderen utendørs i Margrethe Renstrøm og Nadia Akpana Assa. Førstnevnte sesongåpnet med 6.11 forrige helg, mens Akpana Assa gjør årets første konkurranse her. Sistnevnte satt norsk U23-rekord innendørs med 6.36 i fjor og denne kan fort ryke i løpet av vinteren.

Foto: Eirik Førde

Foto: Eirik Førde

Favoritten er svenske Khaddi Sagnia som har vist styrke denne vinteren med en årsbeste på sterke 6.61. De norske utøverne skal nok kjempe med blant annet finnen Emmi Mäkinen som har 6.29 som årsbeste og også svenske Malin Marmbrandt, som har 6.26. Islandske Hafdis Sigurdardottir har perset til fine 6.54 i år og kan kanskje utfordre Sagnia.

Tresteg:
De norske kvinnene må nok som best sikte seg inn mot å kjempe om pallplass og ikke seier her. Chiamaka Okparaebo er best av de norske kvinnene i år med 12.88, 27 cm bedre enn Monika Benseruds årsbeste.

Finske Kristiina Mäkelä med en årsbeste på 14.20, skal nok de norske slite med, det samme med Sanna Nygård. Sverige stiller blant annet med 1998-modellen Fanny Ernestam som har årsbeste på 13.19.

Kule:
Kristin Sundsteigen har skiftet klubb siden i fjor og gjør sin sesongdebut her. Hun har en innendørspers på 15.52, som er fire år gammel. Hun får norsk selskap av Martine Roe, som har norsk årsbeste 13.18.

Foto : Eirik Førde

Foto : Eirik Førde

Sterke Trine Mulbjerg stiller for Danmark og hun har en årsbeste på 16.50. Hun skal nok kjempe med hjemmeyndlingen Fanny Roos om seieren. Med fullklaff skal det da kunne være mulig med en tredjeplass for Sundsteigen.

4x200m:
Norge stiller med fire av Ida Bakke Hansen, Astrid Mangen Cederkvist, Helene Rønningen, Christine Bjelland Jensen og Emily Rose Norum. Uansett hvem av disse fem som løper bør det være mulig for Norge å stikke av med seieren.

Menn:

60m:
Norge stiller med Jaysuma Saidy Ndure og Jonathan Quarcoo på denne distansen. Førstnevnte har hatt en tøff tid i det siste og løp inn til 6.76 i Florø, identisk med det Quarcoo løp på samme dag og disse to har da norsk årsbeste.

Foto: Eirik Førde

Foto: Eirik Førde

Det kan fort bli meget jevnt her og de norske karene kan begge ta seieren på en topp dag. Svenskene leder an med Odain Rose og Tom Kling-Baptiste som har løpt på henholsvis 6.68 og 6.71 i år. Bak disse har man Morten Dalgaard Madsen som har årsbeste på 6.75 og finnen Ville Myllymäki som har en pers på 6.70.

200m:
Karsten Warholm virker å fortsette sin fantastiske utvikling og noterte 20.94 på denne distansen hjemme i Ulsteinvik for et par uker siden. Presterer han noe lignende her skal seieren absolutt være mulig. Even Meinseth viste med 21.36 forrige helg at han har trent bra i sin nye hjemby Sandnes. De norske løperne får nok hardest kamp fra Tom Kling-Baptiste som har en utendørspers på 20.81.

Foto: Eirik Førde

Foto: Eirik Førde

400m:
Mauritz Kåshagen smalt til med fantastiske 46.88 for et par uker siden og satt norsk seniorrekord på distansen. Her løper han i et bra felt og det skal absolutt være mulig å klare kravet til Innendørs-VM på 46.70. Den andre nordmannen er Joachim Sandberg, som har perset til 49.54 denne vinteren.

Foto:  Eirik Førde

Foto: Eirik Førde

Danskene stiller med et par meget sterke menn i Nick Ekelund-Arenander, som sesongdebuterer, og fjorårets junioreuropamester på distansen, Benjamin Lobo Vedel, får sin debut på seniorlandslaget. Joel Groth kan nok hevde seg i toppen med en årsbeste på 47.82.

800m:
Norge sine deltakere her er Ull/Kisa-løperne Thomas Roth og Markus Einan. De har notert henholdsvis 1.49.59 og 1.49.87 i år og bør kunne være med å kjempe om seieren begge to.

Foto: Eirik Førde

Foto: Eirik Førde

Andreas Bube blir nok favoritten på øvelsen, med en så sterk pers som 1.44.89 på distansen utendørs. Ellers må svensken Andreas Kramer og finnen Jaakko Laakso regnes med i tetkampen.

1500m:
Snorre Holtan Løken var med å ta bronse i E-cupen i terrengløp for Tjalve forrige helg. Han endte der som nr. 20 og en 1500m på bane skal nok i utgangspunktet passe Holtan Løken bedre og en plass på pallen skal være mulig. Erik Hovlandsdal har vist fin form denne vinteren med 3.49.67 og det skal være mulig å pynte på persen her.

Foto: Knut Kvalheim

Foto: Knut Kvalheim

Dansken Andreas Bueno har en årsbeste på 3.43.77 og blir da favoritt på denne øvelsen. Willie Levay er svenskene sterkeste kort og stortalentet med en pers utendørs fra i fjor på 3.42.59 bør kjempe i teten.

3000m:
Tom Erling Kårbø løp fint på denne distansen under Tyrvinglekene med 8.22.20 og med farten han har vist i spurter tidligere skal en plass høyt oppe være mulig. Erik Udø Pedersen var med på Tjalves bronselag forrige helg og også han skal kunne kjempe om det fremste plasseringene.

Svenske Olle Walleräng har løpt på fine 8.04.64 i år og hans landsmann Staffan Ek også må regnes med.

60m hekk:
Norge stiller uten sine fremste utøvere på denne øvelsen, men Eivind Kleven Hagen og mangekjemper Henrik Holmberg skal begge kunne gjøre gode løp. Det kan fort bli jevnt om seieren her med utøvere som Alexander Brorsson (årsbeste 7.81), Elmo Lakka (7.85) og Andreas Martinsen (7.88).

Høyde:
Ivan Kristoffer Nilsen har åpnet året med fine 2.11 og forbedrer han seg noen centimeter vil han være med å kjempe høyt oppe. Den andre norske deltakeren er Henrik Holmberg og han kan kanskje sikte seg inn på sin innendørspers på 2.05.

Sverige stille med to jevne hoppere i Emil Svensson og Mehdi Katib, med 2.15 i år. Danmark har talentfulle Janick Klausen som sitt største håp, som har en innendørspers på sterke 2.27 fra han var 18 år.

Stav:
Per Magne Florvaag har hatt en solid sesongåpning med to ganger 5.20m. Her får han god og jevn nok konkurranse til å nærme seg sin pers på 5.45. Eirik Dolve har lik innendørspers som Florvaag, men har ikke fått det helt til å stemme i år. Forhåpentligvis kan junioreuropamesteren forbedre sin årsbeste på 5.00 med minst et par desimeter.

Foto: Eirik Førde

Foto: Eirik Førde

De to danskene Rasmus Jørgensen og Mikkel Nielsen har begge identisk årsbeste som Florvaag, mens svenskene Erik Thorstensson og Carl Stenson også er jevne med nordmennene. Finland har to av de største favorittene med Niko Koskinen som har 5.35 som årsbeste og pers og ikke minst Eemli Salomäki som har samme årsbeste som Koskinen, men pers innendørs på 5.55.

Lengde:
Karsten Warholm får en travel ettermiddag i Växjö, men det er han vant til. I lengde har han en årsbeste på 7.47, som er to centimeter bak sin pers innendørs. Den norske innendørsrekorden på 7.61 lever nok farlig her. Jonas Mögenburg åpnet sesongen fint med 7.28 forrige helg og vil nok nærme seg 7.50 her.

Foto: Eirik Førde

Foto: Eirik Førde

Finland har et par her i Kristian Bäck og Tuomas Kaukolahti som de norske gutta kan slå meg fullklaff. Svenske Andreas Otterling tok bronse under fjorårets Innendørs-EM og har åpnet dette året fint med 7.92 som årsbeste. Sverige kan fort få dobbelt med Thobias Nilsson Montler som sin andre utøver.

Tresteg:
Vetle Utsi Onstad og Jesper Vestbø har begge åpnet sesongen fint med henholdsvis 15.46 og 15.11 som årsbeste. Her skal de nok få det tøft med å kjempe om seieren. Finnen Simo Lipsanen er favoritt med 16.23 innendørs i år. Sverige har to menn over 15m i Erik Ehrlin og Moteba Mohamed, som nordmennene skal kunne kjempe mot.

Kule:
Sven Martin Skagestad har vist lovende takter i vinter med klar innendørspers 17.89. Her er det naturlig å sikte seg inn mot støt over 18 meter og da kan fort utendørspersen på 18.07 ryke. Marcus Thomsen hadde en meget sterk debut med seniorkulen med 17.23 og norsk juniorrekord forrige helg. Her har han nok kanskje mål om å komme seg over 17.50.

Foto: Eirik Førde

Foto: Eirik Førde

Sveriges Leif Arrhenius blir klar favoritt med sterke 20.00m som årsbeste, mens Jonas Meyer, Arttu Kangas, Odinn Björn Torsteinsson og Timo Kööpikkä nok skal kjempe om de andre plassene på pallen.

4x200m:
Norge stiller med fire av disse: Karsten Warholm, Even Meinseth, Mauritz Kåshagen, Jonathan Quarcoo og Joachim Sandberg, der det mest sannsynlig er de fire første som løper. Dette er et meget sterkt lag og den norske rekorden på 1.25.57 satt i fjor bør kunne tuktes.

Stevnet sendes på svt.se lørdag kl.13.55-17.45.

One thought on “Nordisk innendørslandskamp – forhåndsomtale

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.