NM Innendørs – forhåndsomtale alle øvelser

NM Innendørs arrangeres i vakre Ulsteinvik i helgen. Store navn som Helene Rønningen, Line Kloster, Nadia Akpana Assa, Karsten Warholm, Eirik Dolve og Vladimir Vukicevic  stiller til start. Forhåndsomtale av ALLE øvelsene finner du her

NM Innendørs arrangeres offisielt for 13.gang og når det i artikkelen nevnes statistikk fra tidligere NM Innendørs er det disse offisielle mesterskapene det henvises til. Denne gangen er det Dimna IL som arrangerer i vakre Ulsteinhallen i Ulsteinvik.

Nettsiden til mesterskapet 

Kvinner:

60m:
Tyrvings Helene Rønningen blir den største favoritten i øvelsen etter 7.44 tidligere i år og bør kan ta steget opp på toppen av pallen etter sølv i fjor. Kravet til Innendørs-EM, som Rønningen klarte i fjor, lyder forøvrig på 7.42.

Helene Rønningen Foto: Eirik Førde

Helene Rønningen
Foto: Eirik Førde

2015-vinner Astrid Mangen Cederkvist, Sandnes, er en klar medaljekandidat etter 7.59 tidligere denne vinteren. Den tredje som skiller seg ut som medaljekandidat er Trondheims Mari Gilde Brubak, som tok sølv i fjor og totalt har tre medaljer på øvelsen fra tidligere. Ellers må utøvere som Vilde Aasmo, Sandnes, og Live Haugstad Hilton, Gular nevnes.

200m:
Helene Rønningen har gjort flere sterke løp på 200m i år, sterkest 23.57, som er en forbedring av hennes norske rekord satt under NM i fjor med seks hundredeler. Rønningen blir naturligvis soleklar favoritt. Astrid Mangen Cederkvist er like klar sølvfavoritt som Rønningen er gullfavoritt. Cederkvist har løpt på 24.20 i år og har gull fra 2015 og sølv fra 2011 og 2016.

Andre som kan nevnes i medaljekampen er Gneists Anne Skudal Dolvik, Live Haugstad Hilton, Gulars Christine Bjelland Jensen, Vilde Aasmo, Sørilds Sara Dorthea Jensen og Mari Gilde Brubak.

400m:
Sørilds Sara Dorthea Jensen hadde en sterk fjorårssesong med pers utendørs på 53.51 og en meget sterk stafettetappe under EM i Amsterdam. Fjorårets sølvvinner har en innendørspers på 54.57 fra 2015, som forøvrig er norsk juniorrekord innendørs og den ble satt da hun vant NM innendørs det året.

Sara Dorthea Jensen Foto: Eirik Førde

Sara Dorthea Jensen
Foto: Eirik Førde

Jensen kommer nok til å få knallhard kamp fra Vidars Line Kloster, som vant distansen både i 2012 og 2013 og har en innendørspers på sterke 52.78, som en stund var norsk innendørsrekord.

Bak disse to er det Anne Skudal Dolvik som skiller seg ut, men det skal også bli spennende å se hva Tyrvings Mina Marie Anglero kan få til.

800m:
På denne distansen kan det fort bli meget jevnt. Ser en på fjorårstidene er Christina Maria Toogood, Sandnes, ørliten favoritt. BULs Anniken Johansen har en bronse å forsvare fra i fjor, mens Haugesunds unge trio Vilde Våge Henriksen, Kristine Lande Dommersnes og Margrete Jørgensen Baustad nok er lystne på NM-medalje. Andre medaljeutfordrere er Mina Marie Anglero og Gulars Ingrid Kristiansen.

1500m:

Anniken Johansen Foto: Eirik Førde

Anniken Johansen
Foto: Eirik Førde

Anniken Johansen løp inn til bronse også på denne distansen under fjorårets NM i Rudhallen. Hun kan fort komme et par hakk opp på pallen her, men får kamp fra Christina Maria Toogood som allerede har notert 4.34.16 på øvelsen i år. Andre medaljeutfordrere er BULs Sigrid Jervell Våg, som hadde en fin comebacksesong i fjor, og Kristine Lande Dommersnes og Vilde Våge Henriksen.

3000m:
Lena Selen, Strindheim, har hatt en fantastisk utvikling som løper på få år og er favoritt til å ta med seg gullet her etter å ha løpt på fine 9.36.1 tidligere i januar. Gulars regjerende mester Eli Anne Dvergsdal må naturligvis nevnes i medaljekampen, men det blir spennende å se hvordan kroppen har taklet karrierens første høydeopphold.

Namdals Maria Sagnes Wågan hadde sin gjennombruddssesong på topp nasjonalt nivå i fjor og kan fort fylle på premieskapet med nok en NM-medalje etter denne helgen. De siste som må nevnes i medaljekampen er klubbvenninnene Anniken Johansen og Sigrid Jervell Våg.

60m hekk:
Vidars Line Kloster åpnet sesongen forrige helg med å perse til 8.48 på distansen og blir favoritt til å ta sitt andre NM-gull i øvelsen. Agathe Holtan Wathne, Sandnes, har jevn og fin fremgang sesong for sesong og her kan fjorårets bronsemedalje fort bli oppgradert til sølv. Wathnes lagvenninne Eline Breilid har løpt på 8.83 i år og kan fort få med seg medalje hjem.

Line Kloster Foto: Eirik Førde

Line Kloster
Foto: Eirik Førde

3000m kappgang:
Gledelig med fire påmeldte her og favoritt blir den mest rutinert i Gloppens Merete Helgheim som har en pers på 13.30.26, fra verdens vakreste by Bergen i 2012. Fjorårsvinner Fride Møller Flatin skal få forsvare gullet på hjemmebane, men må nok konsentrere seg om å holde Tønsbergs Josefin Greiff bak seg i sølvkampen.

Høyde:
Høyde for kvinner kan bli meget jevnt, der det er mange som med fullklaff kan få medalje. Våre største navn stiller ikke her og da åpner det seg muligheter for utøvere som Elin Dale, Herkules, Hanne Berit Irgens, Sandnes, Tonje Nedberg, Sandvin og Thea Leirfall Bremseth, Stjørdal. Ser en på utendørsresultatene til disse kvinnene var de fra 1.72-1.70 i fjor. Dale er forøvrig den eneste av disse som har medalje fra NM innendørs tidligere, da hun tok bronse i fjor. Ellers spennende å se Charlotte Lund Abrahamsen, Sandvin, i aksjon i det som vel er hennes første høydekonkurranse siden 2010.

Stav:
Fanas Katrine Haarklau vant øvelsen i 2008, men har ikke vært helt i toppslag de siste sesongene, forhåpentligvis kan hun komme seg over 4 meter her og da bør det være gode muligheter til å ta et nytt NM-gull.

Flere spennende ungjenter stiller opp her og Ull/Kisas Birgitte Kjuus er nok den sterkeste av disse etter fine 3.85 utendørs i fjor. Dessverre sier rapportene at de to års siste gullvinner Lene Retzius ikke stiller.

Lengde:

Nadia Akapana Assa Foto: Eirik Førde

Nadia Akapana Assa
Foto: Eirik Førde

BULs Nadia Akpana Assa har vunnet NM Innendørs de to siste årene og sølvvinneren fra Junior-VM i 2014 blir favoritt i år etter å ha åpnet sesongen med 6.03 forrige helg. Kan nevnes at hennes norske U23-rekord innendørs lyder på 6.37. Akpana Assa må forhåpentligvis forbedre sin årsbeste for å vinne gullet her. Live Haugstad Hilton åpnet sesongen med pers 6.02 for noen uker siden og skal ha gode muligheter til å ta sin første NM-medalje i øvelsen.

Oda Utsi Onstad, Norna-Salhus, har hele fem NM-gull i lengde innendørs, i tillegg til to bronsemedaljer. Hun kan fort fylle på medaljebeholdningen her. Det kan nevnes at aldri tidligere har flere enn gullvinneren hoppet over 6 meter i NM Innendørs, den statistikken ryker trolig i Ulsteinvik. Av andre medaljekandidater kan fjorårets sølvvinner Monika Benserud, Gneist, og Hanne Berit Irgens, Sandnes, nevnes.

Tresteg:
Bare fem ganger tidligere i NM Innendørs har en norsk kvinne hoppet over 13 meter, og aldri har flere enn bare gullvinneren gjort dette i samme mesterskap. I år skal det kunne være muligheter for at flere klarer dette. Regjerende mester Oda Utsi Onstad, som også tok gullet i 2014, har en årsbeste på 12.98, mens innendørspersen fra NM i fjor lyder på 13.20.

Oda Utsi Onstad Foto: Eirik Førde

Oda Utsi Onstad
Foto: Eirik Førde

Utsi Onstad sin klubbvenninne Mari Sellevåg Aarø åpnet sesongen med et smell da hun hoppet 12.91 under Nornalekene. Hun kan kanskje fly over 13m-streken i helgen og fylle på premieskapet som allerede inneholder NM-bronse innendørs i øvelsen fra 2014 og 2015.

Monika Benserud tok sølvet i fjor og vant i 2015. Hun har 12.80 som årsbeste og er nok lysten på å være med i gullkampen. BULs Chiamaka Okparaebo har sølv fra 2014 og bronse fra i fjor og 2011 og kan kjempe om medalje også i år.

Kule:
Kristin Sundsteigen har vunnet de fem siste årene, men nå er det klart for en annen til å ta over kuletronen da hun ikke er påmeldt. Sandvins Charlotte Lund Abrahamsen har klart best pers av de påmeldte med 14.56 fra 2007. Hun har to gull fra øvelsen i 2006 og 2007. Hennes klubbvenninne Elise Gravningen tok bronse i fjor og er helt klart med i medaljekampen også i år.

Øvrige medaljekandidater er Sturlas Berit Stunes Isene og Laksevågs Paula Nedberge Llano.

4x200m stafett:
Tyrving satte norsk rekord med 1.38.91 da de vant i fjor og skal ha muligheter til å forsvare gullet. De får imidlertid knalltøff kamp fra Sandnes, som har forsterket med Astrid Mangen Cederkvist denne sesongen.

Bak disse to er kanskje Selsbakk det laget som stikker seg frem som bronsefavoritt, men her kan Norna-Salhus og Dimna melde seg på.

Høyde uten tilløp:
To kvinner er påmeldt denne øvelsen: Hanne Berit Irgens, Sandnes, og hjemmefavoritt Renate Grimstad. Irgens har sølv fra de tre siste årene og med en pers på 1.38 blir hun favoritt. Grimstad har en sølv i beholdningen fra øvelsen i 2012 og persen lyder på 1.30.

Lengde uten tilløp:
Tittelforsvarer Oda Utsi Onstad har totalt hele syv NM-gull i lengde uten tilløp og er da den kvinnen med flest NM-gull i øvelsen, som har en historie som strekker seg tilbake til 1947. Hun blir naturligvis favoritt med en pers på 2.85. Sofie Olsholt tok bronsemedaljen i fjor og kan fort få med seg medalje også i år.

Høyde uten tilløp kvinner junior:
Gulars Brita Mehl Lode er regjerende mester og har vist form også i år med 1.36 forrige helg. Hun kan nok få kamp fra Ålesunds Sigrid Kleive, som har hoppet 1.33 tidligere i sesongen. Også Dimnas Johanne Rise Kvalen må nevnes, mens det skal bli spennende å se hva Mari Sellevåg Aarø får til i denne øvelsen.

Lengde uten tilløp kvinner junior:
Ut fra det jeg kan se er det Norodds Elise Hoel Ulseth som har best årsbeste av de påmeldt med 2.44. Andre medaljekandidater er Johanne Rise Kvalen og Sigrid Kleive.

Menn:

60m:
En hel haug med menn er påmeldt for å vise hvem som er landets raskeste. Den største favoritten er på hjemmebane, supermannen Karsten Warholm. EM-finalisten på langhekken fra i fjor åpnet sesongen strålende med perser 6.75 på 60m og 10.49 på 100m forrige helg og forhåpentligvis kan han ta kravet til Innendørs-EM på 6.74.

Karsten Warholm Foto: Eirik Førde

Karsten Warholm
Foto: Eirik Førde

Med i gullkampen må også Lillehammers Michael Rosenberg, som er regjerende mester, regnes. Andre medaljeutfordrere er BULs Kristoffer Buhagen, Orions Jonathan Quarcoo, Gneists Amund Sjursen og Tyrvings Jonas Halonen. Kanskje kan vi for første gang få alle medaljevinnerne under 6.80 i et NM.

200m:
Karsten vant 200m i fjor på strålende 21.04 og med den formen har er i nå skal vi ikke se bortfra at han blir den andre norske mmanen som bikker under 21 sekunder og da bør han kunne ta sitt tredje strake NM-gull på distansen.

Florøs Øyvind Strømmen Kjerpeset vant gull i 2013 og 2014 og er en klar medaljekandidat, det samme er Lillehammers Håkon Morken, som har norsk årsbeste på 21.50. Gulars Torbjørn Lysne pleier som regel alltid å finne formen til NM og medaljegrossisten skal ikke avskrives, det samme må heller ikke Joachim Sandberg, Sandnes, Carl Emil Kåshagen, Moelven og Jonas Halonen, Tyrving.

400m:
Bare syv karer er påmeldt her, men de holder høyt nivå. Faktisk hadde to av deltakerne norsk rekord innendørs på distansen i løpet av 2016. Den som fortsatt har rekorden er selvsagt Supermann Karsten. Om han stiller på distansen her skal det bli meget spennende å se om han kan tukte sin norske rekord på 46.31, satt da han vant NM i fjor. Han har forøvrig vunnet distansen de tre siste årene.

Mauritz Kåshagen Foto: Eirik Førde

Mauritz Kåshagen
Foto: Eirik Førde

Moelvens Mauritz Kåshagen hadde den norske innendørsrekorden en liten periode i fjor med 46.88 og har allerede åpnet året med 47.92. Eldstebror Kåshagen har hele seks NM-medaljer på øvelsen innendørs fra tidligere, tre av de er gull. Gneists 2011-bronsevinner Martin Loftås Kåstad og Moelvens Carl Emil Kåshagen er nok favoritter til å kjempe om bronsemedaljen.

800m:
De største navnene mangler i denne øvelsen, men det kan bli jevnt om medaljene. Ull/Kisas Sigurd Blom Breivik får favorittstempelet etter fin pers 1.50.92 utendørs i fjor. Selsbakks Abdurrahman Hir har en innendørspers på 1.53.37 fra 2014 og har notert 1.21.72 på 600m i år, han bør da ha mulighet til å kjempe om medalje.

Dimnas Ådne Andersen, Tyrvings Haavard Herness Lien, Gneists Henrik Irgens Gravdal og Gulars Thomas Heggøy må også nevnes.

1500m:
Gulars Marius Vedvik, som tok bronse i 2015, får nok et lite favorittstempel, men må trolig sette fart for å vinne med gode avsluttere som Sigurd Blom Breivik og Gulars dobbelte sølvvinner på distansen fra tidligere Vidar Dahle i feltet. Sistnevnte har forøvrig ikke flybilletter oppover, så det blir spennende å se om han stiller til start.

Haugesunds Mats Hauge hadde en sterk sesong i fjor med pers 3.48.63 og må regnes med. Gneistduoen Jens Larsen Åstveit og Henrik Irgens Gravdal skal absolutt ikke avskrives. Forøvrig hadde de seks løperne som er nevnt her tider fra 3.48.23-3.50.58 utendørs i fjor, det kan med andre ord bli meget jevnt.

Marius Vedvik Foto: Eirik Førde

Marius Vedvik
Foto: Eirik Førde

3000m:
Gulars har en sterk trio her i Marius Vedvik, Per Svela og Bjørnar Sandnes Lillefosse. De to førstnevnte tok dobbeltseier på 5000m under NM på Askøy i fjor og en dobbeltseier er absolutt mulig her. Av de tre nevnte har Vedvik en bronse fra NM på distansen tidligere, mens han ble disket fra gullet i 2015.

Vidars Eirik Gramstad har løpt sterkt på 5000m innendørs i år med 14.35.72 og bør kunne kjempe helt i toppen. Andre medaljeutfordrere er Mats Hauge, Henrik Irgens Gravdal og Jens Larsen Åstveit.

60m hekk:
Vidars Vladimir Vukicevic er regjerende mester og står i tillegg med gull fra 2011 og sølv fra 2009. Mye skal gå galt om han ikke får med seg gull hjem fra Ulsteinvik. Viks mangekjemper Henrik Holmberg, som tok sølv i 2015, får nok en tøff kamp med å holde ungguttene Marcus Moen, Ull/Kisa, og Sondre Guttormsen, Ski, bak seg. Spesielt førstnevnte er utrolig lovende på distansen og det blir spennende å se hva han får til.

Vladimir Vukicevic Foto: Eirik Førde

Vladimir Vukicevic
Foto: Eirik Førde

Høyde:
BULs Ivan Kristoffer Nilsen har totalt seks medaljer fra Inne-NM, hvorav tre er gull. Han må ta på seg favorittstempelet etter 2.11 forrige helg. Sindre Gelius Eikje, Haugesund, tok gullet i 2015 og må regnes med, selvom han ikke har vært helt i storslag i vinter. Andre medajlekandidater er Fanas unge Erlend Bolstad Raa og Tyrvings Frederik Jahr.

Stav:
Fanas Eirik Dolve imponerte forrige helg med 5.53, norsk U23-rekord innendørs, og han bør kunne ta sitt fjerde NM-gull innendørs. Den tidligere junioreuropamesteren hadde en strålende sesong i fjor og med fullklaff kan nok publikum få se hopp over 5.60.

Eirik Dolve Foto: Eirik Førde

Eirik Dolve
Foto: Eirik Førde

Sondre Guttormsen, som ble kåret til årets idrettsnavn i Follo i 2016, hadde en strålende sesong i fjor, som blant annet inneholdt medalje i Ungdoms-EM. Han begynte sin innendørssesong rekordtidlig med å hoppe over 5.20m i slutten av august og er helt klart medaljekandidat. Det blir også spennende å se hva Gneists unge Pål Haugen Lillefosse kan få til. I følge rapportene stiller ikke Per Magne Florvaag.

Lengde:
Trondheims Ingar Kiplesund hadde en strålende fjorårssesong der han perset til 7.76 utendørs. Han åpnet innendørssesongen forrige helg med pers 7.41. Her bør han absolutt ha mulighet til å ta sitt første NM-gull innendørs. Han tok sølv i fjor og i 2015, og bronse i 2014. Mesterskapsrekorden er forøvrig på 7.44, som Warholm satte i fjor.

Gneists Amund Sjursen hadde en strålende lengdesesong i 2014 med 7.60 utendørs og 7.46 innendørs. Han bør kunne ha mulighet til å pushe Kiplesund om gullet. Ranheims Brede Solberg Stølen tok bronse i fjor og har gode muligheter til medalje også i år, men får hard kamp fra karer som Henrik Holmberg og ikke minst BULs Erik Lund, som hoppet fine 7.16 utendørs i fjor.

Tresteg:
Tjalves Jesper Vestbø er regjerende mester og har i tillegg sølv fra 2010 og 2014 og bronse fra 2009, 2011 og 2015. Han har hoppet 15.15 denne sesongen og må da dele favorittstempelet med Erik Lund, som har hoppet 15.16 i år. Lund tok forøvrig sølvet bak Vestbø i fjor. En annen kar som må nevnes er fjorårets bronsevinner Jonathan Varela Byrkjenes, Norna-Salhus, som totalt har fem medaljer fra NM Innendørs. I tillegg blir det spennende å se Erlend Bolstad Raa, som har forbedret innendørspersen sin til 14.64.

Kule:
Sven Martin Skagestad er regjerende mester og har i tillegg bronse fra 2014 i medaljeskapet. Bergenseren, som hadde en strålende diskossesong i fjor, perset med seniorkulen til 18.18 i fjor og kanskje kan vi se 18m for første gang i Innendørs-NMs offisielle historie. Ola Stunes Isene tok gull i 2015 og bør ha muligheter til å få med seg medalje i år. Han har en årsbeste på 16.21 og får da kamp fra Gloppens Thomas Mardal, som har perset til 15.94 i vinter.

Sven Martin Skagestad Foto: Eirik Førde

Sven Martin Skagestad
Foto: Eirik Førde

Høyde uten tilløp:
Sturlas Martin Fagelund har fine 1.74 som pers i øvelsen, som han satte da han vant NM i fjor. Han blir nok favoritt til å ta sitt tredje NM-gull i øvelsen, han vant også i 2014. Fredrik Jahr har sølv fra 2011 og kan være medaljekandidat. En absolutt gullkandidat er diskoskjempen Sven Martin Skagestad, som har en pers på 1.70 fra NM i fjor, da han tok bronse.

Lengde uten tilløp:
Michael Rosenberg har et gull fra 2011 å se tilbake på i øvelsen og han tok sølvet i fjor. Han bør da ha gode muligheter til å kjempe om edelt metall også i år. Trondheims Eirik Thorshaug er regjerende mester etter 3.29 i fjor. Diskoskaster Ola Stunes Isene har fine 3.30 som pers og er blant de største favorittene. En siste som bør nevnes i gullkampen er fjorårets bronsevinner Simen Sigurdsen, Herkules, som har medalje de fire siste årene.

Høyde uten tilløp menn junior:
Tyrvings Sondre Alexander Høyland er eneste av fjorårets deltakere i øvelsen som stiller også i år. Han tok bronse med 1.55 i fjor og er nok lysten på en ny medalje her. Sondre Guttormsen gjør en spennende start og bør ha medaljemuligheter.

Lengde uten tilløp menn junior:
Sondre Alexander Høyland vant gullet i fjor da han hoppet 3.02. Han må da ta på seg favorittstempelet i år. Høylands klubbkompis Syver Røinaas har hoppet 2.88 i år og må regnes med. Det samme med en tredje Tyrving-kar i Jonatan Greni Bjerkaas.

4x200m:
Dimna tok gullet i fjor, er absolutt blant de største favorittene i år og er nok meget lysten på å forsvare gullet på hjemmebane. Sandnes og Tyrving løp inn til henholdsvis sølv og bronse i fjor og disse lagene må regnes med også i år. Det samme med Norna-Salhus og et forsterket Moelven. De to siste påmeldte lagene er BUL og Tjalve, rutinerte stafettklubber som heller ikke skal avskrives.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.