VM-pedia

VM i friidrett begynner på fredag. En stor norsk tropp reiser bort og mål er finaleplasser, drømmene er medaljer. Forhåndsomtale av alle øvelsene, fullstendig sendeskjema hos NRK og alt du ellers trenger å vite om mesterskapet finner du her. Kos deg med over 10 000 ord om årets idrettshøydepunkt!

VM i friidrett arrangeres på Queen Elizabeth Olympic Stadium i London. Mesterskapet starter på fredag og varer til søndag 13.august. Norge stiller med en tropp på 13 utøvere og det er lov å ha forhåpninger om finale og om det blir maks fullklaff kan troppen reise hjem med medalje.

Nettsiden til stevnet
Norge sin tropp 
Tidsskjema, startlister og etterhver resultater

VM i friidrett arrangeres for 16.gang og det er første gang mesterskapet arrangeres i London. Første VM fant plass i 1983 og fra 1991 har det blitt arrangert annethvert år. Totalt er 2034 utøvere påmeldt fra 205 forskjellige nasjoner. Ser en på antall nasjoner er vel bare VM i fotball større av verdensmesterskap, 210 nasjoner deltar i kvalifiseringen til mesterskapet i Russland neste år.

London er som kjent for de fleste hovedstaden i Storbritannia. Selve byen har nærmere ni millioner innbyggere. Byen arrangerte OL i 2012 og etter dette har friidrettsinteressen vært stor i landet. Diamond League-stevnet som har blitt arrangert på Olympiastadion vært år har stort sett vært utsolgt og det blir også fulle tribuner under VM.

Norge har totalt tatt syv gull-, fire sølv- og to bronsemedaljer i VMs historie. Siste medalje Norge tok i VM var Andreas Thorkildsen sin sølvmedalje i 2011. Thorkildsen har totalt et gull og hele tre sølv fra VM og er da mestvinnende nordmann. Troppen til Norge teller totalt 13 utøvere og sist vi hadde så mange utøvere var i 2011. Det er en ung norsk tropp, der alle unntatt en er født på 90-tallet, det er Jakob Ingebrigtsen født i 2000. Hedda Hynne er eldst, født i mars 1990.

NRK sender hele mesterskapet. Det skiftes mellom NRK1, NRK2 og NRK3, for å få med seg alt må man være rask med fjernkontrollen og slalåmløypen mellom de ulike kanalene og når du skal skifte finner du nederst i artikkelen. Mesterskapet streames også på nrk.no/sport og du kan høre det på radiokanalen NRK Sport.

Kvinner:

100 meter:
Elaine Thompson blir den største favoritten på denne distansen. Jamaicaneren, som vant både 100 meter og 200 meter under OL i fjor, har to VM-medaljer fra tidligere, gull på 4x100m og sølv på 200 meter under mesterskapet i Beijing for to år siden. Hun er også den eneste som har vært under 10.80 i år med 10.71. Tori Bowie har hatt en sterk sesong i år og på 100 meter har hun 10.90 som årsbeste. Hun må da absolutt regnes med i medaljekampen, det samme med hennes lagvenninne Deajah Stevens.

Michelle-Lee Ahye, som jakter sin første indviduelle VM-medalje, er nest raskeste kvinne i 2017 med 10.82. Hundredelet bak følger dobbelt sølvvinner fra 2013 Murielle Ahoure. Disse må naturligvis regnes med, det samme med sølvvinner fra 2011 Kelly-Ann Baptiste og Marie-Josee Ta Lou. Den nederlandske helten Dafne Schippers må og nevnes.

Murielle Ahoure
Foto: Eirik Førde

Forøvrig blir dette første VM utendørs uten Ezinne Okparaebo siden 2007.

Forsøk lørdag 05.aug kl. 12.45
Semifinale søndag 06.aug kl. 20.10
Finale søndag 06.aug kl. 22.50

200 meter:
Tori Bowie, som tok hele tre medaljer under OL i fjor med blant annet bronse på 200 meter, bar hatt en fin sesong og har årsbeste i verden på 21.77. Når Thompson dropper denne distansen blir Bowie ørliten favoritt. Dafne Schippers har ikke vært like solid i år som de par tidligere sesongene, men den regjerende mesteren har en årsbeste på 22.10 og må absolutt regnes med i medaljekampen. Shaunae Miller-Uibo har løpt inn til 21.91 i år og takler hun det tøffe programmet med både 200 meter og 400 meter er det absolutt mulig med medalje.

Dafne Schippers
Foto: Eirik Førde

Andre medaljekandidater er Crystal Emmanuel fra Canada, amerikanske Deajah Stevens og Marie-Josee Ta Lou.

Forsøk tirsdag kl. 20.30
Semifinale torsdag kl. 22.05
Finale fredag 11.aug kl. 22.50

400 meter:
Amalie Iuel stiller opp på to distanser i mesterskapet for å få erfaring. På 400 meter har hun løpt den norske rekorden ned til 51.81 i år. Det gjorde hun så tidlig som 18.mars. Hun har løpt en 400 meter til i år, da hun løp inn til fine 52.19 under Boysen Memorial. Da hadde hun en 400 meter hekk i beina fra tidligere på kvelden. Det skal være mulig for Iuel å sette norsk rekord i London og da er det absolutt muligheter for å komme seg til semifinalen. Sist Norge hadde en deltaker på denne distansen i VM var Sølvi Olsen som kom seg til semifinalen i 1991.

Det blir et tøft program for Iuel. Om hun kommer seg videre fra forsøket på 400 meter går semifinalen drøye timen etter forsøket på 400 meter hekk mandag kveld.

Amalie Iuel
Foto: Eirik Førde

Shaunae Miller-Uibo vant OL i fjor og tok sølv i Beijing for to år siden. Hun har vært solid på distansen i år og står med en årsbeste på 49.77, som er tredje best. I det amerikanske mesterskapet var Quanera Hayes sterkest med 49.72 og også Phyllis Francis var der under 50 sekunder. Det største amerikanske håpet blir nok likevel Allyson Felix. Hun har løpt på fine 49.65 i år, har hele 14-VM-medaljer, der ni av de er gull, og hun er regjerende mester i denne øvelsen. USA stiller med fire knallsterke kvinner og den siste, Kendall Ellis, må også nevnes.

Allyson Felix
Foto: Eirik Førde

Ellers har Jamaica flere sterke løpere på distansen, ledet an av Shericka Jackson, som er regjerende bronsevinner på distansen både fra VM i 2015 og OL i fjor. De to andre jamaicanske utøverne Chrisann Gordon og veteranen Novlene Williams-Mills kan også kjempe om medaljer. Sistnevnte er 35 år, har en bronsemedalje fra VM på 400 meter i 2007 og har hele fem VM-medaljer på 4×400 meter stafett.

Forsøk søndag 06.aug kl. 12.55
Semifinale mandag kl. 21.55
Finale onsdag kl. 22.50

800 meter:

Hedda Hynne
Foto: Eirik Førde

Hedda Hynne, Strindheim IL, fikk endelig fullklaff på en 800 meter i London i starten av juli. Hun løp inn til 1.59.87 og kom seg da under 2 minutter for første gang. Hynne var da bare fem hundredeler bak den norske rekorden til Ingvill Måkestad Bovim. Denne rekorden ryker nok fort i VM og det skal være mulig for Hynne, som var i EM-finalen i fjor, å sikre seg en semifinaleplass her.

Hynne blir faktisk den første, norske kvinnen på 800 meter i VM noensinne og vi har ikke hatt deltakere på distansen i et verdensmesterskap siden Vebjørn Rodal og Tor Øyvind Ødegård i 1999.

Favoritten heter Caster Semenya. Hun har vært suveren på distansen de siste par årene og kan ta sitt tredje VM-gull, de to første sikret hun seg i 2009 og 2011. Hun løp inn til sør-afrikansk rekord 1.55.27 i Monaco, der det var meget høyt nivå. Fjorårets OL-sølvvinner Francine Niyonsaba løp på 1.55.47 i Monaco og blir Semenyas tøffeste utfordrer. Andre medaljekandidater er bronsevinner fra Rio Margaret Wambui, Melissa Bishop, tredje kvinne i Monaco og amerikansk rekordholder Ajee Wilson. Også nederlandske Sifan Hassan må nevnes etter 1.56.81 i Monaco.

Caster Semenya
Foto: Eirik Førde

Forsøk torsdag kl. 20.25
Semifinale fredag 11.aug kl. 20.35
Finale søndag 13.aug kl. 21.10

1500 meter:
Karoline Bjerkeli Grøvdal, IK Tjalve, har hatt et par strålende sesonger der hun har perset på det som er av distanser, tatt flere EM-medaljer og toppet det med syvende- og niendeplass under OL i fjor. Denne sesongen har Grøvdal hatt det litt tøffere, blant annet grunnet en liten lårskade hun pådro seg under oppkjøringen til Bislett Games da hun skulle trene på vanngravspassering.

Karoline Bjerkeli Grøvdal
Foto: Eirik Førde

Den dobbelte junioreuropamesteren fra 2009 har perset på 1500 meter i år, da til 4.07.25. Hun bruker denne distansen som en oppkjøring til 5000 meter senere i mesterskapet og målet bør vel være å komme seg videre til semifinalen.

Det blir veldig spennende å se om Laura Muir kan tilfredsstille britene på hjemmebane. Den uredde løperen har hatt fin fremgang de siste årene og er en klar medaljekandidat. Gullet blir kanskje litt tøft, men det er en åpen distanse. Sifan Hassan har årsbeste i verden med 3.56.14 og viste strålende form på 800 meter i Monaco. Nederlenderen, som ble nummer fem i OL i fjor og har VM-gull innendørs, blir da ørliten favoritt.

Laura Muir
Foto: Eirik Førde

Ellers må olympisk mester Faith Kipyegon og verdensrekordholder og regjerende mester Genzebe Dibaba naturligvis regnes med, sistnevnte etter å ha vist sterk form på mile i Lausanne for noen uker siden. Jenny Simpson er en mesterskapsløper med VM-gull fra 2011, sølv fra Moskva i 2013 og bronse under fjorårets OL. Etiopia har ikke bare Dibaba, de har også en meget spennende dame i Gudaf Tsegaye, som har løpt på 3.59.55 i år, også hennes landsvenninnen Besu Sado må regnes med.

En annen spennende utøver er Winnie Chebet. Det samme med Caster Semenya, hun har vært overlegen på 800 meter de siste årene og nå stiller hun på 1500 meter i VM og går det rolig underveis skal det bli vanskelig å riste henne av. Den siste som kan nevnes er det tyske vidunderbarnet Konstanze Klosterhalfen som i sololøp under det tyske mesterskapet løp inn til 3.59. Hun har ikke den råeste spurten og er nok avhengig av høy fart underveis for å få med medalje hjem.

Forsøk fredag 04.aug kl. 20.35
Semifinale lørdag 05.aug kl. 20.35
Finale mandag kl. 22.50

5000 meter:
Karoline Bjerkeli Grøvdal sin største sjanse i VM kommer på 5000 meter. Hun ble nummer syv i øvelsen under OL i fjor da hun løp på pers 14.57.53. Isfjordens største stjerne deltar faktisk i sitt femte VM, på tross av at hun bare er 27 år gammel. Hun har de to siste verdensmesterskapene deltatt på 5000 meter og hun ble nummer 13 i 2013. Målet hennes bør være å forbedre persen og plasseringen fra OL i fjor.

Karoline Bjerkeli Grøvdal
Foto: Eirik Førde

Nærmest som vanlig blir nok kampen om gull mellom Kenya og Etiopia. Almaz Ayana er regjerende verdensmester i øvelsen og hun bør ha gode muligheter til å forsvare gullet. Hun har ikke vist seg like mye frem i år og står faktisk ikke oppført med noen årsbestetider. Hvis hun faktisk møter opp i London bør formen være god og da bør hun ta medalje.

Hellen Obiri har hatt en sterk sesong og har årsbeste i verden med sterke 14.18.37. Hun tok sølvet på distansen under OL i fjor og bør ha gode muligheter til å ta sitt første globale gull utendørs, hun har tidligere VM-bronse utendørs på 1500 meter fra 2013 og gull fra innendørs-VM i 2012. Genzebe Dibaba har hatt en litt mer anonym sesong i år enn de siste årene, men har verdens nest beste tid på denne distansen med 14.25.22. Hun får med seg Senbere Teferi fra Etiopia som en annen medaljekandidat, mens kenyanerne Margaret Chelimo og Sheila Cepkirui også kan stige opp på pallen.

Genzebe Dibaba
Foto: Eirik Førde

USA har tre utøvere som kan nærme seg medaljekampen i Shelby Houlihan, Shannon Rowbury og Molly Huddle. Ellers gjør Laura Muir en spennende start og om det går rolig underveis skal det bli vanskelig å riste briten av seg. Tyrkias Yasemin Can kan nevnes, det samme med 1500m-ekspertene Sifan Hassan og Konstanze Klosterhalfen, som vil profittere på at det går rolig.

Forsøk torsdag kl. 19.30
Finale søndag 13.aug kl. 20.35

10000 meter:
Almaz Ayana hadde en fantastisk sesong i fjor og toppet det med verdensrekord og OL-gull på 10000 meter med tiden 29.17.45. Hun har ikke notert banetider i år, men får favorittstempelet.

Gelete Burka har årsbeste i verden med 30.40.87, men hun er ikke på det etiopiske laget. Tirunesh Dibaba og Senbere Teferi utgjør resten av det etiopiske laget, der sistnevnte har best tid i år med 30.41.68. Dibaba er en veteran med sine 32 år og har hele fem VM-gull, der tre av de er på denne distansen fra 2005, 2007 og 2013.

Yasemin Can
Foto: Eirik Førde

Svenskenes Meraf Bahta kan få en god plassering, det samme med fjorårets dobbelte europamester Yasemin Can og amerikanske Molly Huddle. Ellers må selvfølgelig Kenya sin trio Agnes Tirop, Irene Cheptai og Alice Aprot nevnes.

Finale lørdag 05.aug kl. 21.10

Maraton:
Edna Kiplagat vant VM i 2011 og 2013 og har da vist at hun takler mesterskapsløp. Hun blir da en klar gullkandidat. Kenya stiller også med Helah Kiprop og Flomena Cheyech Daniel, som begge må regnes med i medaljekampen. Etiopia sine utvalgte er Mare Dibaba, Berhane Dibaba, Shure Demise og 2009-bronsevinner Aselefech Mergia. Mare Dibaba er regjerende mester og tok bronse i Rio i fjor.

På papiret skal det være en kamp mellom Kenya og Etiopia, men utøvere fra andre nasjoner kan absolutt blande seg inn. Dette gjelder utøvere som spesielt Eunice Jekirui Kirwa, som representerer Bahrain og japanske Yuka Ando.

Finale søndag 06.aug kl. 15.00

100 meter hekk:
Isabelle Pedersen, IL i BUL, åpnet sesongen tidlig i år og leverte sterke tider allerede fra midten av april. Det foreløpige høydepunktet kom under Bislett Games, da bergenseren ble nummer tre på pers 12.75. Dette er bare hundredelet bak norsk rekord og den rekorden kan meget vel ryke i London.

Isabelle Pedersen
Foto: Eirik Førde

Etter Bislett Games ble Pedersen syk og hun har vært litt ujevn etter dette og hun var litt bekymret etter Diamond League i London. Nå har hun forhåpentligvis fått ristet av seg sykdommen skikkelig, trent godt og da bør det kunne bli gode tider. Pedersen deltar i sitt tredje VM og var veldig nær å komme til finalen i Beijing for to år siden. Nå satser vi på både norsk rekord og finale. Kommer hun til finale vil hun bli første kvinnelige, norske sprinter i en VM-finale utendørs.

Kendra Harrison satte verdensrekord på korthekken med strålende 12.20 i fjor. Hun klarte ikke å kvalifisere seg til OL og er nok meget lysten på å vise seg frem i et globalt mesterskap etter å ha blitt disket i semifinalen under VM for to år siden. Harrison har vist styrke også denne sesongen med 12.28 og det er da lov å håpe på verdensrekord i London.

Det er ingen voldsom overraskelse om det blir firedobbelt amerikansk med utøvere som OL-sølvvinner Nia Ali, Isabelles treningsvenninne Christina Manning og veteranen Dawn Harper-Nelson, som tok OL-gull i 2008, som komplementerer det amerikanske laget.

Sally Pearson
Foto: Eirik Førde

Sally Pearson har funnet formen igjen og løp på fine 12.48 i London for noen uker siden. Kvinnen fra Australia var den store stjernen i denne øvelsen for noen år siden og vant OL-gullet i 2012. Hun har siden slitt en del med skader, men kan forhåpentligvis være med i medaljekampen her. Jamaica sitt sterkeste kort er regjerende mester Danielle Williams, som har notert 12.56 i år. Hundredelet dårligere enn dette har Oluwatobiloba Amusan fra Nigeria løpt. Kan også nevne tyske Pamela Dutkiewicz.

Forsøk fredag 11.aug 11.45
Semifinale fredag 11.aug kl. 20.05
Finale lørdag 12.aug kl. 21.05

400 meter hekk:
Amalie Iuel, IL Tyrving, har hatt en meget lang sesong som følge av studier i USA og hatt det litt tøft i oppladningen . Nå har hun fått roet ned, trent og forberedt seg godt til VM. Da bør en semifinaleplass og forbedring av hennes norske rekord på 55.38 være et naturlig mål, da kan hun feire med medbrakt sjokolade. Iuel deltok også under VM i Beijing for to år siden. Da ble det et rotete løp der hun slo borti første hekken og ble nummer 26 totalt.

Amalie Iuel
Foto: Eirik Førde

I det amerikanske mesterskapet var det et vanvittig høyt nivå på langhekken og alle tre som stiller for USA her løp under 53 sekunder. Det betyr naturligvis at regjerende olympisk mester Dalilah Muhammad, sølvvinner fra 2015 Shamier Little og Kori Carter alle er klare gullkandidater. De seks beste på årets verdensbestestatistikk er fra USA, nummer syv er jamaicanske Janieve Russel med 54.02 og hun blir det sterkeste jamaicanske kortet sammen med Rhonda Whyte.

Zuzana Hejnova er en rutinert kvinne som har vunnet de to siste VM-gullene og hun må regnes med, selvom hun nok må heve seg for å ta medalje. Sveits stiller med et par spennende navn i Lea Sprunger og Petra Fontanive, Storbritannia fester sin lit til Eilidh Doyle, mens den danske sølvvinneren fra OL i fjor Sara Slott Petersen også er en medaljekandidat.

Forsøk mandag kl. 20.30
Semifinale tirsdag kl. 21.35
Finale torsdag kl. 22.35

3000 meter hinder:
Kenya stiller med fire klare medaljekandidater i Celliphine Chepsol, Beatrice Chepkoech, Purity Kirui og Hyvin Kiyeng. Sistnevnte er den mest merriterte som regjerende verdensmester og sølvvinner fra OL i fjor. Hun har årets nest beste tid med 9.00.12. Bestetid i verden har Chepsol med 8.58.78, som er juniorverdensrekord.

Ruth Jebet satte verdensrekord på øvelsen i fjor og ble olympisk mester. Kvinnen som representerer Bahrain har ingen VM-medaljer i seniorklassen og kvinnen med den fjerde beste årsbeste i verden er nok absolutt på jakt etter dette her. Amerikanske Emma Coburn sikret seg bronse i Rio og er nok meget lysten på å gjenta den bragden her.

Sofia Assefa
Foto: Eirik Førde

Etiopia har en medaljeutfordrer i Sofia Assefa, som har en VM-bronse fra 2013 i premieskapet. Hun har verdens femte beste tid i år med 9.07.06. En annen etiopier som kan nevnes er Etenesh Diro. For å blidgjøre en 8.18-løper  på 3000 meter fra Lørenskog kan Gesa Felicitas Krause, regjerende bronsevinner, nevnes.Tyskeren må nok heve formen sin for å kjempe om medalje i år på tross av pers 9.15.70 i Doha i starten av mai.

Forsøk onsdag kl. 20.05
Finale fredag 11.aug kl. 22.25

Høyde:
Mariya Lasitskene har vært helt suveren i år og hoppet sterke 2.06 som sitt beste resultat. Hun konkurrerer her som nøytral utøver. Grunnen til dette er at hun er fra Russland og da har fått godkjennelse til å delta i internasjonal friidrett da hun har bevist at hun ikke har vært underlagt det russiske dopingregimet. I det siste har det kommet frem at russiske myndigheter vil betale pengepremie til de nøytrale utøverne, men nasjonalsangen vil ikke spilles.

Lasitskene har de elleve beste resultatene i verden i år og er regjerende mester. Hun blir soleklar favoritt og det er langtfra utenkelig at hun vil forsøke seg på verdensrekorden på 2.09 i løpet av mesterskapet. Hun har forøvrig en seiersrekke på 24 konkurranser.

De øvrige deltakerne må nok satse på å kjempe om sølvmedaljen. I favorittsjiktet til den valjøren ligger det amerikanske vidunderbarnet Vashti Cunningham. Hun er født i 1998 og hoppet strålende 1.99 under det amerikanske mesterskapet. Forutenom medalje har hun nok siktet seg inn mot juniorverdensrekorden på 2.01, satt i 1986 og tangert i 1989. Cunningham er ikke bare kjent for sine sterke resultater, hun er også sønn av tidligere NFL-quarterback Randall Cunningham.

Bak her er det mange som kan kjempe. Mangekjemper, som vant syvkamp i OL i fjor, Nafissatou Thiam har hoppet 1.98 i år, innendørsverdensmester fra 2014 Kamilla Licwinko har 1.98, mens Maria-Laurence Jungfleisch, årets U23-europamester Yuliya Levchenko og Oksana Okuneva har hoppet 1.97 denne sesongen.

Tonje Angelsen ble forøvrig invitert til å være med. IAAF mente hun var god nok for VM, men det mente ikke NFIF, blant annet på bakgrunn av stevnet hun hoppet 1.90 i var for lite. Dette var forøvrig Oslo og Akershus Friidrettskretser sitt tradisjonsrike Sommerstevne. Angelsen er i stigende form, har nå fått trent lenge uten å være skadet og EM-sølvvinneren har et potensiale som absolutt kunne ført henne til finalen i London.

Tonje Angelsen
Foto: Eirik Førde

Kvalifisering torsdag kl. 20.10
Finale lørdag 12.aug kl. 20.05

Stav:
Dette ligger an til å kunne bli en jevn øvelse. Seks kvinner har årsbeste mellom 4.81-4.85, best har greske Ekaterini Stefanidi vært. Stefanidi vant OL i fjor og har totalt ti internasjonale mesterskapsmedaljer fra OL, VM innendørs, EM, EM innendørs, Junior-VM, Ungdoms-VM og U23-EM. Dette året bør altså være året hun tar sin første VM-medalje utendørs. Stefanidi er forøvrig ubeseiret i alle sine syv konkurranser utendørs i år.

Yarisley Silva
Foto: Eirik Førde

Sandi Morris, sølvvinner fra Rio, har årsbeste på 4.84, mens hun hoppet sterke 5.00 i fjor. Hun utgjør en spennende amerikanske duo med innendørsverdensrekordholder Jennifer Suhr, som vant OL i 2012 og har et VM-sølv fra Moskva. Veteranen Yarisley Silva er regjerende mester og med 4.81 som årsbeste må hun regnes med. Det samme må sies om unge Eliza McCartney fra New Zealand, som tok bronse i Rio. Britene har et håp i Holly Bradshaw som har forbedret den britiske rekorden til 4.81 i år, mens det er flere andre som kan ta medalje på en toppdag.

Sverige har to spennende hoppere i Michaela Meijer og Angelica Bengtsson. Førstnevnte har satt svensk rekord med 4.71 i år.

Lovisa Lindh og Angelica Bengtsson under fjorårets EM. Foto: Eirik Førde

Kvalifisering fredag 04.aug kl. 20.45
Finale søndag 06.aug kl. 20.00

Lengde:
To amerikanere i Tianna Bartoletta og Brittney Reese er de største favorittene og er de eneste som har vært over syv meter utendørs i år. Sistnevnte har hoppet lengst av disse med 7.13, mens Bartoletta har hoppet 12 centimeter kortere. Disse to utøverne er medaljegrossister av rang. Bartoletta har VM-gull i lengde både i 2005 og 2015, mens hun totalt har tre OL-gull. Reese har hele tre VM-gull i øvelsen, fra 2009, 2011 og 2013.

Tianna Bartoletta
Foto: Eirik Førde

En som nok er meget lysten på å slå amerikanerne er Ivana Spanovic. Hun hoppet strålende innendørs med 7.24 da hun vant innendørs-EM på hjemmebane i vinter. Serberen åpnet utendørssesongen seint i år, men har fått med seg Diamond League-seier og årsbeste på 6.88. Hvis hun er kvitt skadetrøbbel og fått trent godt bør det være gode muligheter for å ha hvertfall tre kvinner over 7 meter.

Ivana Spanovic
Foto: Eirik Førde

Andre som bør nevnes er fjerde kvinne fra Beijing i 2015 Christabel Nettey og tyske Claudia Salman-Rath, mens det også er flere som kan få medalje om de får fullklaff på Olympiastadion.

Forsøk onsdag kl. 20.10
Finale fredag 11.aug kl. 20.10

Tresteg:
Caterine Ibarguen har vært suveren i denne øvelsen i flere år nå med OL-gull i fjor og VM-tittel i 2013 og 2015. Dette mesterskapet kommer hun til å få knallhard kamp fra 21-åringen Yulimar Rojas, som har hoppet 14.96 i år. Ibarguen er nummer to på årsbestelisten med 14.78. Rojas tok sølv bak Ibarguen i Rio og et tronskifte kan skje i London.

Caterine Ibarguen
Foto: Eirik Førde

Også Olga Rypakova fra Kazakhstan må regnes med. Hun har en årsbeste på 14.64 og er en rutinert kvinne med sølv, gull og bronse fra de tre siste OL og sølv fra 2011 og bronse fra 2015 i VM.

Disse tre skiller seg litt ut som medaljekandidater, andre som på en toppdag kan få gå opp på podiet er Nubia Soares, Liadagmis Povea, regjerende europamester Patricia Mamona, Kimberly Williams og årets innendørseuropamester Kristin Gierisch.

Kvalifisering lørdag 05.aug kl. 12.00
Finale mandag kl. 21.25

Kule:
Med Valerie Adams ut av funksjon grunnet graviditet i år kan det fort bli en meget jevn og spennende kulekonkurranse for kvinner. Amerikanerne Raven Saunders og Daniella Bunch har de to lengste støtene i verden i år med 19.76 og 19.64 under US Trials.

De to får nok hard kamp om gullet fra kvinner som Lijiao Gong, Anita Marton og Michelle Carter. Gong tok sølv under OL i London og har hele tre VM-medalje fra tidligere, best sølv på hjemmebane i Beijing for to år siden. Hun jakter nå sitt første gull etter seks sølv- eller bronsemedaljer i store mesterskap. Marton tok bronse under OL i Rio og sikter seg nok inn mot å ta sin første VM-medalje utendørs. Carter er etterhvert blitt en veteran med sine 31 år. Hun er regjerende olympisk mester og regjerende bronsevinner i VM.

Kvalifisering tirsdag kl. 21.40
Finale onsdag kl. 21.25

Diskos:
Sandra Perkovic blir naturlig favoritt. Kroaten har vunnet de to siste OL-gullene og de fire siste EM-gullene i diskos. I VM har hun gull fra 2013, mens i Beijing for to år siden ble det «bare» sølv. Perkovic har årsbeste i verden med 71.41, det lengste kastet i verden siden 1992. Yaime Perez har hatt en sterk sesong og kvinnen som har perset til 69.19 i år jakter sin første globale seniormedalje.

Sandra Perkovic
Foto: Eirik Førde

Det er nok de to ovennevnte som vil utgjøre kampen om gullet. Verdensmester fra 2009 Dani Stevens har kastet 66.78 i år og sikter seg inn mot medalje. Det samme gjør nok regjerende verdensmester Denia Caballero, som ikke har prestert så voldsomt i år, og veteranene Gia Lewis-Smallwood og Nadine Müller. Sistnevnte har VM-sølv og -bronse fra tidligere, mens 38-åringen Lewis-Smallwood kan ta sin første VM-medalje.

Kvalifisering fredag 11.aug kl. 11.10 og 12.35
Finale søndag 13.aug kl. 20.10

Slegge:
Anita Wlodarczyk har de syv lengste konkurransene i verden i år, det lengste på 82.87 er over seks meter foran nest beste kvinne Gwen Berry. Polske Wlodarczyk har verdensrekorden på 82.98, har to OL-gull, to VM-gull og tre EM-gull, det er nok med andre ord snakk om tidenes sleggekaster på kvinnesiden man får se i London og det vil være en oddsbombe om polakken ikke kan gå øverst opp på pallen. Hennes kast på 82.87 er forøvrig tidenes nest lengste og ble kastet 29.juli.

Av medaljeutfordrere må naturligvis Gwen Berry nevnes og amerikaneren jakter sin første globale mesterskapsmedalje. Andre medaljekandidater er Zheng Wang, bronsevinner fra EM i fjor Hanna Skydan, Hanna Malyshik, Malwina Kopron og Magdalyn Ewen.

Kvalifisering lørdag 05.aug kl. 11.35 og 13.05
Finale mandag kl. 20.00

Spyd:
Sigrid Borge, Osterøy IL, har hatt fantastisk fremgang i spyd de siste par årene. Persen er foreløpig på 63.28 og med dette har Borge den 17. beste årsbesten av deltakerne, i et felt der hun er yngst. En finaleplass bør absolutt være et naturlig mål for VM-debutanten. Borge fikk sitt første seniormesterskap under EM i fjor. Hun deltok i et mesterskap for noen uker siden og ble da nummer fem under U23-EM. Lærerstudenten har troen på at en finaleplass og forbedring av pers kan være mulig.

Sigrid Borge
Foto: Eirik Førde

For å kjempe om medaljer må man nok kaste opp mot 70 meter. Lengst i verden i år har fjorårets olympiske mester Sara Kolak kastet med europeisk U23-rekord 68.43 og dette gjør kroaten til favoritt. Hun har allerede vunnet en gullmedalje i sommer, hun vant U23-EM.

Barbora Spotakova, som har verdensrekorden på 72.28, har kommet i form igjen og er klar medaljekandidat etter verdens nest lengste kast i 2017 68.26.. Spotakova har tre VM-medaljer tidligere, hennes eneste VM-gull tok hun for ti år siden i Osaka. Tyrikiske Eda Tugsuz har kastet fine 67.21 i år og må regnes med, det samme med Shiying Liu, fjorårets europamester Tatsiana Khaladovich og Kathryn Mitchell.

Kvalifisering søndag 06.aug kl. 20.05 og 21.30
Finale tirsdag kl. 20.20

Syvkamp:
Belgiske Nafissatou Thiam er den store favoritten i syvkamp. Hun er regjerende olympisk mester og 22-åringen noterte strålende 7013 poeng i Götzis tidligere denne sesongen. Thiams har ingen VM-medalje fra tidligere og den første bør komme nå. Thiam sin pers førte henne opp som tredje beste kvinne noensinne, et naturlig mål er Carolina Klüft sin europeiske rekord på 7032 poeng.

Dessverre har de to største profilene i øvelsen Jessica Ennis-Hill og Brianne Theisen Eaton lagt opp etter sølv og bronse i OL i fjor. For Storbritannia sin del blir håpet Katarina Johnson-Thompson. Hun ble nummer seks i OL i fjor og har en pers på 6691 poeng, satt tidligere i år. Hun må nok opp mot denne summen for å ta sin første seniormedalje utendørs.

Juniorverdensmester fra 2008 Carolin Schäfer har nest beste årsbeste i verden med 6836 poeng, mens regjerende bronsevinner Laura Ikauniece-Admidina følger like bak med 6815 poeng. Dette gjør det naturligvis til klare medaljekandidater. Ellers kan Claudia Salman-Rath, nederlenderen Anouk Vetter og amerikanerne Kendell Williams og Erica Bougard nevnes.

Foregår lørdag 05.aug og søndag 06.aug

20 km kappgang:
Denne øvelsen har tradisjonelt blitt dominert av Russland og Kina og sistnevnte nasjon kan ta storeslem nå når Russland er utestengt.

Kinesiske Hong Liu vant OL i fjor, men er ikke med til London. De tre som stiller for Kina er de med best årsbeste i år: Xiuzhi Lyu, Na Wang og Jiayu Yang. Disse tre blir klare medaljekandidater. Det samme blir fjorårets OL-sølvvinner Maria Guadalupe Gonzalez, som har gått på 1.28.09 denne sesongen. Italienske Antonella Palmisano har gått 12 sekunder fortere i år og hun er nok lysten på å ta steget opp på pallen etter fjerdeplass i Rio i fjor. Ellers må russiske Klavdiia Afanaseva og Eleonora Giorgi nevnes.

Finale søndag 13.aug kl. 13.20

50 km kappgang:
IAAF tok en virkelig hastebeslutning rundt to uker før VM da de bestemte seg for å innlemme 50 km kappgang for kvinner i VM. Veldig bra at antall kvinneøvelser blir like mange som herrene har, men å gjøre det like før mesterskapet er merkelig, sett i lys av at ingen utøvere har tid til å kvalifisere seg på en så lang distanse så tett opp til mesterskapet. Mer om denne beslutningen kan leses her.

Ines Henriques har verdensrekorden på 4.08 og blir klar favoritt. Amerikanske Erin Taylor-Talcott, som er en av de som har jobbet hardest for å få distansen i VM, er en medaljekandidat. Det er såvidt alle de syv som stiller, de andre er Kathleen Burnett, Hang Yin og Shuqing Yang. Nair Da Rosa fra Brasil og Susan Randall fra USA har de klart dårligste persene og må nok perse med en del, og være avhengig av at noen av de andre feiler, for å få reise hjem med edelt metall.

Finale søndag 13.aug kl. 08.45

4×100 meter stafett:
Denne øvelsen skal stå mellom USA og Jamaica. Førstnevnte vant i 2005, 2007 og 2011, mens Jamaica har vunnet de to siste verdensmesterskapene, i tillegg til 2009. USA har vunnet de to siste OL-gullene og det ser da i utgangspunktet ut som en jevn duell, men basert på årsbestetider er nok Jamaica favoritt, men så gjelder det å treffe med vekslingene. Storbritannia må naturligvis regnes med i medaljekampen, det samme med Trinidad og Tobago og Tyskland.

Forsøk lørdag 12.aug kl. 11.35
Finale lørdag 12.aug kl. 22.30

4×400 meter stafett:
USA blir favoritter. De har vunnet de seks siste OL-gullene, men man må tilbake til 2011 for å finne sist de vant VM. Jamaica tok sølvet under OL i fjor og bør kunne gjenta den bragden her. De er forøvrig regjerende mestre og er nok lysten på å tukte USA også i år. Storbritannia har nok et håp om medalje for sine kvinner på øvelsen etter bronse både i VM i 2013 og 2015 og OL i 2016. Andre som kan nevnes er Bahamas og Polen.

Forsøk lørdag 12.aug kl. 12.20
Finale søndag 13.aug kl. 21.55

Menn:

100 meter:
Usain Bolt avslutter en av tidenes friidrettskarrierer. Han har verdensrekord 9.58 på 100 meter og har totalt tre VM-gull på øvelsen. Hans årsbeste på 9.95 skremmer ikke veldig, men man vet at Bolt alltid finner formen til mesterskap og han viste lovende takter i Monaco for et par uker siden. Usain Bolt blir da favoritt til å ta VM-gullet og det er bare å skru på NRK1 lørdag 05.august i 22-tiden for å se Bolt showe for en siste gang i et individuelt løp.

NRK hadde forøvrig et intervju med Bolt før VM. Der spurte de naturligvis om norske utøvere, slik norske journalister har for vane å gjøre.

Usain Bolt
Foto: Eirik Førde

Det er nok veldig mange som er lysten på å ta skalpen til Bolt i hans siste mesterskap. Sett ut fra årsbeste blir amerikanske Christian Coleman den tøffeste utfordreren etter verdensårsbeste 9.82 i år. Han er bare 21 år og det blir spennende å se hvordan han takler presset. Bolt sin store rival de siste årene, Justin Gatlin, har ikke vist toppform i år, men må absolutt regnes med blant medaljekandidatene. Gatlin har totalt seks VM-medaljer, blant annet sølv de to siste utgavene av VM.

Akani Simbine har hele åtte løp under 10 sekunder i år, men de fem beste er satt hjemme i Sør-Afrika i mars og april. Han må likevel regnes med. Det samme må amerikanske Christopher Belcher. Yohan Blake har verdens nest beste tid i år med 9.90 og han er nok lysten på å fylle på premieskapet, som inneholder to VM-gull fra 2011.

Storbritannia sitt største håp er nok Chijindu Ujah, som har løpt på 9.98 i år, mens Canada håper på bronsevinner på distansen fra VM i Beijing og OL i Rio Andre de Grasse. Ellers kan navn som Thando Roto, Ben Youssef Meite og europarekordholder Jimmy Vicaut nevnes.

Innledende runder fredag 04.aug kl. 20.00
Forsøk fredag 04.aug kl. 21.20
Semifinale lørdag 05.aug kl. 20.05
Finale lørdag 05.aug kl. 22.45

200 meter:
Jonathan Quarcoo, FIK Orion, hadde et fantastisk U23-EM der han sikret medalje på 100 meter og klarte kravet til VM på 200 meter da han stormet inn til 20.39. Quarcoo er en sindig, men målbevisst type, som nok skal takle alt styret som et verdensmesterskap fører med seg. Målet til Quarcoo må være å tukte persen sin, da kan han nok komme seg videre fra forsøket. Norge har tradisjonelt gjort det bra i denne øvelsen i VM. Geir Moen har en sjetteplass fra 1995, John Ertzgaard kom til semifinale i 1999, mens Jays tok en råsterk fjerdeplass i 2011 på 19.95 og ble nummer åtte to år senere.

Jonathan Quarcoo
Foto: Eirik Førde

Bolt stiller ikke på øvelsen han har vunnet de fire siste VM-gullene i. Dette ser da ut til å bli en duell mellom ta mann som i utgangspunktet er 400 meter-løpere i Wayde van Niekerk og Isaac Makwala. van Niekerk, som har verdensrekorden på 400 meter, er det største navnet i øvelsen. Han har notert 19.84 i år og har da nest beste tid i verden denne sesongen, bak rivalen Isaac Makwalas 19.77. Ingen av disse har VM-medaljer på øvelsen før og det blir spennende å se hva de får til.

Ameer Webb vant det amerikanske mesterskapet og er nok den sterkeste amerikaneren på distansen, men han må nok heve seg litt om han skal kunne kjempe om gull. Faktisk stiller ingen av de tre raskeste amerikanerne i år. Foruten Webb må nok amerikanerne håpe på Isiah Young, som har en årsbeste på 20.14 og er da fem hundredeler bak Webb i år. Akani Simbine har vært under 20 sekunder i år med 19.95, mens Jereem Richards er en annen som må nevnes.

Andre de Grasse har «bare» notert 20.01 denne sesongen, men er en klar medaljekandidat. de Grasse slo virkelig gjennom for et par år siden med to bronsemedaljer i VM. Han er regjerende olympisk sølvvinner i øvelsen og er nok kanskje den som kommer til å være nærmest van Niekerk og Makwala. Ellers må Yohan Blake, mannen med best pers i feltet med 19.26, nevnes.

Andre De Grasse
Foto: Eirik Førde

Forsøk mandag 19.30
Semifinale onsdag kl. 21.55
Finale torsdag kl. 22.50

400 meter:
Wayde van Niekerk løp inn til en fantastisk verdensrekord 43.03 under OL i Rio i fjor. I år har han satt verdensbestenotering på 300 meter med 30.81, perset på 100 meter til 9.94 og på 200 meter til 19.84. I Lausanne nærmest cruiset han inn til 43.62. van Niekerk virker da absolutt å være i form til å tukte sin egen verdensrekord og da skal han klare å forsvare gullet fra Beijing.

Sør-Afrikaneren får tøff kamp fra Isaac Makwala. Han løp inn til nasjonal rekord 19.77 på 200 meter og 43.92 på 400 meter i løpet av en dag i Madrid i midten av juli. Dette var første gang noen hadde klart å løpe sub-20 og sub-44 på en dag. Makwala forbedret sin årsbeste på 400 meter til 43.84 i Monaco, da han var elleve hundredeler bak van Niekerk. Disse to skiller seg litt ut, men får knallhard kamp fra amerikaneren Fred Kerley. Han har hatt hele fem løp under 44.12 i år. Det beste løpet var på 43.70 og det viser at han kan absolutt blande seg inn i duellen van Niekerk-Makwala.

Baboloki Thebe
Foto: Eirik Førde

En annen som kan blande seg inn er Baboloki Thebe fra Botswana, 20-åringen som har sølv fra Junior-VM har perset til 44.02 i år og jakter 43-tallet. Steven Gardiner må nevnes i medaljekampen, det samme med Gil Roberts, som nylig ble frikjent i en dopingsak grunnet kyssing. USA stiller også med mannen med kanskje det kuleste navnet i mesterskapet Wilberg London III, i tillegg er LaShawn Merritt, som har totalt har fem VM-gull, på det amerikanske laget.

Forsøk lørdag 05.aug kl. 11.45
Semifinale søndag 06.aug kl. 20.40
Finale tirsdag kl. 22.50

800 meter:
Emmanuel Korir har hatt en kometkarriere på tartandekket og løp inn til årsbeste i verden 1.43.10 under Diamond League Monaco. Kenyaneren, som studerer i USA, så da overlegen ut og har kanskje et lite favorittstempel her. Kenya har tre medaljekandidater i Kipyegon Bett, som har løpt på fine 1.44.04 i år og Ferguson Rotich. David Rudisha trakk seg tidligere i uken og det betyr at ingen av de tre medaljevinnerne fra Rio i fjor stiller i London.

Nijel Amos har virkelig vært i slag i år og hatt flere overlegne seire, i tillegg til sterke 1.43.18 som årsbeste. Mannen fra Botswana tok sølv da det var OL i London og jakter sin første VM-medalje. USA stiller med en meget spennende kar i Donavan Brazier, som har løpt på 1.43.95 i år. Ellers kan Brandon McBride, Antoine Gakeme, regjerende sølvvinner Adam Kszczot og europamester fra 2012 Pierre-Ambroise Bosse nevnes.

Forsøk lørdag 05.aug kl. 13.45
Semifinale søndag 06.aug kl. 22.15
Finale tirsdag kl. 22.35

1500 meter:
Filip Ingebrigtsen, Sandnes IL, slo gjennom med et brak internasjonalt i fjor med EM-gull på 1500 meter. Han har hatt en fin sesong i år med flere sterke plasseringer i Diamond League-stevner og en årsbeste på 3.32.48, som er åttende best i verden i år. Ingebrigtsen får sin VM-debut i London og han bør ha et mål om finaleplass. Kommer han seg til finalen er det naturlig å sikte seg inn mot å få beste «Ingebrigtsen-plassering» i et VM, som er Henriks åttendeplass i 2013. Sett i lys av Filip sine gode plasseringer i sterke felt i år og at Team Ingebrigtsen pleier å være gode med formtopper er Filip absolutt en medaljekandidat i London og han er klar for å sjokkere.

Filip Ingebrigtsen
Foto: Eirik Førde

Matthew Centrowitz er en mesterskapsløper av rang. Han vant OL i fjor, tok sølv i VM i 2013 og bronse i VM i 2011. Amerikaneren blir da absolutt blant de største favorittene. De aller største favorittene blir nok Ronald Kwemoi og spesielt sølvvinner fra VM for to år siden Elijah Manangoi, de har årsbeste på henholdsvis 3.30.89 og 3.28.80. Manangoi sin tid er da årsbeste i verden og man skal løpe meget bra for å tukte han. En annen kenyaner som absolutt må regnes med er Timothy Cheruiyot, som har verdens nest beste tid i år med 3.29.10 fra Monaco. Asbel Kiprop har vunnet de tre siste verdensmesterskapene og bør nevnes, selv om formen ikke virker å være på topp.

Asbel Kiprop
Foto: Eirik Førde

Andre som må nevnes er Sadik Mikhou, Aman Wote og Nick Willis. Sistnevnte har OL-sølv fra 2008 og OL-bronse fra i fjor, men har enda til gode å ta sin første VM-medalje utendørs.

Forsøk torsdag kl. 21.25
Semifinale fredag 11.aug kl. 21.10
Finale søndag 13.aug kl. 21.30

5000 meter:
Sondre Nordstad Moen, SK Vidar, har hatt en meget sterk sesong med pers på 3000 meter, 5000 meter, 10000 meter og maraton. Han stiller på 5000 meter i London, der han perset til fine 13.20.16 for et par uker siden og får da sin VM-debut. Trønderen er nok avhengig av at det går i en jevn, høy fart for å komme seg til finalen, men det er ikke utenkelig at han kan klare bragden som tidligere treningskompis Sindre Buraas klarte i 2013, med finaleplass. 5000 meter har tradisjonelt vært en god norsk øvelse i VM med mange deltakere og niendeplass til Marius Bakken i 2001 som beste plassering. Nordstad Moen hadde forøvrig ikke sett for seg å løpe 5000 meter i VM.

Sondre Nordstad Moen
Foto: Eirik Førde

Mo Farah avslutter trolig sin banekarriere med VM på hjemmebane. Han har vunnet VM på 5000 meter de tre siste mesterskapene og er favoritt til å ta sitt fjerde strake VM-gull. Farah møter tøff motstand fra flere løpere, men med en sedvanlig Farah-avslutning bør han sørge for at stemningen tar av i London.

Etiopia stiller med en sterk kvartett i Muktar Edris, Selemon Barego, Yomif Kejelcha og Hagos Gebrhiwet. De to førstnevnte har de beste tidene i verden i år med 12.55.23 og 12.55.58. Edris jakter sin første VM-medalje på bane, mens Kejelcha jakter sin første VM-medalje utendørs. Gebrhiwet tok OL-bronse på distansen i fjor, og har tidligere sølv og bronse fra VM på distansen, alle medaljene bak Farah.

Kenya stiller med Cyrus Rutto, Davis Kiplangat og Josphat Kiprono Menjo, mens Uganda har juniorverdensmester på 10000 meter fra 2014 Joshua Kiprui Cheptegei, som er en av tre løpere som har vært under 13 minutter i år med 12.59.83. Paul Chelimo tok sølv i OL i fjor og amerikaneren må regnes med.

Forsøk onsdag kl. 21.05
Finale lørdag 12.aug kl. 21.20

10000 meter:
På den lengste distansen på tartandekke har Farah vunnet VM de to siste gangene. Han har verdens tredje beste tid på distansen i år med 27.12.09. Blir det minst et gull på Farah i London vil han bli mestvinnende langdistanseløper i antall VM-gull, både han og Kenenisa Bekele står med fem gull hver nå.

Kenya sin trio er råsterk med sølvvinner fra 2015 Geoffrey Kamworor, Bedan Karoki og fjorårets OL-sølvvinner Paul Tanui. Disse tre var landets utvalgte både i VM i 2015 og OL i fjor, da klarte de ikke å knekke Farah og det blir spennende å se hva planene deres er denne gangen.

De to beste tidene i verden i år har to etiopere i Abadi Hadis og Jemal Yimer med 27.08.26 og 27.09.08. Disse to blir da medaljekandidater i øvelsen sammen med landsmann Yenew Alamirew. Av USA sine utsendte er nok Shadrack Kipchirchir det sterkeste navnet.

Finale fredag 04.aug kl. 22.20

Maraton:
Daniel Wanjiru vant London Marathon nylig og er da naturligvis en klar medaljekandidat. Han har med seg Geoffrey Kirui på det kenyanske laget og sistnevnte gjør bare sitt fjerde maratonløp. Den siste kenyaneren er Gideon Kipketer med en pers på 2.05.51 fra Tokyo tidligere i år.

Etiopia stiller med Tamirat Tola, Tsegaye Mekonnen og Yemane Tsegaye. Disse kan på en toppdag kjempe om medalje, Mekonnen er bare 22 år, men har sterke 2.04.32 som pers. Tola perset til 2.04.11 i Dubai i januar og tok bronse på 10000 meter under OL i fjor.

Finale søndag 06.aug kl. 11.55

110 meter hekk:
Omar McLeod løp på sterke 12.90 i det jamaicanske mesterskapet og blir favoritt. Han har vært best i verden i år, men har også hatt et feilskjær i Diamond League og det blir spennende å se hvordan formen er i London. McLeod er regjerende olympisk mester og jakter sin første VM-medalje utendørs.

Verdensrekordholer og olympisk mester fra 2012 Aries Merritt er på det amerikanske laget og er en medaljekandidat, det samme må sies om hans landsmenn Aleec Harris og Devon Allen. Sistnevnte har forøvrig spilt på Oregon sitt amerikanske fotballag.

Regjerende mester Sergey Shubenkov har blitt klarert av IAAF til å stille. Han er nummer to på årsbestelisten i verden med 13.01 og blir trolig den tøffeste utfordreren til McLeod. Jamaica har flere sterke medaljekandidater, Ronald Levy har løpt på 13.05 i år. Franske Garfield Darien er en annen som må nevnes, det samme med Antonio Alkana fra Sør-Afrika, den spanske OL-sølvvinneren Orlando Ortega, canadiske Johnathan Cabral og britene har en medaljeoutsider i innendørseuropamester Andrew Pozzi.

Forsøk søndag 06.aug kl. 14.15
Semifinale søndag 06.aug kl. 21.10
Finale mandag kl. 22.30

400 meter hekk:

Karsten Warholm
Foto: Eirik Førde

Fenomenet Karsten Warholm, Dimna IL, er en av medaljeutfordrerne på langhekken. Han har løpt sin norske rekord ned til 48.25 i år, som gjør at han er verdens sjette beste på øvelsen i år. Han er en medaljegrossist fra internasjonale mesterskap med gull i mangekamp i Ungdoms-VM i 2013, to sølv under Junior-EM i 2015 og to medaljer under U23-EM i år.

Warholm bør absolutt ha som mål å komme seg til finale. Der kan det meste skje, men han må nok senke sin norske rekord til 47-tallet for å ta medalje, men det er absolutt ingen umulighet. Warholm blir forøvrig den første nordmannen på langhekk i VM siden Petter Hesselberg i debutmestersakpet i1983. Warholm viste under U23-EM at han taklet mange løp og nå er han god nok til å ta det litt roligere i innledende runde slik at han bør stå en eventuell finale bedre enn han gjorde under EM i fjor.

Karsten Warholm
Foto: Eirik Førde

Kyron McMaster har årsbeste i verden med 47.80. Mannen fra De britiske Jomfruøyer viste form med 48.12 i London og 20-åringen har forbedret persen sin med nesten to sekunder denne sesongen. Kerron Clement er en veteran i øvelsen med to OL-gull og hele fire VM-gull. Han viste at formen virkelig er på vei med seier i Diamond League-stevnet i London med 48.02. USA har to andre medaljekandidater i Eric Futch og Michael Stigler.

Karsten har tatt skalpen til Kariem Hussein og Yasmani Copello et par ganger i år, men de to må absolutt regnes med her. Sveitseren Hussein er europamester fra 2014, mens Copello vant EM i fjor og sikret seg også OL-bronse. Andre navn som kan nevnes er Abderrahaman Samba fra Qatar, Kemar Mowatt og Jaheel Hyde fra Jamaica, Rai Benjamin fra Antigua & Barbuda, TJ Holmes fra USA og franske Mamadou Kasse Hann.

Regjerende mester Nicholas Bett stiller forøvrig ikke.

Forsøk søndag 06.aug kl. 12.05
Semifinale mandag kl. 21.20
Finale onsdag kl. 22.30

3000 meter hinder:
Gullgutten Jakob Ingebrigtsen, Sandnes IL, blir tidenes yngste deltaker på 3000 meter hinder i VM. Han tar rekorden fra Karoline Bjerkeli Grøvdal, som var drøye 17 år da hun deltok i Osaka i 2017. Ingebrigtsen løp 3000 meter hinder for første gang i Kortrijk i starten av juli og noterte da europeisk juniorrekord 8.26.81. Dette var rett og slett en fantastisk prestasjon av unggutten. Nå har kanskje Jakob trent litt på vanngrav og da skal en bedre tid og avansement absolutt være mulig.

Jakob Ingebrigtsen
Foto: Eirik Førde

Sist en nordmann kom seg videre fra heat på hinder i VM var Jim Svenøy i 1997, da han tok en sterk syvendeplass. Kommer Jakob seg til finalen blir han yngste finalist i en langdistanseøvelsen noensinne (så kan man diskutere om 3000 meter er langdistanse). Jakob er forøvrig en ettertraktet kar og har også fått smake medaljens bakside.

Tom Erling Kårbø fikk forøvrig invitasjon fra IAAF, men NFIF sa nei til å gi den sympatiske mannen fra Stord sin VM-debut. Det begrunnes blant annet i manglende stabilitet. 

Kårbø perset på både 3000 meter og 5000 meter i uken før han fikk invitasjon, noe som må sies å være stabilt bra. Videre har den tidligere USA-studenten perset på hinder de to siste sesongene. Han har riktignok to hinderløp etter persen i år, som har vært et stykke bak kravet. Det ene løpet var det kraftige vindforhold i Sverige, mens det andre var et mesterskapsløp i Lag-EM i Vaasa. I sistnevnte stevne steppet Kårbø inn på 1500 meter dagen før hinder, da Filip Ingebrigtsen ikke kom seg til Finland. Han stilte da med andre ord opp for NFIF og ironisk nok kan det ha ødelagt hans VM-sjanser hos nettopp NFIF da han stilte med dårligere bein på hinder dagen etter og tiden ble dårligere enn den kunne blitt uten det løpet. Synd at hedersmannen Kårbø ikke får stille, de aller fleste i norsk friidrett hadde unnet han en VM-plass.

Tom Erling Kårbø
Foto: Eirik Førde

Evan Jager imponerte under siste hinderløp i Diamond League da han vant i Monaco på 8.01.31 og fjorårets sølvvinner fra OL er klar gullkandidat. Kenya har stort sett tatt det som er av medaljer på denne øvelsen. Olympisk mester Conseslus Kipruto var lenge den store favoritten her, men måtte stå over de to siste Diamond League-stevnene og forhåpentligvis er han kvitt skaden.

Ezekiel Kemboi har bare noterte 8.33.07 i år, men han kommer alltid i form. Den dobbelte olympiske mester har fire strake VM-gull på øvelsen. De to siste på det kenyanske laget er 2007-vinner Brimin Kipruto, som stiller i sitt sjette VM og jakter sin femte medalje, og Jairus Birech. Andre medaljekandidater er Soufiane Elbakkali, Yemane Haileselassie, Getnet Wale og Stanley Kebenei. En som var uenig i det etiopiske uttaket er Chala Beyo, som slo til treneren da han fikk vite at han var utelatt fra troppen.

Forsøk søndag 06.aug kl. 11.05
Finale tirsdag kl. 22.10

Høyde:

Mutaz Essa Barshim
Foto: Eirik Førde

Mutaz Essa Barshim har vært suveren i høyde i år og har årsbeste i verden med 2.38 fra Bislett Games. Mannen fra Qatar blir da klar favoritt i høyde. Han har også vært favoritt tidligere, men har enda til gode å vinne en global tittel utendørs. Barshim tok bronse under OL i London, mens det ble sølv i Rio. Fra VM utendørs har han «bare» en sølvmedalje fra Moskva i 2013 i premieskapet. Nå bør han få sitt etterlengtede gull og forhåpentligvis får vi se han hoppe over 2.40.

Regjerende mester Derek Drouin må regnes med, selv om hans årsbeste bare lyder på 2.28 og er 28. best. Bak Barshim kan det bli meget jevnt, men om en ser på årsbeste er tyskeren Mateusz Przybylko en liten sølvfavoritt etter 2.35 i slutten av juni. Hans nest beste konkurranse i år er forøvrig 2.30. En haug med navn kan nevnes i medaljekampen: bronsevinner fra 2009 Sylwester Bednarek, 2013-vinner Bohdan Bondarenko, Majd Eddin Ghazal, bronsevinner fra OL i 2012 Robert Grabarz, russiske Danil Lysenko og regjerende sølvvinner Guowei Zhang. Det vil ikke overraske om det kommer en overraskelse på podiet i høyde.

Guowei Zhang
Foto: Eirik Førde

Kvalifisering fredag 11.aug kl. 12.15
Finale søndag 13.aug kl. 20.00

Stav:
Sam Kendricks kom seg inn i den eksklusive 6 meters-klubben da han kom seg over 6.00 i US Trials. Kendricks har vært sterk hele denne sesongen med seier i Diamond League i Shanghai, Eugene, Paris og Lausanne. Mannen som tok bronse under OL i Rio i fjor er da favoritt til å ta sitt første VM-gull.

Renaud Lavillenie har vært den store stjernen i denne øvelsen i mange år nå. Franskmannen har hele fire VM-medaljer, men mangler gullet. Denne sesongen har han «bare» fjerde beste årsbeste i verden med 5.87. Lavillenie kommer inn i mesterskapet i en utfordrerposisjon og det kan kanskje gjøre det lettere for den olympiske mesteren fra London i 2012. Pawel Wojciechowski har perset til 5.93 i år og har da hoppet nest høyest i verden i 2017. Polakken ble overraskende verdensmester i 2011, er regjerende bronsevinner og virker å være i god form.

Renaud Lavillenie
Foto: Eirik Førde

Det svenske vidunderbarnet Armand Duplantis har satt juniorverdensrekord med 5.90 i år. Ungdomsverdensmesteren fra 2015 er fortsatt bare 17 år gammel, men er en medaljekandidat. Det samme er fjorårets olympiske mester Thiago Braz, bronsevinner fra 2015 Piotr Lisek, Menno Vloon og Kevin Menaldo. Regjerende mester Shawn Barber må også nevnes, selv om han bare er nr. 15 i verden i år med 5.71.

Kvalifisering søndag 06.aug kl. 11.40
Finale tirsdag kl. 20.35

Lengde:
Sør-Afrika har hatt fantastisk fremgang både i lengde og sprint de siste par årene. De to beste i verden i lengde i år er begge fra Sør-Afrika. Best har Luvo Manyonga vært. Han har hele fire konkurranser over 8.60 i år, best med 8.65. Fjorårets sølvvinner i OL må finne seg i å være favoritt og det er verdt å nevne at siste VM-gullet gikk på en lengde over 8.60 var i Helsinki i 2005.

Manyongas landsmann Rushwal Samaai har også vært stabil på lange lengder, best var 8.49 hjemme i Potchefstroom i slutten av april. Dessverre er hjemmefavoritten Greg Rutherford skadet og mannen som alltid finner formen til mesterskap får ikke forsvare sin tittel fra 2015.

Andre medaljekandidater er amerikanerne Jarrion Lawson og Marquis Dendy, i tillegg til regjerende olympisk mester Jeff Henderson. Lawson har hoppet 8.49 i for mye medvind i år, men ligger som nummer fire på verdensstatistikken i godkjent vind med 8.33. Andre som må nevnes er Tyrone Smith fra Bermuda, junioren Maykel Masso, spanske Eusebio Caceres og russiske Aleksandr Menkov, mens Kina har et par karer som kan blande seg inn i medaljekampen i Yuhao Shi og Jianan Wang. Sverige har også en outsider i Michel Torneus.

Michel Torneus
Foto: Eirik Førde

Kvalifisering fredag 04.aug kl. 20.30
Finale lørdag 05.aug kl. 21.05

Tresteg:

Christian Taylor
Foto: Eirik Førde

Christian Taylor er favoritt i øvelsen ettersom han har årsbeste i verden med 18.11 og er regjerende olympisk- og verdensmester. Taylor er en enormt sterk konkurransemann og foruten en sterk pers på 18.21 i tresteg har han 45.17 på 400 meter og var med på gullaget på 4×400 meter under World Relay Championships i 2014.

Taylor får tøff kamp fra landsmann Will Claye, som har vært over 18 meter i år med 18.05 i litt for mye medvind i Eugene. I lovlig vind har Claye, som har tre OL-medaljer og bronse i tresteg fra VM i 2011 og 2013, hoppet 17.91. Cubanske Pedro Pablo Pichardo stiller forøvrig ikke.

Will Claye
Foto: Eirik Førde

Taylor og Claye skiller seg ut, andre medaljekandidater er Chris Benard, bronsevinner fra Rio Bin Dong, sølvvinner fra VM innendørs Max Hess og Andy Diaz.

Kvalifisering mandag kl. 19.35
Finale torsdag kl. 21.20

Kule:
To mann skiller seg ut som klare favoritter her, de har amerikansk pass og heter Ryan Crouser og Joe Kovacs. Førstnevnte har støtet strålende 22.65 i år, mens Kovacs har 22.57. For å finne tredjemann på årsbestelisten må man ned på 22.04 og det er Tom Walsh fra New Zealand.

Crouser har hele syv konkurranser over 22 meter i år og er regjerende olympisk mester. Mesterskapsrekorden på 22.23 fra 1987 lever nok meget farlig. Kovacs er regjerende verdensmester og er nok lysten på å tukte Crouser. USA har flere sterke karer i dobbelt innendørsverdensmester Ryan Whiting og Darrell Hill.

Allerede nevnte Walsh, som tok bronse i Rio, vil nok være i medaljekampen, det samme med tsjekkeren Tomas Stanek, juniorverdensrekordholder Konrad Bukowiecki, den regjerende bronsevinner fra Jamaica O´Dayne Richards og tyske David Storl. Sistnevnte er bare 27 år, men har hatt en vanvittig karriere med gull fra VM x2, EM x3, innendørs-EM, U23-EM, junior-VM, junior-EM og ungdoms-VM.

Kvalifisering lørdag 05.aug kl. 11.00
Finale søndag 06.aug kl. 21.35

Diskos:
Sven Martin Skagestad har kastet 63.97 i år og ikke klart kravet til VM. Han var imidlertid godt innenfor de 32 beste utøverne i år og da fikk han invitasjon fra IAAF til å stille. Kjempen fra Godvik fikk sitt virkelig seniorgjennombrudd i fjor da han kastet 65.20 og ble nummer 13 i OL. Han har hatt en fin sesong også i år, foreløpig toppet med gull i U23-EM.

Sven Martin Skagestad
Foto: Eirik Førde

Skagestad er mye sterkere fysisk og raskere enn i fjor og om teknikken spiller på lang skal det være mulig med kast opp mot pers, selv om forholdene ikke blir de kunstigste inne på en stor stadion. Målet til Skagestad bør absolutt være finaleplass. Dette blir forøvrig niende verdensmesterskap Norge har en mannlig diskoskaster, beste plassering har norgesrekordholder Knut Hjeltnes med niendeplass fra 1983.

Sverige har et stort gullhåp i denne øvelsen i kjempen Daniel Ståhl. Han kastet strålende 71.29 hjemme i Sollentuna under Folksam Grand Prix tidligere i sommer, har da årsbeste i verden og er eneste i verden over 69 meter i år. Svensken bør da ha gode muligheter til å vinne sin første, internasjonale medalje.

Piotr Malachowski må naturligvis regnes med, han er en medaljegrossist med tre VM-medaljer fra tidligere, senest gull i 2015. Brødrene Harting er to showmenn som har vunnet de siste to OL-gullene, Robert i 2012 og Christoph i fjor. Sistnevnte har ikke klart VM-kravet og er ikke med, mens Robert med tre VM-gull på CV-en må regnes med i medaljekampen. Jamaica har en medaljekandidat i denne øvelsen i Fedrick Dacres, som har kastet nest lengst i verden i år med 68.88.

Andre som må nevnes i medaljekampen er juniorverdensmester fra 2010 Andrius Gudzius, regjerende sølvvinner Philip Milanov, regjerende bronsevinner Robert Urbanek, 36-åringen Lois Maikel Martinez, Andrew Evans og dobbelt EYOF-vinner fra 2009 Lukas Weisshaidinger.

Kvalifisering fredag 04.aug kl. 20.20 og 21.45
Finale lørdag 05.aug kl. 20.25

Slegge:
Pawel Fajdek ble faktisk slått i det polske mesterskapet like før VM av Wojciech Nowicki, dette var Fajdek sitt første tap på 13 konkurranser. Fajdek er likevel klar favoritt med tanke på at han har de åtte beste konkurransene i år. Det lengste kastet har målt 83.44 og er nesten tre meter bedre enn Nowicki sin beste konkurranse. Fajdek har vunnet de to siste verdensmesterskapene, men røk overraskende ut i kvalifiseringen i OL i fjor. Nowicki er regjerende bronsevinner fra både OL, VM og EM og bør kunne gå høyere opp på pallen denne gang.

Bak de to polakkene er det Valeriy Pronkin som har kastet lengst med 78.90. Han ble klarert til internasjonale konkurranser i slutten av juli og har medaljesjanser her. Det samme har Bence Halasz, som fyller 20 år i disse dager. Andre medaljekandidater er Pavel Bareisha, OL-bronsevinner fra 2004 Esref Apak, Marcel Lomnicky, Quentin Bigot og regjerende olympisk mester og regjerende sølvvinner fra VM Dilshod Nazarov.

Kvalifisering onsdag kl. 20.20 og 21.50
Finale fredag 11.aug kl. 21.30

Spyd:
To tyskere har imponert enormt i denne øvelsen i år. Thomas Röhler åpnet sesongen strålende og kastet 93.90. Hans landsmann Johannes Vetter hadde aldri kastet over 90 meter før i starten av juli. Da smalt han til med hele fire kast over 90 meter i samme konkurranse i Luzern, det lengste på utrolige 94.44, som fører han opp på en andreplass i verden gjennom alle tider. Röhler er mer stabil enn Vetter og vant siste DL-stevne i Monaco. Han er regjerende olympisk mester og får et lite favorittstempel her. Vetter har faktisk ingen internasjonale mesterskapsmedaljer, den første bør komme her.

Vetter ble forøvrig nummer fire i OL og de siste fire globale titlene i spyd har gått til en mann som har vært nummer fire i det foregående globale mesterskapet i følge IAAFs eminente statistikker Jon Mulkeen.

Spyd holder generelt et meget høyt nivå og man må nok godt opp på 80-tallet for å kunne ta medalje. Tyskland har de tre beste på årsbestelisten, Andreas Hofmann har kastet 88.79 i år. Regjerende verdensmester Julius Yego kan ta medalje på en toppdag, det samme med verdensmester fra 2007 Tero Pitkämäki, som kastet 88.27 i Vaasa og han er faktisk eneste finne i deres gamle paradegren. Andre medaljekandidater er polske Marcin Kurkowski, tsjekkeren Jakub Vadlejch, olympisk mester fra 2012 Keshorn Walcott og Ioannis Kiriazis.

Tar Tyskland trippel vil det være første gang en nasjon klarer det i spyd for herrer i VM.

Kvalifisering torsdag kl. 20.05 og 21.35
Finale lørdag 12.aug kl. 21.15

Tikamp:

Martin Roe
Foto: Eirik Førde

Martin Roe, IL Fri, fikk endelig fullklaff i en tikamp da han deltok under Europacupen i spanske Monzon i starten av juli. Han perset da til 8144 poeng og var like bak den norske rekorden til Benjamin Jensen på 8160 poeng. Denne poengsummen er helt klart et naturlig mål for Roe. Han er VM-debutant, men har vært med i mange aldersbestemte mesterskap og viste under EM i fjor at han også kan prestere i seniormesterskap, da han ble nummer elleve. Roe er forøvrig en av tre i den norske troppen som har kvinnelig trener og det er attpåtil hans mor.

Fokuset til Roe bør først og fremst være å tukte den norske rekorden, da kan en plassering innen topp 15 være mulig. Sist Norge hadde en tikjemper i VM var Hans Olav Uldal i 2007. Beste norske plassering har Trond Skramstad med ellevteplass fra 1983.

Martin Roe
Foto: Eirik Førde

Kevin Mayer sikret seg sølvmedaljen i Rio i fjor og nå når supermann Ashton Eaton har lagt opp satser nok franskmannen på å ta steget opp til topps på pallen. Mayer har ikke gått en tikamp i år, men har perset i flere øvelser og bør kunne utfordre sin franske rekord på 8834 poeng. Regjerende sølvvinner Damian Warner tok bronsen under OL i fjor og har notert 8591 poeng, tredje best i verden i år.

Ilya Shukerenev er en kjent skikkelse for nordmennene som har vært på treningsleir i Albufeira. Han har fått klarsignal fra IAAF til å stille og med en årsbeste på 8601 poeng må mannen med to EM-bronser regnes med i kampen om medaljer. Andre medaljekandidater er EM-sølvvinner fra 2010 Eelco Sintnicolaas og brødrene Kurt Felix og Lindon Victor fra Grenada.

Som vanlig har Tyskland tre meget sterke utøvere i denne grenen. Regjerende bronsevinner Rico Freimuth leder an med årsbeste i verden 8663 poeng, mens Kai Kazmirek har notert 8478 poeng. Den siste tyskeren er Mathias Brugger.

Det er forøvrig seks år siden en annen utøver enn Eaton vant en global tikamptittel, da vant veteranen Trey Hardee VM i 2011. Hardee er forøvrig med i år og skal ikke utelukkes i medaljekampen.

Foregår fredag 11.aug og lørdag 12.aug

20km kappgang:
Kina og Japan har begge flere medaljekandidater i øvelsen. Best i år har kinesiske Kaihua Wang vært med 1.17.54 og han har da vært eneste under 1.18. Av japanere er Eiki Takahashi og Isamu Fujisawa de mest spennende. Russiske Sergei Shirobokov får stille og mannen født i 1999 må regnes med etter 1.18.25 i år.

Dane Bird-Smith, som Håvard Haukenes har trent med i vinter, tok bronse under OL i Rio og er en medaljekandidat. Christopher Linke har gått på fine 1.18.59 og bør regnes med. Ellers kan man nevne Eder Sanchez og Erick Barrondo, selv om de har vært langt bak sine perser i år. Også regjerende mester Miguel Angel Lopez fra Spania må nevnes, det samme med hjemmehelt Tom Bosworth.

Finale søndag 13.aug kl. 15.20

50km kappgang:
Håvard Haukenes, Norna-Salhus IL, har hatt to meget sterke sesonger. I OL i fjor ble han nummer syv med pers. Han har gått en 50 km i år og perset da til 3.43.40, som er beste tid i år av de som deltar i VM. Løypen de skal gå i London viste under OL at den er meget rask og den norske rekorden til Trond Nymark på 3.41.16, som Nymark satte da han ble verdensmester i 2009, lever nok farlig.

Håvard Haukenes

Det skal nok bli vanskelig for Haukenes å vinne gull, men det er absolutt muligheter med en medalje på en toppdag for bergenseren som har en enorm treningsvilje og ofrer absolutt alt for å kunne gå fortest mulig. Han har blant annet skrudd av sosiale medier de siste ukene før mesterskapet, for å få mest mulig ro. Haukenes deltar forøvrig i sitt tredje verdensmesterskap, han ble disket i 2013, mens han ble nummer 24 i 2015. Bergenseren har forøvrig fått det tøft etter at treningskompis Erik Tysse la opp i fjor.

Regjerende verdensmester Matej Toth stiller ikke opp her. Olympisk mester fra 2012 Jared Tallent tok sølvet i Beijing og i Rio i fjor og må absolutt regnes med blant medaljekandidatene, det samme med den japanske Hirooki Arai, som tok bronsen i OL i fjor. Evan Dunfee gikk da inn til fjerdeplass like bak Arai og canadieren er absolutt en medaljekandidat. Kina har et par spennende navn i Wenbin Niu og Qianlong Wu. Yohan Diniz har verdensrekorden i øvelsen, men alderen virker å tynge han, det samme for iren Rob Heffernan, som vant VM i 2013. Ellers kan Rafal Augustyn, Igor Glavan, Kai Kobayashi og Horacio Nava nevnes.

Finale søndag 13.aug kl. 08.45

4×100 meter stafett:
Jamaica har vunnet fire strake gull og har vunnet de to siste olympiske lekene. Dette blir forøvrig det siste vi ser til Usain Bolt i et verdensmesterskap og han har løpt sitt hjemland inn til gull på ankeretappen de siste seks globale mesterskapene. Jamaica får et lite favorittstempel, men USA har også et meget sterkt lag. Kina tok sølv for to år siden og må regnes med i år, det samme med regjerende bronsevinner Canada og fjorårets OL-sølvvinner Japan. Ellers er det verdt å holde et øye med Sør-Afrika og Storbritannia. Jamaica kan forøvrig bli det første landet som vinner denne stafetten i fem VM på rad.

Usain Bolt
Foto: Eirik Førde

Forsøk lørdag 12.aug kl. 11.55
Finale lørdag 12.aug kl. 22.50

4×400 meter stafett:
USA er regjerende olympisk mester og har vunnet de seks siste VM-gullene, de må da regnes som klare favoritter. Bak USA kan det bli spennende, der lag som Jamaica, Trinidad og Tobago, Storbritannia og Bahamas jakter på medalje. Den tøffeste utfordreren til amerikanerne er nok Botswana, med blant annet Makwala og Thebe på laget.

Forsøk lørdag 12.aug kl. 12.50
Finale søndag 13.aug kl. 22.15

NRKs sendeskjema:

Fredag:
19.40-21.00 NRK2
20.55-23.00 NRK1

Lørdag:
11.00-14.15 NRK1
14.15-16.30 NRK2
20.00-21.05 NRK2
21.05-23.00 NRK1
23.15-23.30 NRK1

Søndag:
11.00-14.15 NRK1
14.15-16.30 NRK2
17.00-17.30 NRK2
20.00-23.00 NRK1

Mandag:
19.30-20.55 NRK1
20.55-21.15 NRK2
21.15-23.00 NRK1

Tirsdag:
20.00-20.55 NRK1
20.55-22.15 NRK2
22.15-23.00 NRK1

Onsdag:
20.00-21.30 NRK3
21.30-23.00 NRK1

Torsdag:
20.00-21.20 NRK2
21.20-23.00 NRK1

Fredag:
11.00-13.00 NRK1
19.55-21.30 NRK1
21.30-22.25 NRK2
22.25-23.00 NRK1

Lørdag:
11.00-13.30 NRK1
19.55-20.55 NRK2
20.55-23.00 NRK1

Søndag:
08.40-12.45 NRK1
13.15-17.00 NRK1
20.00-23.00 NRK1

Også Eurosport og TV4 sender mesterskapet.

Advertisements

4 thoughts on “VM-pedia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.