NM i Friidrett – forhåndsomtale kvinner

Det er snart tid for et av årets friidrettshøydepunkt: NM i friidrett. Mesterskapet går av stabelen i Sandnes fredag til søndag og med tanke på suksessen under VM er det lov å håpe på fulle tribuner og gode resultater. Forhåndsomtale av alle kvinnenes øvelser med medaljetips finner du her.

Nettsiden til mesterskapet

100 meter:
Ezinne Okparaebo, IL i BUL, har vunnet distansen i NM de siste 12 årene og jakter enda et gull. Hun tok en pause etter at hun ikke klarte VM-kravet, men er påmeldt til NM. Okparaebo har norsk årsbeste med 11.31 og blir klar favoritt, men kan få tøffere kamp enn hun er vant med de siste årene.

Ezinne Okparaebo
Foto: Eirik Førde

Ingvild Meinseth, Sørild FIK, og Helene Rønningen, IL Tyrving følger bak Okparaebo på årsbestelisten. Sistnevnte har best årsbeste med 11.65, hundredelet raskere enn Meinseth. Meinseth tok en strålende bronse i øvelsen under junior-EM, har vist best form i det siste og kan nok gi Okparaebo fin kamp. Bronsevinner fra 2011, 2013 og 2016 Astrid Mangen Cederkvist, Sandnes IL, bør kunne kjempe høyt opp sammen med 2010-bronsevinner Mari Gilde Brubak, Trondheim Friidrett, og Christine Bjelland Jensen, IL Gular.

Rønningen og Meinseth
Foto: Eirik Førde

Imponerende av hjemmeklubb Sandnes IL med hele ni utøvere påmeldt øvelsen.

Medaljetips:
1.Ezinne Okparaebo
2.Ingvild Meinseth
3.Helene Rønningen

200 meter:
Amalie Iuel, IL Tyrving, har perset til 23.46 på distansen i år. Dette gjorde hun så tidlig som 18.mars. I sommer løp hun 23.93 og det er en tid som kan holde til gull. Iuel blir da favoritt til å ta sitt første NM-gull på 200 meter. Helene Rønningen er regjerende mester i øvelsen og etter 23.89 tidligere i sesongen kan hun absolutt utfordre Iuel. Rønningen var i finalen i øvelsen under årets junior-EM og har den norske innendørsrekorden. En annen junior i Ingvild Meinseth har løpt like raskt som Rønningen i år.

Helene Rønningen
Foto: Eirik Førde

Vinner fra 2012 og 2013 Line Kloster, SK Vidar, kan kunne kjempe om medalje med en så bra pers som 23.40 fra i fjor. Elisabeth Slettum, IL Skjalg, har hele syv NM-gull i øvelsen, løp på fine 23.97 i forrige uke og kan absolutt kjempe om medalje. Også Astrid Mangen Cederkvist, Christine Bjelland Jensen og Benedicte Hauge, IK Tjalve, kan nevnes.

Medaljetips:
1.Amalie Iuel
2.Helene Rønningen
3.Ingvild Meinseth

400 meter:
Norgesrekordholder og VM-deltaker Amalie Iuel blir favoritt i øvelsen. Hun løp på råsterke 51.81 18.mars. Etter hun kom tilbake til Norge har hun 52.19 som bestetid. Bak Iuel blir det en kamp mellom Line Kloster og Hedda Hynne, Strindheim IL. Førstnevnte har løpt på 53.65 i år og er regjerende mester. Hynne har løpt på 53.44 i sin eneste start på distansen i år og har sølv i øvelsen fra 2014, da likt med Kloster. Benedicte Hauge og Sara Dorthea Jensen, Sørild FIK, har nok et håp om å kjempe om medaljer. Sistnevnte er regjerende sølvvinner, mens Hauge har hele seks NM-medaljer i øvelsen utendørs.

Amalie Iuel
Foto: Eirik Førde

Medaljetips:
1.Amalie Iuel
2.Hedda Hynne
3.Line Kloster

800 meter:
Hedda Hynne har vært vår beste løper på distansen de siste årene, men prioriterer andre distanser i NM. Regjerende mester Yngvild Elvemo har slitt med skader denne sesongen, men er tilbake i konkurranser nå og er en klar gullkandidat. Hun åpnet sin 800 meter-sesong i helgen og løp da på 2.04.48.

Yngvild Elvemo
Foto: Eirik Førde

Karoline Bjerkeli Grøvdal, IK Tjalve, gjør en spennende start på øvelsen. Hun er kjent for sine prestasjoner på lengre distanser, men har en såpass fin pers som 2.04.23 fra i fjor. Hun skal da ha mulighet til å ta sin første NM-medalje på 800 meter.

Mina Marie Anglero, Tyrving, har perset til 2.07.11 i år og deltatt i U23-EM. Det mesterskapet deltok også Amalie Sæten, Kristiansand IF Friidrett i, og begge de to bør ha muligheter til å kunne forbedre sine perser om det blir satt fart.

Medaljetips:
1.Yngvild Elvemo
2.Karoline Bjerkeli Grøvdal
3.Amalie Sæten

1500 meter:
Hedda Hynne er også påmeldt 1500 meter og hun kan få en travel helg i Sandnes. Stiller hun på øvelsen bør konkurrentene sette opp høy fart for å unngå at Hynne får med seg gull. Ser en på tider i år bør duoen Anniken Johansen og Sigrid Jervell Våg fra IL i BUL begge kjempe høyt oppe, det samme med junior-EM-deltakeren Kristine Lande dommersnes, Haugesund IL.

Hedda Hynne
Foto: Eirik Førde

Hjemmepublikumet holder nok en knapp på Christina Marie Toogood, Sandnes IL, som absolutt kan kjempe om medalje. En av de absolutt største favorittene er unge Camilla Ziesler fra Sandnes, som tok bronse i fjor. Hun har løpt fint med pers 4.17.21 på distansen i år og tok tre gull under junior-NM for noen uker siden. Også IK Tjalves Kristine Eikrem Engeset, som har hele seks NM-medaljer på øvelsen fra tidligere, er nok med i medaljekampen.

Camilla Ziesler
Foto: Eirik Førde

Medaljetips:
1.Hedda Hynne
2.Camilla Ziesler
3.Kristine Eikrem Engeset

5000 meter:
Kristine Eikrem Engeset gjorde en fin figur på denne øvelsen under European Team Championship i finske Vaasa tidligere i sesongen. Hun løp der inn til 16.27.40 og har med det nest beste årsbeste i Norge. Eikrem Engeset bør da ha gode muligheter til å ta sitt første NM-gull på distansen når Karoline Bjerkeli Grøvdal ikke stiller. Live Solheimdal løp inn til sølv på distansen under NM på Askøy i fjor og kan kjempe om medalje. Det samme må sies om Silje Fjørtoft, Maria Sagnes Wågan, Mariann Roe, Runa Skrove Falch og kanskje Stine Wangberg, Varteig IL.

Kristine Eikrem Engeset
Foto: Eirik Førde

Medaljetips:
1.Kristine Eikrem Engeset
2.SIlje Fjørtoft
3.Maria Sagnes Wågan

10000 meter:
Få utøvere har notert tid på øvelsen i år. Ser en på perser har 2013-vinner Runa Skrove Falch, SK Vidar, den sterkeste tiden med 33.44.50. Denne sesongen har Skarphedin ILs Mariann Roe vært best med 34.13.77, en tid som sikret henne deltakelse i U23-EM. Fjorårets gullvinner Live Solheimdal, SK Vidar, bør være med i medaljekampen. Det samme kan 2015-vinner Silje Fjørtoft, Ullensaker/Kisa IL Friidrett. Det skal også bli spennende å se Maria Sagnes Wågan, Namdal Løpeklubb. Hun har forbedret seg mye på flere ulike distanser de siste årene. Bør også nevne Heidi Pharo, Bøler IF, og årets norske motbakkekomet Karoline Holsen Kyte, Førde IL.

Medaljetips:
1.Silje Fjørtoft
2.Runa Skrove Falch
3.Mariann Roe

100 meter hekk:

Agathe Holtan Wathne
Foto: Eirik Førde

Isabelle Pedersen har vunnet de fire siste årene, men skaden hun pådro seg i VM medførte dessverre at hun måtte gi seg for året. I hennes fravær bør Sandnes IL sin egen Agathe Holtan Wathne ha gode muligheter til å ta sitt første NM-gull utendørs på korthekken. Wathne har hatt jevn og god fremgang de siste årene og toppet det, foreløpig, med pers 13.53. Line Kloster tok sølvet i fjor og med tanke på at hun da løp på 13.54 skal det være muligheter for å kjempe om gull. De to juniorene Kristi Strømmen Kjerpeset, Florø Turn og IF, og Ida Eikeng, Urædd Friidrett, bør kunne kjempe om medaljer. De viste begge fin form under junior-NM nylig.

Medaljetips:
1.Agathe Holtan Wathne
2.Line Kloster
3.Kristi Strømmen Kjerpeset

400 meter hekk:
Amalie Iuel er også påmeldt langhekken og blir favoritt etter norsk rekord 55.38 tidligere i år. Hun var bare hundredelet fra å ta seg til semifinalen på distansen under VM i London og er nok interessert i å ta en liten revansj her. Iuel er forøvrig regjerende mester og har sølv fra 2012. Line Kloster har hatt en forrykende utvikling på øvelsen etter at hun begynte å satse i år. Hun har løpt seg ned til 56.18 og er da tidenes nest beste norske kvinne på langhekken. Det kan fort bli en tøff kamp om gullet og forhåpentligvis kan Kloster løpe inn til en tid på 55-tallet.

Amalie Iuel
Foto: Eirik Førde

Også Elisabeth Slettum har begynt å satse 400 meter hekk i år og rogalendingen, som er i treningsgruppen til Iuel og Warholm, bør kunne ta medalje. Hun vil kanskje få kamp fra Marie Skjæggestad, IL Tyrving og Nora Kollerød Wold, Fredrikstad IF, om bronsemedaljen.

Medaljetips:
1.Amalie Iuel
2.Line Kloster
3.Elisabeth Slettum

3000 meter hinder:
Tre kvinner påmeldt, en av disse er en av Europas aller beste langdistanseløpere: Karoline Bjerkeli Grøvdal. Grøvdal er junioreuropamester på hinder fra 2009 og hadde også den europeiske juniorrekorden på øvelsen en liten stund. Hun har den norske rekorden på 9.33.19 fra 2007 og hun har ikke løpt hinder siden 2011. Det blir da meget spennende å se henne i øvelsen og hvilken tid hun kan få. Hun bør absolutt sikre seg sitt fjerde NM-gull i øvelsen. De to andre deltakerne er juniornorgesmester i J22-klassen av året, Silje Lindstad fra Norna-Salhus IL og Ingvild Myking, IL Gneist. Sistnevnte var i junior-EM på 3000 meter og løper hinder for andre gang.

Karoline Bjerkeli Grøvdal
Foto: Eirik Førde

Medaljetips:
1.Karoline Bjerkeli Grøvdal
2.Ingvild Myking
3.Silje Lindstad

3000 meter kappgang:
Seks kvinner er påmeldt og Merete Helgheim, Gloppen Friidrettslag, blir favoritt. Hun er regjerende mester og har en pers på 13.39.80 utendørs, som hun ikke var langt bak under NM innendørs i vinter. Josefin Greiff, Tønsberg Friidrettsklubb, tok bronse i fjor og bør ha muligheter til å ta et steg enda høyere opp på pallen. Fride Møller Flatin, Dimna IL, og Ellen Nordqvist Sjøblom, Moss IL, bør kunne være med i medaljekampen.

Medaljetips:
1.Merete Helgheim
2.Josefin Greiff
3.Fride Møller Flatin

Høyde:
Tonje Angelsen, IK Tjalve, har norsk årsbeste med 1.90. Trønderen, som tok EM-sølv i høyde i 2012, har totalt fire NM-gull og er regjerende mester. Hun blir da favoritt. Katarina Mögenburg, IL Tyrving, vant NM i 2013 og 2015, mens hun tok sølvet i fjor. Hun har hoppet 1.82 i år og har da hoppet tredje høyest i Norge i år. Nest best har Caroline Fleischer, Ski IL Friidrett, vært med 1.83. Fleischer er mangekjemper og deltok i U23-EM i høyde og var like bak kravet både i mangekamp og 800 meter til det mesterskapet. Den tøffeste utfordreren til disse tre er nok Charlotte Lund Abrahamsen, IL Sandvin.

Tonje Angelsen
Foto: Eirik Førde

Medaljetips:
1.Tonje Angelsen
2.Katarina Mögenburg
3.Caroline Fleischer

Stav:
Lene Retzius, IL i BUL, har tre strake NM-gull og er soleklar favoritt til å sikre seg sitt fjerde. Hun har hatt en fin sesong, toppet med en sjetteplass i U23-EM da hun tangerte den norske U23-rekorden på 4.35. Den norske rekorden til Cathrine Larsåsen lyder på 4.41 og kan kanskje utfordres under gode forhold i Sandnes.

Lene Retzius
Foto: Eirik Førde

Retzius er den eneste av de påmeldte som har hoppet over 4 meter i år. Hedda Marie Hauge, Ski IL Friidrett, og Birgitte Kjuus, Ullensaker/Kisa IL, er nok de som kommer til å gjøre opp om de øvrige medaljene. Sistnevnte vant junior-NM og har best pers med 3.85 i år.

Medaljetips:
1.Lene Retzius
2.Birgitte Kjuus
3.Hedda Marie Hauge

Lengde:
Uten Nadia Akpana Assa påmeldt kan dette fort bli en duell mellom juniorene Thale Leirfall Bremset, Sjørdal Friidrettsklub, og Live Haugstad Hilton, IL Gular. Førstnevnte har hoppet 6.15 i år, mens Hilton har 6.14. De to utkjempet en fin duell under junior-NM for et par uker siden, der Hilton vant med 6.06 i siste omgang.

Norgesrekordholder Margrethe Renstrøm, IK Tjalve, sikret seg sølv i fjor og har hele seks NM-gull i lengde utendørs, men hun må nok forbedre sin årsbeste på 5.77 for å ta medalje. Katarina Mögenburg hoppet 5.92 i Tjalvelekene for noen uker siden og kan fylle på premieskapet med NM-medalje i lengde, hun har tidligere to bronse. Oda Utsi Onstad, Norna-Salhus IL, har hele seks medaljer i lengde fra tidligere og må regnes med. Hanne Berit Irgens blir en medaljeoutsider på hjemmebane og også åtte ganger NM-medaljevinner i øvelsen Ida Marcussen, IK Våg, kan nevnes.

Medaljetips:
1.Live Haugstad Hilton
2.Thale Leirfall Bremset
3.Margrethe Renstrøm

Tresteg:

Oda Utsi Onstad
Foto: Eirik Førde

Oda Utsi Onstad har årsbeste i Norge med 12.96 og blir favoritten til å sikre seg norgesmestertittelen. Hun er regjerende mester og har tidligere fire NM-sølv i tresteg. Mari Sellevåg Aarø, Norna-Salhus IL, ble juniornorgesmester for et par uker siden og bør ha gode muligheter til å ta ta sin andre NM-medalje utendørs. Sofie Olsholt, IK Tjalve, har perset til 12.60 i år og kan kjempe om medalje.

Katarina Mögenburg tok bronse i fjor, åpnet sin trestegsesong på Hamar forrige onsdag og hun bør absolutt blande seg inn i medaljekampen etter årsbeste på 12.72.

Medaljetips:
1.Oda Utsi Onstad
2.Katarina Mögeburg
3.Mari Sellevåg Aarø

Kule:
Charlotte Lund Abrahamsen har gjort et sterkt comeback etter flere år utenfor friidretten. Hun har støtet 14.71 i kule og årets kaptein under Lag-EM har da klar norsk årsbeste. Hun bør ha gode muligheter til å ta sitt første NM-gull i øvelsen utendørs siden 2007, hun tok forøvrig også NM-gull i 2006. Matilde Roe er en klar medaljekandidat etter å ha perset til 13.35 i år.

Charlotte Lund Abrahamsen
Foto: Eirik Førde

Mona Ekroll Jaidi, Norna-Salhus IL, har støtet 13.60 i år og bør ha gode muligheter til å ta sin første NM-medalje i kule. Elise Gravningen, IL Sandvin, og fjorårets bronsevinner Camilla Rønning, Nittedal IL, er andre utøvere som kan kjempe om medalje.

Medaljetips:
1.Charlotte Lund Abrahamsen
2.Mona Ekroll Jaidi
3.Matilde Roe

Diskos:
Grete Etholm, IK Tjalve, har vunnet utrolige 16 NM-gull på rad i øvelsen. I år får hun nok hardere kamp enn noensinne. Før Etholm vant forøvrig Mette Bergmann 17 gull på rad, slik at det kan bli bare den tredje diskosvinneren siden 1983 om noen slår Etholm. Etholm har en årsbeste på 49.81 og denne er tredje best i landet.

Grete Etholm
Foto: Eirik Førde

Matilde Roe, IL Fri, har kastet lengst i Norge i år med 50.93, mens Mona Ekroll Jaidi, Norna-Salhus IL, bare har vært 17 centimeter dårligere. De to deltok begge under årets U23-EM og er nok meget lysten på å tukte Etholm. Berit Stunes Isene, IF Sturla, har hatt fin fremgang i år og perset til 48.44, mens også 2014- og 2015-bronsevinner Solveig Fredriksen, Norna-Salhus IL,  er en medaljeoutsider.

Medaljetips:
1.Grete Etholm
2.Matilde Roe
3.Mona Ekroll Jaidi

Slegge:
Beatrice Nedberge Llano, Laksevåg TIL, har vunnet de to siste NM-gullene, før det hadde Trude Raad, Gloppen Friidrettslag, to strake gull. I år kan det fort bli en jevn duell mellom disse meritterte vestlendingene. Llano ble juniorverdensmester i øvelsen i fjor og har sikret seg bronse i U23-EM i år. Hun har en årsbeste på 67.42, mens persen fra i fjor er på 67.86. Raad perset til 66.35 da hun satte verdensrekord for døve og vant Døve-OL i slutten av juli. Totalt har Raad, i en alder av 27 år, hele elleve NM-medaljer i slegge.

Beatrice Nedberge Llano
Foto: Eirik Førde

Helene Sofie Ingvaldsen, Norna-Salhus IL, har hatt meget fin fremgang under sitt første studieår i USA og er den tredje kvinnen i startfeltet som har kastet over 60 meter denne sesongen. Hun bør ha gode muligheter til å ta sin første NM-medalje.

Medaljetips:
1.Beatrice Nedberge Llano
2.Trude Raad
3.Helene Sofie Ingvaldsen

Spyd:
Sigrid Borge, Osterøy IL, har hatt en strålende sesong med pers 63.28 og VM-deltakelse. Hun er regjerende mester og bør ta sin andre tittel i NM. Forhåpentligvis kan forholdene bli gode, slik at vi får et vinnerresultat på over 60 meter for første gang siden Trine Hattestad i 2000.

Sigrid Borge
Foto: Eirik Førde

Bak Borge kan det bli meget jevnt. Fjorårets ungdomseuropamester Arianna Duarte Morais, IL i BUL, finalist fra årets junior-EM Stella Weinberg, Kristiansand IF Friidrett, og regjerende bronsevinner Kristina Kristianslund, Bækkelagets SK, har årsbeste på 52.55, 52.47 og 52.19. Skal også nevne Emilie Ingerø, Halden IL, og Ane Dahlen, Tyrving IL, sistnevnte nylig tilbake etter langvarige skadeproblemer.

Medaljetips:
1.Sigrid Borge
2.Stella Weinberg
3.Arianne Duarte Morais

1000 meter stafett:
Det er god mulighet for medalje til Sandnes IL på kvinnenes stafett, men de største favorittene blir nok Sørild FIK, som tok sølvet i fjor, og regjerende bronsevinner IL Tyrving. Også IL i BUL og Norna-Salhus IL bør regnes med.

Medaljetips:
1.Tyrving
2.Sørild
3.Sandnes

NRKs sendeskjema:

Fredag:
22.00-22.15 NRK2
Lørdag:
23.15-23.45 NRK1
Søndag:
22.45-23.15 NRK1

Advertisements

One thought on “NM i Friidrett – forhåndsomtale kvinner

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.