Tre nordmenn deltar i innendørs-VM

VM innendørs går av stabelen i Englands nest største by Birmingham torsdag til søndag. Norge stiller med tre utøvere. Det skal bli tøft med medaljer, men det er all mulig grunn til å følge med på mesterskapet der det kan bli både finaler og norske rekorder på våre utøvere. Store stjerner som Dafne Schippers, Genzebe Dibaba, Christian Coleman, Luvo Manyonga, Mutaz Essa Barshim og Renaud Lavillenie er påmeldt mesterskapet.

Nettsiden til mesterskapet 

Årets verdensmesterskap innendørs er det 17. i rekken med offisiell status og det er andre gang mesterskapet arrangeres i Birmingham. Totalt er drøye 600 deltakere påmeldt fra 144 nasjoner. Norge har totalt tre medaljer i mesterskapets historie med gull til Geir Mmoen på 200 meter i 1995 og bronsemedaljer til Hanne Haugland i høyde i 1997 og Georg Andersen i kule i 1989.

Kvinner:

60 meter:
Ezinne Okparaebo stiller til start på 60 meter i innendørs-VM for tredje gang i karrieren. Utøveren som representerer Norna-Salhus har som best en femteplass i sin semifinale i 2014 og det er den beste plasseringen til en norsk utøver på øvelsen noensinne. Okparaebo har hatt en fin sesong der hun har løpt på 7.17 og da er det naturlig å sikte seg inn på 7.10, som er hennes norske rekord. Løper Okparaebo på dette er det ikke helt utenkelig at hun kan komme seg til finalen. Hun har forøvrig trettende beste årsbeste av deltakerne.

Ezinne Okparaebo
Foto: Eirik Førde

Dafne Schippers er en av de store profilene i mesterskapet og jakter naturligvis medalje. Den nederlandske sprintdronningen har en sølvmedalje å forsvare fra Portland for to år siden. Det kan bli mer europeisk jubel på denne øvelsen med sveitsiske Mujinga Kambundji og tyske Tatjana Pinto påmeldt, som har notert 7.03 og 7.06 i år. Den største favoritten blir amerikanske Javianne Oliver, som har årsbeste i verden på 7.02.

To utøvere har pers på 6-tallet og det er Murielle Ahoure (6.99) og Elaine Thompson (6.98). Førstnevnte har løpt på 7.07 i år og blir blant de største favorittene etter sølv i 2012 og 2014, mens dobbelt olympisk Thompson ikke har vært helt i storslag i år og står med 7.12 som årsbeste. Også vinner i Birmingham forrige helg Marie Josee Ta Lou må regnes med.

Forsøk fredag kl. 11.35
Semifinale fredag kl. 19.50
Finale fredag kl. 22.38

400 meter:
Det er ikke utenkelig at det blir dobbelt amerikansk på denne øvelsen med Courtney Okolo og Shakima Wimbley som USA sine representater. De har notert henholdsvis 51.16 og 51.17 i år og er nummer tre og fire på statistikken. De fem første på verdensstatistikken i år er alle amerikanere. Raskest av de har Sydney McLaughlin vært med 50.52. Hun satte da juniorverdensrekord innendørs, men stiller ikke her.

Lea Sprunger er den eneste ikke-amerikanske på topp-10-listen i år. Sveitseren har perset til fine 51.28 og er klar medaljekandidat. De tre nevnte skiller seg litt ut, men utøvere som Patience Okon George, Justyna Swiety-Ersetic, Stephenie Ann McPherson og veteranen Eilidh Doyle må regnes med.

Forsøk fredag kl. 13.10
Semifinale fredag kl. 21.32
Finale lørdag kl. 21.05

800 meter:
Tre av det påmeldte løperne har løpt under to minutter i år og det er Habitam Alemu, Natoya Goule og Raevyn Rogers. Det kan fort bli en jevn affære både å komme seg til finale og ta medalje. Sett ut fra resultater utendørs blir bronsevinner fra Rio Margaret Wambui og ikke minst regjerende sølvvinner Ajee Wilson og regjerende mester Francine Niyonsaba de største favorittene.

Hedda Hynne har en liten skade i låret og har dessverre trukket seg.

Forsøk lørdag kl. 12.50
Finale søndag kl. 16.58

1500 meter:
Genzebe Dibaba stiller på distansen hun vant i 2012 og hun blir klar favoritt etter å ha løpt på sterke 3.57.45 i år, drøye to sekunder bak hennes egen innendørsverdensrekord. Med denne tiden har Dibaba over seks sekunder ned til nest beste kvinne på statistikken, Konstanze Klosterhalfen. Sistnevnte er blitt en yndling i friidrettsverden med sin offensive løping og kan kjempe om medalje her.

Genzebe Dibaba
Foto: Eirik Førde

Det samme skal Indoor Tour-vinner Beatrice Chepkoech, Dawit Seyaum og ikke minst Laura Muir kunne gjøre. Sistnevnte løper på hjemmebane og er nok meget lysten på å kunne ta sin første VM-medalje. Sifan Hassan stiller forøvrig på sin første 1500 meter i år og den regjerende mesteren må regnes med.

Forsøk fredag kl. 20.48
Finale lørdag kl. 21.39

3000 meter:
Genzebe Dibaba stiller også på 3000 meter, der hun vant innendørs-VM både i 2014 og 2016. Etioperen har også på denne distansen verdensrekorden innendørs med 8.16.60 og årsbeste i verden med 8.31.23. Hun blir da klar favoritt til nok et VM-gull og tar hun to gull i helgen har hun totalt 11 IAAF-gull og har da bare fire kvinner foran seg på listen over mestvinnende kvinnelige friidrettsutøvere i IAAF-konkurranser, der Genzebe sin storesøster Tirunesh topper med 19 gull.

Hverken Dibaba sin landsvennninne Dawit Seyaum eller Sifan Hassan har løpt distansen i år, men blir blant medaljekandidatene.

Konstanze Klosterhalfen fortsetter sin fine fremgang og løp nylig inn til tysk rekord 8.36.01 på distansen og har med det nest beste tid på distansen og tyskeren kan da ta sin første VM-medalje. Shelby Houlihan har løpt like raskt som Klosterhalfen og bør regnes med, det samme med 2012-vinner Hellen Obiri og Laura Muir.

Finale torsdag kl. 21.15

4×400 meter:
Som vanlig på 4×400 meter stafett blir USA favoritt. De har vunnet de to siste årene og bør ha gode muligheter til å gjenta bragden. Tre av de fire som sørget for amerikansk gull under VM utendørs i fjor er med her. De vil likevel få knalltøff motstand fra Jamaica og hjemmenasjon Storbritannia.

Forsøk lørdag kl. 14.05
Finale søndag kl. 17.30

60 meter hekk:
Isabelle Pedersen gjør en meget spennende start på 60 meter hekk i Birmingham. Hun har vist fin form de siste ukene med å forbedre persen sin to ganger, senest til 7.93. Hun har da bare tidelet ned til den norske rekorden og en finaleplass bør absolutt være innen rekkevidde for BUL-løperen.

Isabelle Pedersen
Foto: Eirik Førde

Bergenseren gjør forøvrig sin debut i innendørs-VM og det er nok ikke bare den norske rekorden til Christina Vukicevic Pedersen vil tukte, hun er nok også lysten på å slå Vukicevic sin bestenotering i mesterskapet med femteplass i semifinalen i 2010, en plassering også Monica Grefstad har oppnådd. Pedersen har den åttende beste årsbeste i feltet og en finale er da absolutt realistisk.

Det skal nok mye til om det ikke blir trippelt amerikansk da de stiller med Sharika Nelvis (7.70 i år), verdensrekordholder på 100 meter hekk Kendra Harrison (7.72 i år) og Pedersen sin treningsvenninne Christina Manning (7.73 i år). Verdensrekorden til svenske Susanna Kallur på 7.68 lever med andre ord farlig.

Bak de tre amerikanerne har Cindy Roleder 7.84 i år, mens også Alina Talay og Oluwatobiloba Amusan er utøvere som Pedersen skal kjempe en tøff kamp for å slå. En utøver som kan ødelegge for amerikanske storeslem er 2012-vinner Sally Pearson. Hun har ikke notert tid på øvelsen i år, men beviste med VM-gullet i London i fjor at hun er tilbake i storslag.

Forsøk fredag kl. 19.05
Semifinale lørdag kl. 19.05
Finale lørdag kl. 21.55

Høyde:
Maria Lasitskene har vært den sterkeste høydehopperen de siste årene med 37 konkurranser ubeseiret og det er lav odds på at russeren skal bli verdensmester innendørs for andre gang. Lasitskene har hoppet 2.04 i vinter og har da syv centimeters klaring ned til nummer to og tre i verden i år, Yuliya Levchenko og Vashti Cunningham. Disse to utøverne er bare 20 år gamle og er den nye vinen i høyde. Levchenko tok sølv under VM i fjor, mens Cunningham er regjerende verdensmester innendørs da hun ble tidenes yngste vinner av en øvelse under innendørs-VM på kvinnesiden for to år siden.

Ellers bør utøvere som Mirela Demireva og Levern Spencer nevnes, mens det er sterkt av Sverige å ha med to deltakere i et felt som bare teller 13 utøvere.

Finale torsdag kl. 19.45

Stav:
I stav er det to amerikanere som er favoritter. Katie Nageotte har hatt en meget imponerende vinter der hun har flyttet sin bestenotering fra 4.73 til 4.91, som er årsbeste i verden. Hun kommer da til sitt første verdensmesterskap som favoritt og det blir spennende å se hvordan hun takler det. Sandi Morris har etterhvert fått rutine med å takle press og har vist fin form i år med 4.90, fem centimeter bak pers. Morris er regjerende sølvvinner både fra OL, VM og innendørs-VM og bør ha gode muligheter til å ta sitt første globale gull.

Ekaterini Stefanidi har vært verdens beste stavhopper det siste året. Den olympiske mesteren har hele 19 finaler uten å ha blitt slått og grekeren må absolutt regnes med i medaljekampen. Andre medaljekandidater er 2014-sølvvinner Anzhelika Sidorova og 2014-vinner Yarisley Silva.

Finale lørdag kl. 19.00

Lengde:
Svenske Khaddi Sagnia har virkelig slått ut i full blomst i vinter. Hun smalt til med 6.92 forrige helg og tangerte da Carolina Klüft sin svenske innendørsrekord. Med dette resultatet har Sagnia hoppet nest lengst i verden i år og hun er en klar gullkandidat. Sagnia har forøvrig også klart kravet til innendørs-VM på 60 meter hekk, der hun har notert 8.14 i år.

Khaddi Sagnia
Foto: Eirik Førde

Verdens beste lengdehopper hittil i 2018 har vært Ivana Spanovic, som har hoppet 6.93. Spanovic har en sølvmedalje og fire bronsemedaljer fra OL og VM tidligere og jakter nå sin første globale gullmedalje som senior. To andre kvinner har vært over 6.80 i år og dette er Brittney Reese og Sosthene Moguenara-Taroum. Reese er en kløpper i å prestere i mesterskap med gull og sølv fra OL, fire VM-gull utendørs og tre gull i innendørs-VM.

Finale søndag kl. 16.27

Tresteg:
I tresteg stiller ikke Caterine Ibarguen og da må Yulimar Rojas ta på seg favorittstempelet. 22-åringen fra Venezuela er regjerende verdensmester både innen- og utendørs. Det eneste som egentlig taler i mot Rojas er at hun ikke har hoppet tresteg tidligere i år og det er et halvt år siden hennes siste konkurranse.

Årsbeste i verden lyder på 14.53 og tilhører amerikanske Keturah Orji. Hennes sterkeste resultat er fjerdeplass fra Rio, da hun satte amerikansk rekord. Et par andre kvinner som bør kunne kjempe om medalje er Shanieka Ricketts og Viktoriya Prokopenko.

Finale lørdag kl. 12.00

Kule:
Danniel Thomas-Dodd fra Jamaica har forbedret sin personlige rekord til 19.05 i år og bør ha gode muligheter til å ta sin første VM-medalje. Favoritten blir Lijiao Gong, som har en pers på 19.93 innendørs, men som ikke har konkurrert i år. Etter seks medaljer i OL og VM fikk kineseren endelig sitt første gull under VM i London i fjor, det bør kunne følges opp av nok et gull. Også sølvvinner fra 2016 Anita Marton og Paulina Guba er sterke medaljekandidater.

Finale fredag kl. 21.10

Femkamp:
Katarina Johnson-Thompson er den eneste av deltakerne her som har scoret over 5000 poeng. Den britiske yndlingen noterte akkurat 5000 poeng i Praha i 2015 og dette var sist gang hun gikk en femkamp. Øvelsesutvalget skal passe henne bra og sølvvinneren fra 2014 bør ha gode muligheter til å ta sin første VM-tittel som senior. Best i verden i 2018 har Erica Bougard vært med 4760 poeng og hun bør kunne gi Johnson-Thompson hard kamp, det samme med Ivona Dadic, Eliska Klucinova, Antoinette Nana Djimou og Kendell Williams.

Foregår fredag

Menn:

60 meter:
Christian Coleman har løpt spinnvilt på 60 meter denne vinteren og forbedret verdensrekorden til 6.34. Mannen som tok to sølv under VM utendørs i fjor blir naturligvis soleklar favoritt. Det kan fort bli dobbelt amerikanske med Ronnie Baker som amerikanernes andre deltaker. Ellers bør Bingtian Su fra Kina nevnes og iraneren Hassan Taftian.

Legenden Kim Collins gjør forøvrig sin siste konkurranse noensinne i følge rapportene, men en medalje blir nok for tøft for veteranen som har VM-sølv på distansen fra 2003 og 2008. Med sine 41 år blir han forøvrig den eldste utøveren i mesterskapet. Også den yngste deltakeren i VM stiller i denne øvelsen og det er 16 år gamle Jacob El Aida

Forsøk lørdag kl. 11.15
Semifinale lørdag kl. 20.11
Finale lørdag kl. 22.09

400 meter:
Bralon Taplin er den eneste som har kommet seg under 45 sekunder i år med 44.88. Av deltakerne her er han eneste under 45.50 og mannen fra Grenada blir soleklar favoritt. USA har et par spennende karer i Michael Cherry og Aldrich Bailey Jr. Spanjolen Oscar Husillos har hatt en meget fin vinter med spansk rekord på både 200 meter, 300 meter og 400 meter. På sistnevnte distanse kan han sikre seg medalje, det samme kan Deon Lendore. Pavel Maslak har forøvrig vunnet de to siste årene og kan bli første med tre strake gull på distansen.

Forsøk fredag kl. 12.20
Semifinale fredag kl. 22.06
Finale lørdag kl. 21.20

800 meter:
Adam Kszczot har bronse fra 2010 og sølv fra 2014 på 800 meter i innendørs-VM. Polakken kommer i storform ved å være ubeseiret i sine seks løp på distansen denne sesongen. Hans landsmann Marcin Lewandowski, med sølv og bronse fra innendørs-VM tidligere, må også regnes med.

Marcin Lewandowski
Foto: Eirik Førde

De to polakkene er ikke de største gullfavorittene, det blir fjorårets stjerneskudd Emmanuel Korir, som har notert sterke 1.44.21 i sitt eneste løp på distansen i år. Tiden er afrikansk rekord og klar årsbeste i verden. Han vil nok få tøff kamp fra den amerikanske 20-åringen Donavan Brazier og Braziers landsmann Drew Windle.

Forsøk fredag kl. 20.13
Finale lørdag kl. 20.35

1500 meter:
Ayanleh Souleiman virker å ha funnet litt tilbake til gamle takter etter å ha løpt på 3.35.39 i år og da ha best tid av deltakerne i feltet her denne sesongen. Souleiman tok gullet i 2014 og det er langtfra utenkelig at mannen som har djiboutisk rekord på tre distanser innendørs får et nytt gull. Ser en på årets tider skal karer som Abdalaati Iguider, Samuel Tefera og Vincent Kibet være de tøffeste utfordrerne. Også Aman Wote og spurtsterke karer som Marcin Leandowski og Jakub Holusa bør regnes med. En som har vist styrke i vinter er unge Taresa Tolosa.

Ayanleh Souleiman
Foto: Eirik Førde

Forsøk lørdag kl. 12.15
Finale søndag kl. 17.12

3000 meter:
Yomif Kejelcha er regjerende mester og må naturligvis regnes med blant favorittene, det samme må hans landsmann Selemon Barega, som har årsbeste i verden på distansen med 7.36.64, mens Kejelcha har 7.38.67. Barega er nylig fylt 18 år og hvis han vinner vil han bli tidenes yngste verdensmester innendørs. Etiopia har tre knallsterke karer når man også regner med Hagos Gebrhiwet.

Går det rolig underveis bør Abdalaati Iguider bli en farlig mann, mens Bethwell Birgen viste form i Birmingham forrige helg. En annen som absolutt kan ta medalje er sølvvinner på 5000 meter under OL i Rio Paul Chelimo.

Forsøk fredag kl. 13.50
Finale søndag kl. 16.35

4×400 meter:
USA har seks strake seire i denne øvelsen i innendørs-VM og blir naturligvis favoritter. Alle de seks løperne de har i troppen til stafetten har løpt under 46 i år. Sterke stafettnasjoner som Jamaica, Storbritannia og regjerende bronsevinner Trinidad og Tobago må regnes med, mens også Belgia og Polen har vist gode takter på denne øvelsen tidligere.

Forsøk lørdag kl. 13.31
Finale søndag kl. 18.25

60 meter hekk:
Vladimir Vukicevic har konkurrert hyppig i vinter og jaktet kravet til dette mesterskapet på 60 meter hekk. Vidar-løperen løp på 7.73 og var da tre hundredeler bak kravet. Han fikk gledelig «wildcard» fra IAAF og dermed får han muligheten i Birmingham. Forhåpentligvis kan Vukicevic nå løpe med senkede skuldre og da skal hans norske rekord på 7.69 nok leve farlig. Hvis sølvvinneren fra junior-VM i 2010 på 110 meter hekk klarer å tukte sin rekord er det ikke utenkelig at det kan bli en semifinaleplass.

Vladimir Vukicevic
Foto: Eirik Førde

Sist Norge hadde en mannlig utøver på korthekken i innendørs-VM var forøvrig Gaute Gundersen i 1997 og det blir Vukicevic sin debut i et verdensmesterskap for seniorer.

Jarret Eaton har perset til 7.43 i vinter og får da et lite favorittstempel, men får nok kamp fra jamaicaneren Ronald Levy. Verdensrekordholder på 110 meter hekk Aries Merritt virker å være på vei tilbake til gammel storhet etter 7.46 i år. En annen veteran som har løpt bra i år er tsjekkiske Petr Svoboda, mens Frankrike har et par medaljekandidater i Aurel Manga og Pascal Martinot-Lagarde.

Forsøk lørdag kl. 19.30
Semifinale søndag kl. 16.05
Finale søndag kl. 18.00

Høyde:
Mutaz Essa Barshim har regjert denne øvelsen de siste årene og har årsbeste i verden med 2.38 fra Tehran 01.februar. Mannen fra Qatar er regjerende verdensmester utendørs, mens det ble sølv i innendørs-VM i Sopot i 2014. Her skal det være lov å håpe på hopp over 2.40. Det er en annen kar som skiller seg ut i gullkampen og det er russiske Danil Lysenko, som har perset til 2.37 i vinter. Bak disse to kan det bli meget jevnt med hele åtte karer med årsbeste mellom 2.30-2.33.

Finale torsdag kl.19.45

Stav:
Det var en helt ellevill stavkonkurranse i Frankrike forrige helg med syv karer over 5.88 og to over 5.93, noe som gjorde at det var tidenes beste stavkonkurranse. Best i den konkurransen var regjerende sølvvinner Sam Kendricks og han får da et lite favorittstempel.

Renaud Lavillenie er verdensrekordholder med 6.16 fra 2014 og han er regjerende verdensmester innendørs, i tillegg til en tittel fra 2012. Vinner Lavillenie tangerer han Sergey Bubka med tre VM-titler innendørs. Franskmannen har hatt en fin innendørssesong og med 5.93 fra forrige helg har han årsbeste i verden, sammen med Kendricks. Polske Piotr Lisek, som tok bronse for to år siden. har hoppet 5.91 denne vinteren og er da helt klart en medaljekandidat.

Renaud Lavillenie
Foto: Eirik Førde

Sverige har to meget spennende stavhoppere i unge Armand Duplantis og Melker Svärd Jacobsson. Førstnevnte hoppet 5.88 i helgen og satte da innendørs juniorverdensrekord. Klarer han lignende høyde i Birmingham blir det nok medalje. Ellers må karer som Thiago Braz, Raphale Holzdeppe, Pawel Wojciechowski, Kevin Menaldo og Konstandinos Filippidis nevnes.

Finale søndag kl. 16.00

Lengde:
Luvo Manyonga har blitt en yndling i friidrettsverden etter å ha gått fra å være rusmisbruker på gaten i Sør-Afrika til å blir verdensmester og ta sølv i OL. Manyonga må ta på seg favorittstempelet etter å ha årsbeste i verden med 8.40. Det er to karer som skiller seg som gullutfordrere i Jarrion Lawson og Juan Miguel Echevarria. Førstnevnte har hoppet 8.39 i år og tok sølv i VM i fjor, mens Echevarria enda ikke har fylt 20 år og har hoppet 8.34 i 2018. Ellers kan Marquis Dendy nevnes.

Finale fredag kl. 20.35

Tresteg:
To karer har hoppet over 17.30 i år og det er en unggutt i Almir Dos Santos og veteranen Nelson Evora. Evora ble olympisk mester i 2008 og har en bronse fra innendørs-VM i 2008 i premieskapet. Will Claye vant innendørs-VM i 2012 og bør regnes med, det samme med kineseren Bin Dong, som gjør sin første konkurranse for året her.

Finale lørdag kl. 20.08

Kule:
Tomas Stanek har hatt en strålende innendørssesongen og flyttet den tsjekkiske rekorden i kule til 22.17. Gjenskaper han denne lengden her bør han kunne ta sitt første internasjonale gull. Det kan bli en meget spennende kulefinale med mange gode resultater. Polske Konrad Bukowiecki, som bare er 20 år gammel, har støtet 22.00 i år og er den eneste som har slått Stanek i årets innendørssesong. Ellers må karer som regjerende mester Tomas Walsh, Michal Haratyk, Darlan Romani, Ryan Whiting og David Storl regnes med.

Finale lørdag kl. 12.45

Syvkamp:
Kevin Mayer har hatt en fantastisk progresjon mot verdenstoppen de siste årene og kronet det med å bli verdensmester i tikamp i London i fjor. Han har tidligere ingen medaljer fra innendørs-VM, men den første bør komme her for franskmannen som går sin første syvkamp i år. Best årsbeste av deltakerne som stiller her har Zach Ziemek med 6043 poeng, som er over 400 poeng bak Mayer sin pers.

Andre som kan nevnes i medaljekampen er Damian Warner, Kurt Felix, dobbelt sølvvinner Oleksiy Kasyanov, Eelco Sintnicolaas og bronsevinner fra VM i London Kai Kazmirek.

Foregår fredag

NRKs sendeskjema: 

Torsdag:
19.45-21.45 NRK2
Fredag:
19.00-22.45 NRK2
Lørdag:
19.00-22.15 NRK2
Søndag:
16.00-17.20 NRK2
17.15-18.35 NRK1

Advertisements

7 thoughts on “Tre nordmenn deltar i innendørs-VM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.