EM-bibelen

Årets høydepunkt under innendørssesongen går av stabelen i Glasgow fredag til søndag, da arrangeres Europamesterskapet innendørs. Norge stiller med en sterk tropp frontet av Team Ingebrigtsen, Karsten Warholm og Karoline Bjerkeli Grøvdal. Norge har aldri tatt gull i EM innendørs, men det skjer nok til helgen. ALT du trenger å vite om mesterskapet finner du her.

Nettsiden til stevnet
Norge sin tropp
Tidsskjema
NRKs nettsending

EM innendørs arrangeres for 34. gang, første gang mesterskapet ble arrangert var i 1970, men før det ble det arrangert fire «uoffisielle» europamesterskap under navnet European Indoor Games. Tidligere ble forøvrig mesterskapet arrangert hvert år. Totalt var 637 utøvere fra 49 nasjoner påmeldt mesterskapet, som er tangering av rekord av antall nasjoner og rekord i antall utøvere.

Glasgow er den største byen i Skottland og den tredje største i Storbritannia med snaue 600 000 innbyggere. Byen ligger sentralt i Skottland og er blant annet kjent for sine museer og ikke minst de to fotballagene Celtic og Rangers. Byen har faktisk hele tre fotballstadioner som kan huse over 50 000 tilskuere, mens EM i friidrett går av stabelen i Emirates Arena og hallen har plass til 5 500 tilskuere. Glasgow arrangerte også EM innendørs i 1990.

Norge har faktisk aldri tatt gull i europamesterskapet innendørs, vi står med tre sølvmedaljer og hele syv bronsemedaljer, noe som holder til en beskjeden 40.plass på medaljestatistikken. Sist mesterskap, i Beograd i 2017, ble Henrik Ingebrigtsen sin sølvmedalje på 3000 meter eneste medalje. Det beste mesterskapet til Norge var i 1989 da det ble en sølv- og en bronsemedalje. Sist EM ble arrangert i Glasgow ble Hanne Haugland sin fjerdeplass i høyde beste norske resultat, det vil nok bedres nå.

Norge stiller med en rekordstor tropp på 18 utøvere (pluss en reserve) , den tidligere rekorden var 12 utøvere i 1984, 2011 og 2015.

Kvinner:

60 meter:
Ezinne Okparaebo har deltatt i EM innendørs hele fem ganger tidligere, hun deltok fra 2007-2015. Med deltakelse i Glasgow blir Okparaebo den norske utøveren, delt med Hanne Haugland, som har flest opptredener i EM innendørs. Den norske rekordholderen, som nå løper for Norna-Salhus har to medaljer fra mesterskapet med sølv i 2009 og bronse i 2011. Denne sesongen har Okparaebo løp på 7.27 og med dette er hun 17. best i Europa. Hun jakter nok sin femte finale på distansen og det skal være mulig med litt forbedring av form.

Ezinne Okparaebo
Foto: Eirik Førde

Tyrvings Helene Rønningen gjorde sin EM-debut innendørs i Beograd for to år siden. Da viste hun meget fine takter med en semifinaleplass. Det bør være et naturlig mål for Rønningen også i dette mesterskapet. Hennes årsbeste lyder på 7.41, mens persen er på 7.35 fra i fjor.

Helene Rønningen
Foto: Eirik Førde/ Digitalsport

Mujinga Kambundji løp inn til 7.08 i det sveitsiske mesterskapet for et par uker siden, med dette tangerte hun verdensårsbestetiden til polske Ewa Swoboda. Det kan med andre ord bli en heidundranes duell om gullet i Glasgow. Det er nok ikke bare disse to som vil kjempe om å stå øverst på pallen, også britiske Asha Philip må regnes med etter 7.12 i år.

Kambundji har etterhvert blitt en ekspert på bronsemedaljer, hun har fått denne valøren i EM innendørs i 2017, EM utendørs i 2017 og senest under VM innendørs i fjor. Hun har vist meget fin form denne sesongen og bør ha gode muligheter til å stå enda høyere på pallen i dette mesterskapet. Ewa Swoboda har vært et supertalent lenge og ble junioreuropamester på 100 meter i 2015. Samme år satte hun europeisk juniorrekord på 60 meter innendørs med 7.20. Swoboda er forøvrig regjerende bronsevinner og er nok meget lysten på sitt første internasjonale seniorgull.

Dafne Schippers har EM-gull på 60 meter fra 2015, men er enda bedre når distansen blir litt lengre. Den nederlandske dobbelte verdensmesteren på 200 meter utendørs må regnes med etter 7.18 i år og den evnen hun har vist til å prestere når det virkelig gjelder.

Storbritannia har som vanlig et råsterkt lag og regjerende mester Asha Philip er allerede nevnt. For å illustrere hvor god Storbritannia er på sprint kan merittlisten til Philip utendørs nevnes. Hun har totalt tre EM-medaljer, VM-sølv og OL-bronse utendørs, alle på 4×100 meter. I tillegg stiller bronsevinner fra U20-VM på 100 meter Kristal Awuah og Rachel Miller for britene, førstnevnte har enda ikke fylt 20 år og begge to har løpt på 7.19 i år.

Sveits har, i tillegg til Kambundji, en medaljeutfordrer i Ajla del Ponte, som perset til 7.17 for et par uker siden. Den tyske duoen Lisa Marie Kwayie og tre ganger U23-europamester Rebekka Haase var begge på stafettlaget som tok bronse på 4×100 meter i Berlin i fjor og kan nevnes. Orlann Ombissa-Dzangue fra Frankrike har løpt på 7.15 i år og kan kjempe om medalje. Også Krystsina Tsimanouskaya fra Hviterussland, Jamile Samuel fra Nederland og Carolle Zahi fra Frankrike bør nevnes.

Forsøk lørdag kl. 12:13
Semifinale lørdag kl. 19:50
Finale lørdag kl. 21:35

400 meter:
To polske kvinner leder an på Europastatistikken i år i Iga Baumgart-Witan og Justyna Swiety-Ersetic, som har løpt på henholdsvis 51.91 og 52.14 i år. Førstnevnte har EM-gull både innen- og utendørs på 4×400 meter og jakter nå sin første internasjonale medalje individuelt. Swiety-Ersetic tok gull både individuelt og på stafett i Berlin i fjor og er regjerende bronsevinner. Hvis det blir dobbelt Polen er det absolutt ikke overraskende.

Bak de to nevnte på årets statistikk følger sveitsiske Lea Sprunger og irske Phil Healy. Sprunger er en meget sterk langhekkløper og ble europamester i Berlin i fjor. Healy jakter sin første internasjonale medalje. Ellers kan europamester på langhekk fra 2014 Eilidh Doyle og Zoey Clark nevnes. Doyle har vist at hun takler 400 meter innendørs bra med VM-bronse i fjor og 52.43 i år.

Frankrike har et par spennende utøvere i Agnes Raharolahy og Deborah Sananes. Førstnevnte var med på EM-gullet på 4×400 meter i 2015. Også U23-europamester på langhekk Ayomide Folorunso fra Italia og Lisanne de Witte fra Nederland, som tok bronse i Berlin i fjor, kan melde seg på i medaljekampen.

Spania stiller forøvrig med Salma Celeste Paralluelo, som er født i november 2003. Hun er den yngste spanske utøveren på 400 meter i mesterskapet noensinne og var med å vinne U17-VM i fotball i desember.

Forsøk fredag kl. 14:00
Semifinale fredag kl. 21:36
Finale lørdag kl. 21:10

800 meter:
Hedda Hynne fra Tjalve gjør sin andre strake opptreden på 800 meter i EM innendørs. Hun røk ut i heatene for to år siden og nå bør et naturlig mål for EM-finalisten fra 2016 være å komme seg lengre. Hynne har den norske innendørsrekorden på 2:01.55 og den norske årsbeste på 2:03.45. Hynne hadde en tung sesong i fjor, men har trent bra i vinter og satser på å komme seg tilbake i godt, gammelt slag i løpet av sesongen. Sist en norsk kvinne kom seg videre fra heatene var da Kirsti Voldnes kom på sjetteplass i finalen i Sindelfingen i 1980.

Hedda Hynne
Foto: Eirik Førde

Shelayna Oskan-Clarke er regjerende sølvvinner og fulgte opp med VM-bronse innendørs i fjor. Briten har løpt på 2:01.16 i år og er da sjette best i Europa denne sesongen. Hun blir helt klart en av de største favorittene når den eneste europeeren som har løpt under to minutter i år, Laura Muir, ikke stiller. Storbritannia har en sterk utøver i Lynsey Sharp. Hun har ikke vært helt i superform i år, men med gull og sølv fra EM utendørs i medaljeskapet har hun vist at hun har kapasitet til å stå på podiet.

Selina Büchel fra Sveits har som vanlig vist form innendørs når det er EM-år. Hun vant både i 2015 og 2017 og er en meget het kandidat til gullet også i 2019 etter 2:00.98 i år.  Med dette har hun best tid i år av de som stiller opp her.

Bronsevinner fra EM utendørs Olha Lyakhova kan nevnes, det samme med EYOF-sølvvinner fra 2009 Adelle Tracey og Lyakhova sin lagvenninne Tetyana Petlyuk, som har innendørspers på 1:58.67. Liga Velvere har hatt en fin vinter og senket den latviske innendørsrekorden til 2:01.10 og kvinnen som har deltatt både i U18-VM, EYOF, U20-EM, U23-EM, EM, VM innendørs og EM innendørs tidligere bør ha mulighet til å ta sin første internasjonale medalje.

Spania må alltid regnes med på mellomdistansene i et europamesterskap og her er deres representanter Esther Guerrero og Zoya Naumov. Franske Renelle Lamote har en såpass bra pers som 1:58.86 utendørs og med tanke på at hun tok sølv i EM i Amsterdam må hun regnes med i medaljekampen.

Forsøk fredag kl. 12:10
Semifinale lørdag kl. 19:06
Finale søndag kl. 20:18

1500 meter:
1500 meter for kvinner er en av mesterskapets aller beste øvelser om man ser på startlisten med kvinner som Laura Muir, Konstanze Klosterhalfen og Sofia Ennaoui påmeldt.

Laura Muir
Foto: Eirik Førde

Laura Muir er regjerende europamester innendørs både på 1500 meter og 3000 meter. Hun har vist sterk form i vinter og løp på 4:18.75 på mile for snaue to uker siden, som var årsbeste i verden og britisk rekord. Rekorden er forresten under lupen grunnet skovalget til Muir. Muir er fra Skottland og har studert på University of Glasgow, der hun ble ferdig med veterinærstudiet i fjor vår. Muir er favoritt til å forsvare gullet fra 2017 med tanke både på tidligere meritter og form, da hun løp mile i Birmingham passerte hun på 4:01.83. En annen brite som kan nevnes er Sarah McDonald, men hun må nok vise formstigning for å ta medalje.

Konstanze Klosterhalfen er påmeldt både 1500 meter og 3000 meter. Tyskeren har hatt en strålende innendørssesong og passerte 1500 meter på 4:02.70 da hun satte tysk rekord på mile innendørs i New York for noen uker siden. Klosterhalfen seiler opp til å bli den tøffeste utfordreren til hjemmeyndlingen Muir på begge distansene og det kan fort bli disse to øverst på pallen på de to lengste distansene.

Sofia Ennaoui er født i Marokko, men flyttet til Polen allerede som to-åring. Hun har hatt noen meget fine sesonger og løp inn til EM-sølv på denne distansen i Berlin. Hun er regjerende bronsevinner og det er nok bronse som i utgangspunktet er det beste hun kan håpe på også i år. Samtidig har nok Muir og Klosterhalfen en 3000 meter i beina før finalen på 1500 meter og det kan være positivt for Ennaoui.

Det har vært flere nasjonsrekorder på 1500 meter for kvinner i vinter. Simona Vrzalova har senket den tsjekkiske rekorden til 4:05.73, mens EM-bronsevinner fra 2016 Ciara Mageean har senket den irske rekorden til 4:06.76. Med dette er de utfordrere til å ta sine første internasjonale medaljer innendørs.

Utøvere som Claudia Bobocea fra Romania, Marusa Mismas fra Slovenia og Amela Terzic fra Serbia bør også nevnes. Sistnevnte har satt serbisk innendørsrekord med 4:08.48 i år. Terzic er en medaljegrossist fra aldersbestemte mesterskap med blant annet sølv fra U20-VM og to gull fra U23-EM, mens alle tre jakter sine første seniormedaljer internasjonalt.

Forsøk fredag kl. 20:10
Finale søndag kl. 21:12

3000 meter:
Karoline Bjerkeli Grøvdal har kjørt sin første skikkelige innendørssesong i år og har virkelig prestert. Hun var like bak norsk rekord på 3000 meter i Ulsteinvik i januar, mens hun i Nordenkampen smadret Ingrid Kristiansen sin gamle rekord og løp inn til 8:44.68 i et sololøp. Med dette har hun fjerde beste tid i Europa denne sesongen, som gjør at Tjalve-løperen blir en klar medaljekandidat i sitt første europamesterskap innendørs.  Grøvdal har etterhvert blitt en ekspert i bronsemedaljer i EM for seniorer, hun har fire i terrengløp og to på bane. Forhåpentligvis sikrer hun seg sin første internasjonale seniormedalje av en annen valør her.

Karoline Bjerkeli Grøvdal
Foto: Eirik Førde

Når Karoline står på startstreken i Glasgow blir hun første norske kvinne som løper distansen i EM innendørs noensinne, noe som absolutt var på tide.

Laura Muir er regjerende mester og blir favoritt også på 3000 meter. Hun noterte 8:48.03 på øvelsen under det britiske mesterskapet og løp da siste 400 meter på 56 høy. De som skal slå henne må virkelig være i toppslag for å klare det i Glasgow. Storbritannia har to meget sterke løpere til på øvelsen i Melissa Courtney og regjerende bronsevinner Eilish McColgan, førstnevnte har løpt på 8:43.36 i år og sistnevnte tok sølv på 5000 meter i EM i fjor.

Under det tyske mesterskapet for et par uker siden forbedret Konstanze Klosterhalfen sin tyske innendørsrekord til 8:32.47 og hun blir klar medaljekandidat etter at hun gjorde unna siste 400 meter i det løpet på 61.1. Klosterhalfen, som nylig fylte 21 år, er regjerende sølvvinner på 1500 meter og blir nok den tøffeste utfordreren til Muir. En annen tysk kvinne som kan kjempe om medalje er Alina Reh, som løp på 8:43.72 da hun tok sølv bak Klostrhalfen i det tyske mesterskapet. Ellers kan er tredje tysk kvinne i Hanna Klein nevnes.

Claudia Bobocea har løpt på 8:47.59 i vinter og rumeneren kan henge med lenge. Det samme kan Maureen Koster fra Nederland, som har løpt to hundredeler saktere enn Bobocea i år og Koster tok bronse på 3000 meter i EM innendørs i Praha for fire år siden.

Finale fredag kl. 22:40

60 meter hekk:
Åtte kvinner har løpt under åtte sekunder på 60 meter hekk i år og det må nok løpes meget fort om man skal ta medalje på korthekken i Glasgow. I det finske mesterskapet klarte to kvinner denne bragden da Reetta Hurske og Nooralotta Neziri begge løp på 7.97, med dette har de bare åtte hundredeler opp til kvinnen som leder statistikken i Europa i år, Pamela Dutkiewicz. Sistnevnte er regjerende bronsevinner og løp inn til sølv på korthekken i hjemlandet under EM i fjor. Dutkiewicz blir nok en liten favoritt.

De finske kvinnene tangerte forøvrig Neziri sin finske rekord og det er lav odds på at den ryker i helgen. Neziri ble junioreuropamester i 2011 og jakter nå sin første seniormedalje, det samme gjør Hurske, som har perset med 15 hundredeler denne vinteren. Den tredje finske kvinnen Matilda Bogdanoff kan også nevnes etter 8.04 i vinter.

Tyskland har som nevnt Dutkiewicz til start, men har også en sterk utøver i Cindy Roleder, som er nest raskeste europeer i år med 7.91 og hun er regjerende europamester på 60 meter hekk. Elvira Herman fra Hviterussland hadde en strålende sesong i fjor og har fulgt fint opp i år. Den regjerende europamesteren utendørs må naturligvis regnes med i gullkampen. Andre utøvere som har løpt under åtte sekunder i år er polske Klaudia Siciarz, nederlandske Nadine Visser og den hviterussiske europamesteren fra 2013 og 2015 Alina Talay.

Ellers kan europamester fra 2009 Eline Berings fra Belgia, Andrea Ivancevic fra Kroatia, 19-åringen Sacha Alessandrini og mangekjemper Solene Ndama fra Frankrike og den ungarske duoen Greta Kerekes og bronsevinner fra U23-EM Luca Kozak nevnes.

Forsøk lørdag kl. 13:31
Semifinale søndag kl. 12:25
Finale søndag kl. 19:25

Høyde:
Tonje Angelsen har blitt en rutinert kvinne, men deltar i EM innendørs bare for andre gang. I 2011 var hun en av tre norske kvinner som deltok, men alle røk ut i kvalifiseringen. Sist en norsk utøver kom til finale var da Steinar Hoen hoppet inn bronsemedalje i 1996, mens Hanne Haugland ble nummer seks to år før. Tjalve-hopper Angelsen har begynt å finne litt tilbake til gamle takter denne vinteren, som gjorde at hun hoppet 1.97 og tok EM-sølv i 2012. Trønderen står med en årsbeste på 1.90, mens innendørspersen er 1.93. Det er langtfra utenkelig at persen innendørs kan tuktes og en finaleplass er et naturlig mål for fysioterapistudenten.

Tonje Angelsen
Foto: Eirik Førde

Mariya Lasitskene blir soleklar favoritt, på tross av at nivået i høyde denne vinteren har vært bra. Russeren har vært suveren de siste årene og står med årsbeste i verden på 2.04, som er identisk med hennes innendørspers. Lasitskene har EM-gull innendørs fra 2015 og har vunnet de fire siste mesterskapene hun har stilt i: VM i 2015, VM i 2017, VM innendørs i 2018 og EM i 2018. Det er ingen tvil om at hun takler press, så gullet bør gå til Authorised Neutral Athletes i øvelsen.

Ukraina har en meget sterk trio i øvelsen i Yuliya Levchenko, Kateryna Tabashnyk og bronsevinner fra U23-EM Iryna Herashchenko, som har hoppet 2.00, 1.99 og 1.97 i år. Levchenko er regjerende bronsevinner og hoppet på 2.00 for drøye to uker siden er det høyeste hun har hoppet innendørs noensinne. Disse tre gjør at Lasitskene kan få tøffere konkurranse enn hun har fått i tidligere mesterskap. Ukraina har vraket Yaroslava Mahuchikh til mesterskapet. 2001-modellen har hoppet utrolige 1.99 i år og tangerte juniorverdensrekorden innendørs.

Morgan Lake er U18-verdensmester i mangekamp fra 2014, da hun også vant høyde i det mesterskapet. Lake har nå siktet seg mer inn mot høyde og med tangering av britisk årsbeste på 1.97 i år er hun en medaljekandidat.

Marie-Laurence Jungfleisch står over og da blir Tyskland sitt håp Imke Onnen, som har 1.96 som årsbeste. Alessia Trost fra Italia og Airine Palsyte fra Litauen er to kvinner som har hoppet over 2 meter innendørs tidligere. Denne sesongen står de med henholdsvis 1.94 og 1.98. Trost har EM-sølv innendørs fra 2015, mens Palsyte er regjerende mester.

Kvalifisering fredag kl. 20:06
Finale søndag kl. 20:15

Stav:
Anzhelika Sidorova vant IAAF Indoor Tour og vant også det siste stevnet i den serien i Düsseldorf med 4.77, som er 14 centimeter bak hennes årsbeste, som er best i Europa. Kvinnen som er fra Russland har tidligere et EM-gull innendørs fra 2015 og blir favoritt til å ta enda et gull i Skottland.

Holly Bradshaw vant EM-gull innendørs i 2013 og har i tillegg bronse utendørs. Kvinnen fra Preston har prestert bra denne sesongen og med en årsbeste på 4.81 er hun en av de største favorittene i øvelsen. Ekaterina Stefanidi må alltid regnes med i mesterskap. Grekeren er regjerende olympisk og verdensmester, i tillegg har hun vunnet siste EM både innendørs og utendørs. Hun står «bare» med 4.74 som årsbeste og må nok bedre denne om hun skal stå øverst på pallen i helgen. Hellas har også en klar medaljekandidat i Nikoleta Kiriakopoulou, som jakter sin første EM-medalje innendørs og har hoppet fine 4.81 denne vinteren.

Ekaterina Stefanidi
Foto: Eirik Førde

Angelica Moser fra Sveits har perset til 4.62 i år og kan regnes med. Moser har vært en juniorstjerne med gull i EYOF, U20-EM, U20-VM og U23-EM. Svenske Michaela Meijer var i storform i Bærum under Nordenkampen og flyttet den svenske rekorden til 4.75. Med dette er hun femte best i Europa i år og kvinnen med sølv fra U18-VM og U23-EM kan ta sin første seniormedalje internasjonalt. Sverige er en strålende stavnasjon og også Angelica Bengtsson må nevnes. Bengtsson har et velfylt premieskap med gull fra U20-VM, U18-VM og U20-EM, i tillegg til to bronsemedaljer fra EM innendørs de to siste utgavene. Hun viste strålende form med 4.81 i Frankrike i helgen og sørget for at den svenske rekorden til Meijer ikke ble mange ukene gammel.

Ellers kan Ninon Guillon-Romarin fra Frankrike og Iryna Zhuk fra Hviterussland nevnes. Begge de satte nasjonsrekorder under samme stevne som Bengtsson, da til henholdsvis 4.73 og 4.65.

Kvalifisering lørdag kl. 11:03
Finale søndag kl. 19:05

Lengde:
Tyske Malaika Mihambo hadde en strålende konkurranse under ISTAF-stevne på hjemmebane i Berlin i starten av februar. Serien ble toppet med 6.99, som gjør at hun har årsbeste i Europa og den regjerende europamesteren utendørs jakter sin første EM-medalje innendørs.

Mihambo blir en favoritt sammen med Ivana Spanovic. Serberen Spanovic har slitt med skader de siste sesongene, men kvinnen som har vunnet de to siste EM-gullene innendørs har utrolige 7.24 som pers innendørs og er klar gullkandidat. Hun viste stigende form i Birmingham for et par uker siden med 6.78 og fulgte opp med sterke 6.92 hjemme i Serbia forrige onsdag.

Ivana Spanovic
Foto: Eirik Førde

Maryna Bekh-Romanchuk fra Ukraina tok EM-sølv utendørs i fjor og er nok lysten på å gjenta den bragden her. Hun har hoppet 6.85 i år og er da tredje best i Europa i år.

Ellers kan Abigail Irozuru nevnes, det samme med hennes lagvenninne fra Storbritannia Jasmin Sawyers. Sistnevnte har ikke vist form i år, men har EM-sølv fra 2016. Alina Rotaru fra Romania har hoppet 6.70 denne sesongen og kan få med seg medalje, det samme kan VM-bronsevinner fra 2011 Nastassia Mironchyk-Ivanova fra Hviterussland og Elyose Lesueur-Aymonin fra Frankrike gjøre. Sistnevnte ble innendørsverdensmester i 2014, har to EM-gull utendørs og sølv fra EM innendørs i 2013 på CV-en.

Kvalifisering lørdag kl. 11:00
Finale søndag kl. 19:00

Tresteg:
Patricia Mamona har flyttet den portugisiske innendørsrekorden i tresteg til 14.44 i år og den regjerende sølvvinneren, som vant EM i 2016, må helt klart regnes med i gullkampen med tanke på at bare to europeiske kvinner har hoppet lengre enn henne denne sesongen. En av disse er spanske Ana Peleteiro, som har notert 14.51 som sitt lengste sprang i 2019. Hun har enda ikke fylt 24 år, men har allerede to bronsemedaljer fra internasjonale seniormesterskap: i VM innendørs og EM utendørs i fjor.

Kristin Gierisch har hoppet 14.59 denne sesongen og leder da an med årsbeste i Europa. Tyskeren har vist seg å prestere i EM innendørs tidligere, da hun er regjerende mester og Gierisch er favoritt til gullet også i år. U20-verdensmester fra 2014 Rouguy Diallo fra Frankrike og Kristiina Mäkelä ligger som nummer fire og fem på årets statistikk med 14.39 og 14.38. Mäkelä har satt finsk rekord og kvinnen som tok sølv i U20-EM i 2011 jakter sin første internasjonale seniormedalje.

Olha Saladukha har blitt 35 år, men ukraineren med tre EM-gull utendørs og gull innendørs fra 2013 må nevnes på tross av at hennes årsbeste på 14.20 er litt bak de beste. Naomi Ogbeta fra Storbritannia kan nevnes, det samme med Susana Costa fra Portugal og Hanna Krasutska fra Ukraina. Greske Paraskevi Papahristou har enda ikke notert resultat i tresteg denne sesongen, men med tanke på at hun har en pers innendørs på 14.47, er regjerende bronsevinner og vant EM i fjor må hun naturligvis regnes med i medaljekampen.

Kvalifisering fredag kl. 13:00
Finale søndag kl. 20:35

Kule:
Christina Schwanitz har vært den beste europeeren i kule de siste sesongene med EM-gull utendørs i 2014 og 2016, mens det «bare» ble sølv på hjemmebane i Berlin. Schwanitz har årsbeste i Europa med 19.54 og blir favoritt til å ta sitt andre EM-gull innendørs, hun vant i Gøteborg i 2013 og har måtte stå over de to siste europamesterskapene innendørs.

Christina Schwanitz
Foto: Eirik Førde

En annen kvinne har over 19 meter i kule i år og det er Radoslava Mavrodieva fra Bulgaria med 19.09. Statistisk sett skal hun ta gull her med tanke på at det ble bronse i Praha for fire år siden og sølv i Beograd for to år siden, men Schwanitz blir nok for tøff å hanskes med. Hviterussland har en klar medaljekandidat i fjorårets bronsevinner fra EM Aliona Dubitskaya, som har 18.94 i år. Anita Marton fra Ungarn er nærmest som en veteran å regne og vil nok kjempe om medalje. Hun har vunnet EM innendørs de to siste utgavene og har også medaljer fra OL, VM, VM innendørs og EM utendørs.

Fanny Roos har forbedret den svenske rekorden flere ganger denne sesongen, senest til 18.61 under det svenske mesterskapet og med dette blir U23-europamesteren fra 2017 en medaljeutfordrer.

Kvalifisering fredag kl. 20:02
Finale søndag kl. 13:20

Femkamp:
Den britiske yndlingen Katarina Johnson-Thompson stiller opp for å ta sitt andre EM-gull innendørs etter gullet i 2015. Johnson-Thompson vant VM-gull i øvelsen i fjor og tok sølv under EM i syvkamp. Hun har ikke konkurrert i femkamp denne sesongen, men blir likevel den største favoritten til gullet og det blir spennende å se om hun kan nærme seg sin pers på sterke 5000 poeng, nest best i verden noensinne.

Ivona Dadic blir en av de aller tøffeste utfordrerne til Johnson-Thompson. Kvinnen fra Østerrike var fjerde best i Europa utendørs i fjor og hun jakter sitt første gull internasjonalt etter sølv både fra EM og VM innendørs, i tillegg til bronse fra EM utendørs og U23-EM. Andre som kan nevnes er den nederlandske europamesteren utendørs fra 2016 Anouk Vetter, Hanne Maudens fra Belgia, fjorårets juniorverdensmester Niamh Emerson fra Storbritannia, 2015-bronsevinner Eliska Kluscinova fra Tsjekkia og U23-europamester fra 2015 Xenia Krizsan fra Ungarn.

Stortalentet Alina Shukh fra Ukraina fylte nylig 20 år, men har allerede oppnådd 4581 poeng i femkamp i år og det er nest best årsbeste av deltakerne her. Shukh vant faktisk gull i spyd under fjorårets U20-VM og er stortalentet som allerede har markert seg på seniorscenen med syvendeplass i VM innendørs i fjor. Solene Ndama har årsbeste i verden med 4672 poeng. Den franske 20-åringen er regjerende junioreuropamester på 100 meter hekk og jakter nå sin første internasjonale medalje i mangekamp.

Spanske Maria Vicente har enda ikke fylt 18 år, men den regjerende U18-europa- og verdensmesteren i syvkamp satte spansk rekord i femkamp med 4412 poeng for noen uker siden.

Foregår fredag

4×400 meter:
Storbritannia har et meget sterkt lag og kommer nok til å knive med regjerende mester Polen om gullet på den avsluttende øvelsen i mesterskapet. Ellers kan Frankrike nevnes, de tok sølv bak Polen under EM i fjor.

Finale søndag kl. 21:40

Menn:

60 meter:
Jonathan Quarcoo har slitt med låret denne vinteren og har dessverre måtte trekke seg fra mesterskapet.

Amund Høie Sjursen er stortalentet som har fått flere sesonger ødelagt av skader. Gneist-løperen har slitt de siste 3-4 årene, men har nå fått trent bra i flere måneder og da har resultatene kommet. Sjursen vant 60 meter under NM og perset til 6.78, som er identisk med EM-kravet og med det sikret han seg billett til Glasgow. Sjursen må først og fremst nyte å være med i sitt første internasjonale seniormesterskap, men det bør være et mål å forbedre sin pers.

Reece Prescod har årsbeste i Europa, men velger å stå over i likhet med sin lagkamerat Chijindu Ujah. Det betyr at Storbritannia bare tok ut en mann på den korteste distansen og det var junioreuropamester fra 2015 Ojie Edoburun, som har løpt på 6.65 i år. Richard Kilty har vunnet de to siste europamestertitlene på øvelsen, men ble ikke tatt ut på tross av 6.63. Kilty klagde inn avgjørelsen om å bli utelatt. Han ble reddet av det europeiske forbundet som gikk til det uvanlige skrittet å invitere Kilty til mesterskapet, noe som gjør at han får stille og forsvare titlene sine.

Mannen med best årsbeste av de som stiller opp her er Emre Zafer Barnes. Han er født på Jamaica og het Winston Barnes, men ble tyrkisk i 2015 og skiftet da navn. Barnes bør ha gode muligheter til å sikre seg sin første EM-medalje denne helgen etter å ha tangert den tyrkiske rekorden på 6.55 i vinter. Jan Volko fra Slovakia har løpt på 6.58 og mannen som havnet på plassen foran Quarcoo på 100 meter under U23-EM i 2017 bør ha gode muligheter til å forsvare sitt sølv fra Beograd.

For to år siden hadde Sverige hele tre mann i finalen på øvelsen og Austin Hamilton sikret seg bronse. Det skal nok litt til for at nabolandet klarer det samme her, men unggutten Henrik Larsson viste styrke i det svenske mesterskapet med 6.60 og kan med en toppdag kjempe om medalje. Hamilton stiller forøvrig også opp og han har perset til 6.62 i år.

Den 20 år gamle tyskeren Kevin Kranz har perset til 6.56 og blir en av de aller heteste medaljekandidatene. Ellers kan franskmennene Marvin Rene og Keny Blecourt, greske Konstadinos Zikos, nederlandske Joris van Gool og tsjekkiske Zdenek Stromsik nevnes.

Forsøk lørdag kl. 11:30
Semifinale lørdag kl. 20:20
Finale lørdag kl. 21:50

400 meter:
Gullgutten Karsten Warholm har løpt to løp i 2019 og prestert meget bra i begge. Han åpnet med norsk og nordisk innendørsrekord på 400 meter med 45.56 på hjemmebane under Karsten Warholm International, før det ble suveren seier under Nordenkampen med 45.65. Den regjerende europa- og verdensmesteren på 400 meter hekk gjør sin debut i et internasjonalt mesterskap innendørs og med tanke på at han er den eneste europeeren som har løpt under 46 sekunder i år blir han favoritt.

Karsten Warholm
Foto: Eirik Førde

Karsten er kjent for å åpne hardt og det er meget positivt innendørs. Da kan Dimna-løperen få teten og det skal bli vanskelig å komme seg forbi han på sisterunden. Bare tre norske menn har løpt 400 meter i EM innendørs noensinne og ingen av de har kommet seg videre fra forsøket.

Under Karsten Warholm International ble tre ganger verdens- og europamester på 400 meter Pavel Maslak hentet inn for å gi Ulsteinsviks store sønn kamp. Maslak er ubeseiret på 400 meter i et innendørsmesterskap siden 2012, men har meldt forfall til mesterskapet her grunnet sykdom.

Luka Janezic blir nok Warholm sin tøffeste utfordrer i Glasgow. Den høyreiste sloveneren har løpt på 46.13 i år og han jakter sin første seniormedalje internasjonalt. Janezic var forøvrig mannen som slo Warholm under U23-EM på 400 meter i 2017. Benjamin Lobo Vedel har satt dansk rekord med 46.11 i år, men han tar ikke turen fra USA der han studerer. Lobo Vedel var forøvrig mannen som slo Warholm under U20-EM på 400 meter i 2015.

Cameron Chalmers og Owen Smith fra Storbritannia har notert henholdsvis 46.26 og 46.37 i år og må regnes med i medaljekampen. Oscar Husillos fra Spania har løpt greit denne sesongen og kan ta medalje. Det samme kan tsjekkiske Jan Tesal. De polske herrene på denne øvelsen er ikke like sterke som de polske kvinnene på 400 meter, men de har en kar som kan kjempe om medalje i Karol Zalewski.

Forsøk fredag kl. 11:20
Semifinale fredag kl. 21:55

800 meter:
To Ull/Kisa-løpere stiller opp på denne distansen. Både Thomas Roth og Markus Einan løp 800 meter under EM utendørs i fjor, da fikk Einan sin seniormesterskapsdebut utendørs, mens Roth var nære en finale.

Thomas Roth
Foto: Eirik Førde

Roth stiller i EM innendørs for tredje gang. Han har aldri kommet seg videre fra heatene, men en semifinaleplass er nok absolutt et mål for Roth, som har løpt både 500 meter og 1500 meter tidligere i år. Han gjør sin sesongdebut på 800 meter i helgen og innendørspersen lyder på 1:47.26 fra 2015. Sist en nordmann kom til semifinalen på 800 meter i EM innendørs var Thomas sin bror Andreas i 2015. Sist en nordmann var i finale på 800 meter var da ekspertkommentator Vebjørn Rodal tok bronse i Valencia i 1998.

Markus Einan hadde en meget fin sesong i fjor da han satte en fin pers og som nevnt kom seg til EM. Han virker å ha tatt nye steg denne vinteren. Hans eneste løp denne sesongen før mesterskapet var 800 meter under NM. Der dunket han på og løp inn til fine 1:48.90 i ensom majestet. Under EM i fjor tok Einan på seg drajobben og om han er litt kaldere nå skal absolutt en semifinaleplass var mulig.

Markus Einan
Foto: Eirik Førde

Av løperne som stiller her er det svenske Andreas Kramer, som har norsk mor, som har løpt raskest med 1:46.52. Kramer har løftet seg opp i den ypperste Europa-eliten de siste årene. Han viste med sølv under EM i Berlin i fjor at han kan prestere i store mesterskap og nå bør U23-europamesteren fra 2017 kunne sikre seg sin første gullmedalje internasjonalt på seniornivå.

Spania har et sterkt lag på 800 meter og både Saul Ordonez og Alvaro de Arriba har løpt fort denne sesongen med henholdsvis 1:46.62 og 1:46.63. Førstnevnte tok bronse under VM innendørs i fjor, mens de Arriba er regjerende bronsevinner.

Iren Mark English viste fin form på hjemmebane for et par uker siden og mannen med sølv fra mesterskapet i 2015 er en medaljeutfordrer på naboøyen. Guy Learmonth er britenes sitt største håp på hjemmebane. Han har enda tilgode å ta en internasjonal medalje, men med 1:46.98 i år og 1:44.73 utendørs i fjor må han absolutt regnes med.

Marcin Lewandowski har gull på denne øvelsen fra EM innendørs i 2015 og den rutinerte polakken må naturligvis regnes med. Det eneste spørsmålstegnet er om han faktisk stiller på distansen da han også er påmeldt 1500 meter. Amel Tuka har slitt med å følge opp sin fantastiske sesong i 2015 da han løp på 1:42.51 utendørs og tok VM-bronse, men bosnieren kan nevnes.

Andre som bør nevnes er Thijmen Kupers fra Nederland, Filip Snejdr fra Tsjekkia og Michal Rozmys fra Polen.

Forsøk fredag kl. 20:48
Semifinale lørdag kl. 19:25
Finale søndag kl. 19:57

1500 meter:
Selvom han ble dobbelt europamester i fjor og forventningene da stilles deretter slutter ikke Jakob Ingebrigtsen å forbløffe. Allerede i sesongens første løp, der han løp alene halve løpet noterte han 3:36.21 på favorittdistansen og satte juniorverdensrekord innendørs. Han fulgte opp med å forbedre sin verdensrekord til 3:36.04 i Düsseldorf for en drøy uke siden da han slo verdensrekordholder Samuel Tefera.

Jakob Ingebrigtsen
Foto: Eirik Førde

Tiden til Jakob er nest best i Europa i år og han er naturligvis favoritt til gullet. Mannen med årsbeste i Europa Josh Kerr stiller ikke. Jakob blir forøvrig den yngste deltakeren på 1500 meter i EM innendørs noensinne og vinner han gull er han yngste mannlige europamester i friidrett innendørs noensinne.

Filip Ingebrigtsen var best i Europa i fjor om man ser på tid, men fikk EM ødelagt av et fall i forsøket. Filip avsluttet 2018 glitrende med EM-gull i terrengløp, mens han åpnet denne sesongen med en fin 3000 meter og så 3:38.62 i Düsseldorf. Dette var innendørspers og Filip har den åttende beste tiden i Europa. Han sa selv etter løpet at han ikke er en innendørsløper, men han pleier å være god til å prikke formen og han blir største utfordrer til sin lillebror.

Filip Ingebrigtsen
Foto: Eirik Førde

Jakob er påmeldt både 1500 meter og 3000 meter. Tidsskjemaet er ikke akkurat langt til rette for dobling av disse distansene med tanke på at forsøket på den lengste distansen starter bare 35 minutter etter første forsøksheat på 1500 meter. Jakob er imidlertid meget bra trent og skal kunne takle det, men det blir naturligvis en meget tøff kombinasjon.

Ferdinand Kvan Edman gjør det litt uvanlige å gjøre sin sesongdebut under et europamesterskap. Tjalve-løperen hadde et lite gjennombrudd i fjor da han senket persen sin til 3:38.64 utendørs og fikk sin EM-debut på seniornivå. Edman får her sin debut i EM innendørs og han er nok lysten på å komme seg til finale.

Ferdinand Kvan Edman
Foto: Eirik Førde

Marcin Lewandowski har blitt «omskolert» til 1500 meter-løper de siste årene. Polakken er regjerende europamester på 1500 meter innendørs og hvis han stiller på distansen blir han kanskje den største utfordreren til Team Ingebrigtsen. Han har forøvrig satt polsk rekord innendørs med 3:36.50 i år.

Nasjonsrekord har også svenske Kalle Berglund satt med 3:36.63. Berglund har hatt meget fin fremgang de siste årene og han er helt klart en medaljekandidat med tanke på at han normalt har en fin avslutning. Svensken er forøvrig regjerende sølvvinner.

Tre av de fire beste britene på øvelsen i år stiller ikke, den beste er da Neil Gourley med 3:38.32. Det største hjemmehåpet er nok kanskje Elliot Giles, som tidligere har satset 800 meter og sånn sett bør ha en god avslutning om det ikke går altfor fort underveis.

To meget sterke spanske 800 meter-løpere er påmeldt i Kevin Lopez og Saul Ordonez og det blir spennende å se hvor lenge de henger på om de stiller her. Ellers kan franske Simon Denissel nevnes.

Forsøk fredag kl. 12:55
Finale søndag kl. 21:01

3000 meter:
Jakob Ingebrigtsen blir favoritt også på 3000 meter, selv om programmet for helgen er tøft. Det er egentlig helt vilt med tanke på at han bare 18 år, men så er Jakob en ganske så vill løper. Jakob har ikke løpt denne øvelsen innendørs i vinter, men har vist strålende form på 1500 meter og nesten det eneste som kan ødelegge for han er tidsskjema og en eldre bror. Jakob blir forøvrig den yngste som deltar på 3000 meter i EM innendørs noensinne.

Henrik Ingebrigtsen
Foto: Eirik Førde

Henrik har vist fin form på 3000 meter i EM innendørs tidligere. Han tok bronse for fire år siden og er regjerende sølvvinner. Med dette er han, sammen med Ezinne, eneste nordmann med flere enn en medalje i mesterskapet. Tobarnsfaren har løpt bedre på trening enn noensinne i vinter, men har likevel slitt med å henge med sine to yngre brødre. Henrik har et enormt konkurransehode og fjorårets sølvvinner på 5000 meter i EM i Berlin er en av de største favorittene til medalje i Skottland.

Gulars Per Svela løp sterkt for en uke siden da han perset til 7:58.07 på øvelsen og klarte kravet til mesterskapet med god margin. Ettersom Filip fokuserer utelukkende på 1500 meter får Svela sin EM-debut nå, etter at han var reserve under mesterskapet i Berlin i fjor. En finaleplass bør være mulig og Svela har normalt en god avslutning, da han perset gikk siste 200 meter på 28-tallet.

Per Svela
Foto: Eirik Førde

En av britene vi er vant med å se på 1500 meter stiller opp på den doble distansen i dette mesterskapet, det er Chris O´Hare, som har bronse fra EM utendørs og innendørs på 1500 meter. Han har løpt på 7:47.78 denne sesongen og må absolutt regnes med i medaljekampen. Det samme må hans landsmann Andrew Butchart. Han er mer en langdistansetype og må nok sette høy fart om han skal sikre seg gull foran mer spurtsterke karer.

Tre av de fem raskeste på årets statistikk er fra Spania, men bare en av disse stiller opp. Regjerende mester og årsbesteinnehaver i Europa Adel Mechaal stiller ikke og da blir håpet til spanjolene Antonio Abadia. Han har løpt på 7:47.60, som er den tredje beste tiden i Europa i år. Abadia har bronse på 10 000 meter fra EM i 2016 og skal nok slite med avslutningsegenskapene til Team Ingebrigtsen.

Tyskland stiller med en trio i Amos Bartelsmeyer, Sam Parsons og Florian Orth, som alle kan hevde seg godt oppe. Parsons har forøvrig dobbelt statsborgerskap og stod med amerikansk flagg ved siden av navnet i Düsseldorf forrige uke. Som vanlig stiller Frankrike med sterke karer i Djilali Bedrani, europamester på hinder i 2014 Yoann Kowal og Jimmy Gressier.

Ellers stiller Sverige og Serbia med lovende løpere i Suldan Hassan og Elzan Bibic.

Forsøk fredag kl. 13:30
Finale lørdag kl. 20:47

60 meter hekk:
Vidars Vladimir Vukicevic har etterhvert blitt en liten EM-grossist. Han har deltatt i fire europamesterskap utendørs og ett mesterskap innendørs. Dessverre måtte vår konge på korthekken melde forfall på onsdag da han sliter med sykdom.

Som vanlig stiller Frankrike med et meget sterkt lag og under det franske mesterskapet hadde de tre mann under 7.64. Best var Pascal Martinot-Lagarde, som har løpt på 7.52 i år. Franskmannen har hele tre medaljer fra VM innendørs, han er regjerende europamester utendørs og i EM innendørs har han gull fra 2015, sølv fra 2017 og bronse fra 2013. Alt ligger til rette for at Martinot-Lagarde skal ta nok en medalje i helgen. Aurel Manga tok VM-bronse innendørs i fjor og jakter sin første EM-medalje, mens Wilhem Belocian er siste mann på det franske laget og han har medalje både fra EM innendørs og utendørs, U20-VM, U18-VM, U20-EM og EYOF på CV-en.

Pascal Martinot-Lagarde
Foto: Eirik Førde

Den største favoritten er nok Orlando Ortega. Han representerte Cuba i mange år, men skiftet statsborgerskap til Spania for noen år siden. Denne sesongen har han årsbeste i Europa med 7.49. Ortega tok bronse under EM i fjor, ble sølvvinner under OL i Rio og jakter sin første internasjonale medalje innendørs.

Ellers kan David King nevnes, det samme med hans landsmann Andrew Pozzi. Sistnevnte er regjerende europa- og verdensmester innendørs, men har slitt med skader og formen er da litt usikker. Kypros har en medaljekandidat i Milan Trajkovic, som har løpt på sterke 7.52 i år.

Også bronsevinner fra U23-EM i 2013 Gregor Traber fra Tyskland kan nevnes. Det samme må Jason Joseph. Sveitseren har satt nasjonsrekord med 7.56 i år og junioreuropamesteren fra 2017 er bare 20 år gammel.

Forsøk lørdag kl. 12:57
Semifinale søndag kl. 12:05
Finale søndag kl. 19:10

Høyde:
Andriy Protsenko fra Ukraina har hoppet 2.30 i år og toppet da europastatistikken lenge. Protsenko har medalje i VM innendørs og EM utendørs tidligere og jakter nå sin første medalje i EM innendørs.

Gianmarco Tamberi hadde en fremragende sesong i 2016 med pers 2.39, VM-gull innendørs og EM-gull i Amsterdam før han ble skadet. Han har ikke nådd de høydene siden det, men hoppet fine 2.33 i fjor og viste form i generalprøven for et par uker siden med 2.32, som er årsbeste i Europa. Med dette blir italieneren, som liker å showe, favoritt. Totalt har tre europeere hoppet over 2.30 denne sesongen og siste kar er Maksim Nedasekau fra Hviterussland, som vant U20-EM i 2017 og tok sølv i Berlin i fjor.

Mateusz Przybylko ble europamester på hjemmebane i fjor og skapte en helt vanvittig stemning blant over 60 000 tilskuere på Olympiastadion da han gikk over 2.35. Denne sesongen har ikke tyskeren vist helt samme form og står med 2.26 som årsbeste, han må likevel nevnes blant medaljekandidatene.

Andre som kan kjempe om medalje er EM-bronsevinner fra 2016 Chris Baker fra Storbritannia, russeren Ilya Ivanyuk, Tihomir Ivanov fra Bulgaria, veteranen Konstandinos Baniotis fra Hellas og regjerende mester Sylwester Bednarek fra Polen.

Kvalifisering fredag kl. 13:30
Finale lørdag kl. 19:00

Stav:
Sondre Guttormsen har hatt noen fantastiske måneder på friidrettsbanen. Han slo virkelig gjennom internasjonalt med en sjetteplass under EM i Berlin i august, da han flyttet den norske rekorden i stav til 5.75. Etter dette flyttet han til California for å studere på UCLA. Dette har vist seg å være lurt og han har hoppet 5.73 som sitt høyeste i år, noe som er norsk innendørsrekord. Resultatet er åttende beste i Europa i år og hvis Guttormsen hopper rundt sin pers er det ikke utenkelig at han er med i medaljekampen i sitt første internasjonale mesterskap innendørs.

Sondre Guttormsen
Foto: Eirik Førde

Beste norske resultat i stav for menn i EM innendørs er Trond Barthel fra 1996, da han kom seg til finale i Stockholm, men ble uten resultat der. I samme mesterskap ble Anita Tomulewski nummer åtte, beste resultat på kvinnesiden i stav.

Renaud Lavillenie har hele syv EM-gull, der fire av de er innendørs fra 2009-2015. Dessverre stiller ikke franskmannen grunnet skade. Det svenske vidunderbarnet Armand Duplantis har hoppet strålende 5.92 i år, men stiller ikke her. De to største stavnavnene tar da ikke turen til Glasgow, men det kan likevel bli en meget god konkurranse.

Piotr Lisek er regjerende mester og har vist meget god form også denne vinteren, senest med årsbeste i verden 5.93 i Clermont-Ferrand i helgen. Polakken blir den største favoritten. Det er ikke veldig overraskende hvis det blir dobbelt polsk med tanke på at også Pawel Wojciechowski også er påmeldt. Han ble litt overraskende verdensmester i 2011 og er regjerende bronsevinner.

Hellas har et par spennende karer i Konstadinos Filippidis og Emmanouil Karalis. Førstnevnte er veteranen med sølv fra mesterskapet fra to år siden og VM-gull innendørs i 2014, mens Karalis er supertalentet som har slitt litt, men U18-europamesteren fra 2016 er virkelig på vei tilbake.

Sverige har, på tross av at Duplantis ikke stiller, likevel en kar som kan kjempe om medalje i Melker Svärd Jacobsson, som har perset til 5.82 i år. U20- og U18-EM-sølvvinner Bo Kanda Lita Baehre fra Tyskland kan nevnes, det samme med U20-verdensmesteren fra 2014 Axel Chapelle fra Frankrike og Claudio Michel Stecchi fra Italia, som har perset til 5.80 i vinter.

Kvalifisering fredag kl. 20:00
Finale lørdag kl. 19:10

Lengde:
Amund Høie Sjursen har fått startsignal i lengde, på tross av at han har vært litt unna kvalifiseringskravet. Sjursen har hatt fin fremgang på 60 meter denne vinteren og har også forbedret seg i lengde, innendørspersen lyder nå på 7.53. Bergenseren har nok muligheter til å forbedre sin pers og få kjenne på følelsen av å konkurrere mot de beste i Europa.

Amund Sjursen
Foto: Eirik Førde

Et lite startfelt på bare 14 utøvere er påmeldt lengde for menn og fire av disse har hoppet over 8 meter i år og de er født i 1998, 1996, 1994 og 1992 i Miltiadis Tentoglou, Thobias Nilsson Montler, Lamont Marcell Jacobs og Jean-Pierre Bertrand. Førstnevnte er greker og har lenge vært regnet som et stort talent. Han har både gull fra U20-EM og sølv fra U20-VM og slo gjennom for alvor på seniornivå med EM-gull i fjor. Tenoglou har hoppet sterke 8.23 innendørs i 2019 og blir favoritt til sitt andre EM-gull på et halvt år.

Svenske Nilsson Montler har tatt stadige steg mot verdenstoppen og prestert sterkt med 8.08 denne sesongen. Han vant Nordenkampen for noen uker siden og mannen som løp på vinnerlaget til Sverige på 4×100 meter under U20-EM i 2015 skal ha muligheter til å ta EM-medalje her, slik svenskene har gjort flere ganger tidligere de siste årene med bronse til Andreas Otterling i 2015 og gull i 2015 og sølv i 2013 og 2017 til Michel Torneus.

Serhiy Nykyforov fra Ukraina har vært i Ulsteinvik å konkurrert i vinter og mannen som tok bronse i EM i Berlin må heve sin årsbeste på 7.73 om det skal bli medalje i Glasgow. Både italienske Marcell Jacobs og franske Jean-Pierre Bertrand jakter sine første medaljer fra et stort internasjonalt mesterskap. Andre som ikke kan avskrives i medaljekampen er tidligere U23-europamester Eusebio Caceres fra Spania og sølvvinner fra 2015 Radek Juska fra Tsjekkia.

Kvalifisering fredag kl. 11:03
Finale søndag kl. 12:35

Tresteg:
En europeer har hoppet over 17 meter i år og det er Pedro Pablo Pichardo. Mannen som representerer Portugal stiller ikke i Glasgow og da er det finske Simo Lipsanen som har best årsbeste av deltakerne. Lipsanen har forbedret den finske innendørsrekorden til 16.98 i vinter, har sølv fra U23-EM i 2017 og jakter nå sin første internasjonale seniormedalje.

Franske Yoann Rapinier har hoppet tre centimeter kortere enn Lipsanen denne vinteren og skal naturligvis regnes med blant de aller største favorittene. Armenia har en medaljekandidat i Levon Aghasyan, mens den portugisiske veteranen Nelson Evora absolutt bør kunne kjempe om medalje. Evora vant EYOF i 2001 og debuterte i EM innendørs i 2007. Han har virkelig vist at han trives innendørs da han har vunnet de to siste utgavene. En annen veteran som kan nevnes er den 42 år gamle italieneren Fabrizio Donato, som debuterte i EM innendørs for 19 år siden og vant gull i 2009.

Nummer syv på årets Europastatistikk er Max Hess fra Tyskland. Han er regjerende bronsevinner, har EM-gull utendørs og med en innendørspers på 17.52 må han naturligvis regnes med i medaljekampen.

Ellers stiller briten Nathan Douglas, som debuterte i EM innendørs for 14 år siden og tok sølv i 2007. Sistnevnte mesterskapet var faktisk sist gang han deltok i EM innendørs.

Kvalifisering fredag kl. 21:25
Finale søndag kl. 20:35

Kule:
Marcus Thomsen fra Tjalve fikk sin debut i et europamesterskap for seniorer i fjor da han fikk invitasjon fra EA. Han viste at han så til de grader fortjente det da han var nære ved å gå til finalen. Denne sesongen har junioreuropamesteren fra 2017 virkelig hevet sitt nivå med over 20 meter i alle konkurranser. Han har perset til 20.58 og klarer han et resultat rundt dette er en finaleplass absolutt innenfor rekkevidde for vossingen. Sist Norge hadde en kulestøter i EM innendørs var i 1992, da Lars Arvid Nilsen og Jan Sagedal ble henholdsvis nummer syv og ni.

Marcus Thomsen
Foto: Eirik Førde

David Storl er mannen som har vunnet det meste som kan vinnes: OL-sølv, to VM-gull, tre sølv fra VM innendørs, tre EM-gull og gull, sølv og bronse fra EM innendørs. Fra juniormesterskap har han gull fra U20-VM, U18-VM, U20-EM og U23-EM. Tyskeren har årsbeste i Europa med 21.32 og med tanke på at han som oftest leverer sterkt i mesterskap blir han den største favoritten.

Tomas Stanek er den som har vært nærmest Storl denne vinteren. Mannen fra Tsjekkia har 21.16, i år, som er 101 centimeter bak hans innendørspers. Stanek er regjerende sølvvinner og sikret seg VM-bronse i Birmingham i fjor. Den tredje av deltakerne som har over 21 meter i år er Bob Bertemes fra Luxembourg, som jakter sin første internasjonale seniormedalje.

Michal Haratyk fra Polen vant EM utendørs i fjor og sammen med landsmann og regjerende mester Konrad Bukowiecki vil de nok kjempe høyt oppe. Andre som må nevnes er bosniske Mesud Pezer og portugisiske Francisco Belo.

Kvalifisering fredag kl. 12:30
Finale fredag kl. 21:35

Syvkamp:
Martin Roe fra Fri har fått invitasjon av EA til å delta her etter sin strålende sesong i fjor. Roe satte norsk rekord i syvkamp med 5951 poeng og også norsk rekord i tikamp utendørs med 8228 poeng. Roe ble nummer seks i EM i Berlin i sommer og et mål må være å bedre den plasseringen her. Mannen fra Trengereid har hatt en fin vinter der han har perset eller vært nær opptil pers i flere øvelser og det er nå formtoppen skal nås. Det bør være muligheter både for norsk rekord og en fin plassering i Skotland.

Martin Roe
Foto: Eirik Førde

Ilya Shkurenyov er en av russerne som har fått godkjennelse til å delta her og mannen som mange norske utøvere har trent i nærheten av på treningsleir i Albufeira tok sølvet i EM utendørs i fjor. Shkurenyov vant EM innendørs i 2015 og er kanskje den største favoritten.

Thomas Van der Plaetsen tok EM-gull i 2016 og jakter nå sin første EM-medalje innendørs. Belgieren har årsbeste i Europa med 6132 poeng denne vinteren. Han er en klar medaljekandidat og det samme er toer i Europa i år Jorge Urena. Spanjolen har gått en mangekamp der han oppnådde 6124 poeng og han har sølv å forsvare fra mesterskapet i Beograd. Kan også nevne Vitali Zhuk fra Hviterussland og Janek Oiglane fra Estland. En medaljekandidat er briten Tim Duckworth, som ble nummer fem i EM i fjor.

Foregår lørdag og søndag

4×400 meter:
Når det er stafett må naturligvis Storbritannia regnes med som gullkandidat. Det samme må absolutt Belgia, som EM-gullet i fjor. Ellers kan Frankrike nevnes og ikke minst Polen, som satte verdensrekord under VM innendørs med 3:01.77 og er regjerende mester.

Finale søndag kl. 21:25

NRKs sendeskjema:

Fredag:
11:00-14:15 NRK2
19:55-22:55 NRK2

Lørdag:
11:30-13:45 NRK2
19:30-20:05 NRK2
20:40-20:55 NRK1
20:55-22:00 NRK2

Søndag:
12:30-13:30 NRK2
19:00-20:20 NRK2
20:40-20:50 NRK2
20:55-21:10 NRK1
21:30-21:45 NRK2

One thought on “EM-bibelen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.