Karsten Warholm tidenes nest beste på 400 meter hekk

Karsten Warholm gjorde det igjen, han løp på helt vanvittige 46.92 på 400 meter hekk da han vant Diamond League i Zürich. Dimna-løperen er da tidenes nest beste på 400 meter hekk og løpet han leverte i kveld var det nest beste i verden noensinne. Videre forbedret han sin norske, nordiske og europeiske rekord med 20 hundredeler. Amerikanske Rai Benjamin gjorde også et fantastisk løp med 46.98 da han ble nummer to.

Karsten Warholm
Foto: Eirik Førde

Tre ganger tidligere denne sesongen har den tidligere U18-verdensmesteren i mangekamp vært under den gamle europarekorden og Warholm ble nummer to i Diamond League både i 2017 og 2018. Nå vant han Diamond League, som andre nordmann noensinne. Warholm forbedret Diamond League-rekord og viste at man kanskje må sette verdensrekord for å hindre at han forsvarer VM-gullet fra London. Verdensrekorden lyder forøvrig på 46.78 og den satte Kevin Young i 1992. Fire mann har nå løpt under 47 sekunder på 400 meter hekk gjennom alle tider, to av de i 2019, en i 2018 (Abderrahman Samba) og så Kevin Young i 1992.

Som vanlig åpnet Warholm knallsterkt og hadde ledelsen ut på oppløpet, men Rai Benjamin var ikke langt bak. På siste 100 meter svarte Warholm fantastisk på Benjamin sitt angrep og begge løp inn til fantastiske tider.

Karsten er forøvrig ubeseiret i 2019 og har levert denne rekken på langhekken i år: 47.85, 47.33 (europarekord), 47.12 (europarekord). 47.43, 47.26 og 46.92 (europarekord).

Henrik løp med få smerter

Henrik Ingebrigtsen fra Sandnes ble nummer tolv på 5000 meter med 13:30.78. Han mistet feltet ganske tidlig og forhåpentligvis tok ikke løpet for mye på med tanke på skader slik at vi ser mannen med det råsterke konkurransehodet i godt slag i VM i Doha. Joshua Cheptegei fra Uganda vant på pers 12:57.41 etter å ha løpt et sterkt sololøp i tet etter at harene ga seg og han klarte akkurat å holde unna for Hagos Gebrhiwet.

– Jeg kjenner jeg mangler litt overskudd i kroppen, men jeg føler det er noen positive ting jeg kan ta med meg. Jeg gjør alt jeg kan i dag, men tiden var litt dårligere enn det jeg hadde håpet, sa Henrik til NRK.

– Jeg vet at kroppen tåler å løpe 5000 meter, dette var det løpet med minst smerter i år, var de veldig lettende og positive ordene fra mannen med en haug med EM-medaljer.

Ingebrigtsen la seg naturligvis i bakre del av feltet, som lå på en lang rekke bak harene, fra start av. Første 1000 meter ble passert på 2:35 av teten og Henrik hadde Yomif Kejelcha, Hagos Gebrhiwet og Selemon Barega, tre av verdens ypperste langdistanseløpere, bak seg på halen av feltet. Ved passering 2000 meter hadde Henrik sluppet feltet litt og haren Ryan Gregson passerte på 5:13, et par sekunder bak bestilt fart. Henrik valgte å gå forbi Abadi Hadis like før passering halvveis for å prøve å jakte feltet. Sandnes-ekspressen passerte 3000 meter på 8:00, fortsatt fin fart, men et stykke bak tetfeltet.

Henrik ble liggende alene et stykke bak feltet og måtte gjøre store deler av andre halvdel av løpet alene. Han begynte å nærme seg sveitseren Julien Wanders etterhvert og plukket han inn snaue to runder før mål. Han klarte også å løpe forbi australske Stewart McSweyn før målstreken.

Karoline med sitt tredje beste løp

Karoline Bjerkeli Grøvdal forbedret sin norske årsbeste på 3000 meter hinder nok en gang, nå til 9:20.69. Med dette ble hun nummer ni i Diamond League-finalen og løp sitt tredje beste løp på distansen noensinne. Verdensrekordholder Beatrice Chepkoech fra Kenya vant på 9:01.71.

– Det var litt blandede følelser, jeg har en litt treningstung kropp. Jeg skulle gjerne fulgte Gesa Felicitas Krause i dag, men det gikk litt for fort i starten. Jeg føler jeg løp meg inn i løpet og formen er stigende, sa Tjalve-løperen til NRK like etter løpet.

Grøvdal la seg naturligvis i bakre del av feltet som raskt strakk seg ut da Chepkoech dro til og passerte første 1000 meter på 2:51. Bjerkeli Grøvdal måtte slippe Gesa Felicitas Krause etter noen runder og ble liggende sammen med Mercy Chepkurui i en liten stund før hun kvittet seg med kenyaneren og ble løpende alene. Etterhvert begynte Bjerkeli Grøvdal å nærme seg løperne foran, men klarte akkurat ikke å hente igjen Celliphine Chepsol, som ble nummer åtte på 9:20.04. Krause satte forøvrig tysk rekord med 9:07.51 og ble da beste ikke-kenyaner på femteplass.

Hedda Hynne gjorde nok et fint løp på 800 meter. Hun løp inn til en tredjeplass på 2:00.79 og var bare 26 hundredeler bak sin norske årsbeste, som hun satte i Italia på tirsdag. Vinneren ble 2013-verdensmester Eunice Jepkoech Sum på 2:00.40, mens amerikanske Kate Grace ble nummer to på 2:00.66 i øvelsen som ikke hadde DL-status.

Hynne var som vanlig offensiv og la seg bak Sum fra start, Sum la seg igjen i rygg på haren. Kenyaneren ga en liten luke til haren i andre sving, mens Hynne lå på skulderen til Sum da de passerte første 400 meter på 58 høy, omtrent som i tirsdagens løp.  Hynne var forbi på bortre langside og ledet da 200 meter gjenstod. Hun passerte 600 meter på 1:29.44 og hadde en grei avslutning, men litt for tungt til å ta seieren.

Andrea Rooth var første norske utøver i aksjon i stevnet. Lambertseter-løperen ble nummer fem på 400 meter hekk i “Young Diamonds Challenge” med tiden 59.71. Dette er hennes fjerde beste tid noensinne, snaue sekundet bak persen på 58.83. Sølvvinneren fra EYOF er bare 17 år og tiden må sies å være meget bra sett i lys av alderen.

Resultater

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.