Strålende andredag sørget for bronse til Rooth

Markus Rooth fra Tjalve leverte en fabelaktig andre dag av tikampen under U23-EM i Tallinn og sikret seg bronsemedaljen. Han endte med 7967 poeng, var 89 poeng bak sølvvinner Sven Roosen fra Nederland og 31 poeng foran den italienske fjerdemannen Dario Dester. Rooth perset med 229 poeng og slettet U23-rekorden til Trond Skramstad fra 1982. Dermed er to av de eldste norske U23-rekordene på herresiden, lengde uten tilløp er eldre, slettet de siste ukene, Henrik Flåtnes tok rekorden til Finn Bendixen i lengde nylig. Rooth tok sin andre EM-medalje, han ble også bronsevinner i tikamp under U20-EM for et par år siden.

Markus Rooth. Foto: Eirik Førde.

Rooth var forøvrig yngst av deltakerne i tikamp og jobber fortsatt med å bli vant med seniorredskapene, dette var bare hans andre seniortikamp. Rooth leverte en fantastisk konkurranse og viser at han har et nærmest sjeldent sterkt konkurransehode med å prestere på sitt ypperste når det gjelder som mest. Tyske Andreas Bechmann vant med 8142 poeng og hele ni av topp ti perset, det ble også satt en italiensk U23-rekord av Dester, mens sjettemann Fran Bonifacic satte kroatisk rekord med 7760 poeng.

Norge endte mesterskapet med tre medaljer, sølv til Henrik Flåtnes og bronse til Rooth og Sondre Guttormsen. Det holdt til en 21.plass på medaljetabellen og fremgang fra det medaljeløse mesterskapet i 2019. Bare to ganger tidligere har Norge tatt tre medaljer eller flere under U23-EM, i 2011 og 2017.

Slik var Rooths vei til medalje

Rooth åpnet dag to på en pen måte med 14.61 (-0.5) og pers med 19 hundredeler på 110 meter hekk. Rooth og andre dag av mangekamp i EM har tidligere vist seg å være en suksesshistorie og det kunne se ut som et nytt, lite eventyr var på gang da han åpnet med 47.31 i diskos, pers med 34 centimeter og mangekampspers med nesten en meter. Han fulgte opp med 44.64 og 44.63 i de to siste omgangene. Han hadde nå tatt inn 42 poeng på sin persserie og hadde avansert tre plasser, opp til en syvendeplass.

Rooth gikk inn i stav på 4.50 og kom seg over i første forsøk, han hadde da tangert resultatet fra persserien fra Götzis. Han valgte å stå over 4.60 og deretter hoppe på 4.70. Der det ble riv i første forsøk, før han kom seg over i andre forsøk. På 4.80 ble det riv i de to første forsøkene, før han kom seg over i tredje forsøk. Han tangerte dermed årsbeste og satte tikamppers i stav. Rooth spratt over 4.90 i første forsøk, hans nest beste resultat noensinne og bare ti centimeter under pers. Han rev ut på 5.00, men leverte en sterk stavkonkurranse. Han lå nå som nummer fem i tikampen med 6532 poeng, på skuddhold til medalje og 65 poeng foran persserien. Han var bare 41 poeng bak bronseplassen.

Rooth åpnet med 52.69 i spyd, før han smalt til med årsbeste 59.53, som bare er 27 centimeter bak persen fra i fjor. Deretter ble det ugyldig i tredje omgang, men han økte med nye 33 poeng mot persserien og alt lå til rette for ny pers. Han var oppe på bronseplass før siste øvelse. Han stod med 7263 poeng og måtte løpe på 4:31.20, altså perse med litt over seks sekunder for å bryte den magiske grensen på 8000 poeng. Han hadde 55 poeng ned til italienske Dario Dester som lå på fjerdeplass, som tilsvarte over åtte sekunder. Dester hadde sekundet svakere pers enn Rooth. Rooth hadde 104 poeng tilgode på femtemann Baptiste Thiery, som har en pers på 4:16.89, som er 135 poeng bedre enn Rooths pers. Rooth leverte en solid avslutning da han perset til 4:36.30 på 1500 meter og hadde kontroll på bronsemedaljen hele veien.

Den tyske lederen Andreas Bechmann viste sterk psyke under flere øvelser. Han rev i de to første forsøkene på sin åpningshøyde i stav 4.80, før han kom over i siste forsøk. Han gjorde det samme i lengde i går med ugyldig i de to første omgangene, før han smalt til med pers 7.72 i tredje omgang med en hårfin klaring på planken. Franske Baptiste Thiery hoppet forøvrig elleville 5.60 i stav, U23-europabeste i tikamp og det beste stavresultatet i en tikamp i VM eller EM noensinne.

To norske stafettlag i aksjon

Det norske stafettlaget på 4×400 meter med Ingrid Pernille Rismark fra Vidar, Solveig Hernandez Vråle fra Tjalve, Hanne Arstein fra Bergens Turnforening og Josefine Tomine Eriksen løp inn til en 15.plass totalt med 3:47.93. Heller ikke det norske laget på 4×100 meter, bestående av Stjørdals Thale Leirfall Bremset, Tjalves Kaitesi Ertzgaard, Tyrvings Ingvild Meinseth og Urædds Ida Eikeng, klarte å komme seg til finale da de løp på 45.24 og ble totalt nummer 12. De var 53 hundredeler bak den norske U23-rekorden fra 2019. Andrea Modin Engesæth valgte forøvrig ikke å starte søndagens 5000 meter. Resultater.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.