Håvard Bentdal Ingvaldsen sikret Norges første medalje

Håvard Bentdal Ingvaldsen kronet en fantastisk fremgangsrik sesong med medalje på 400 meter under U20-EM i Tallinn, Norges første i mesterskapet. Mange nordmenn sikret seg avansement under mesterskapets andre dag, blant annet fem kvinner til finale på mellomdistanse, og det ble flere topp 10-plasseringer. Alt du trenger å vite om de norske prestasjonene i dag finner du her.

Nettsiden til mesterskapet
Påmeldingsliste
Tidsskjema
Norges tropp
Streaming
Startlister og resultater

Håvard Bentdal Ingvaldsen løp inn til bronsemedalje på 400 meter, noe som ville vært nærmest helt sensasjonelt å tro før sesongen. Moelven-karen har hatt strålende fremgang denne sesongen og med 46.70 perset han for tredje gang, av tre mulige, i mesterskapet og sikret seg edelt metall. Før året stod han med 49.15 som pers, men man skjønte at noe var i gjære da han løp på 48.09 innendørs i vinter. Denne sesongen åpnet han med 48.85 utendørs , før det ble 47.22 og så to løp under 47 sekunder i oppkjøringen mot mesterskapet i Estland. Han åpnet mesterskapet med pers 46.90, før han senket denne til 46.80 i semifinalen. Han hadde da fjerde beste pers i feltet og var da helt klart en medaljekandidat.

Håvard Bentdal Ingvaldsen. Foto: NFIF.

Han blir andre nordmann i historien med medalje på 400 meter i U20-EM, Karsten Warholm tok sølv i 2015. Ingvaldsen har vist en strålende egenskap i mesterskapet med at han presterer på sitt ypperste når det virkelig gjelder og det blir uhyre spennende å følge han videre. Han var forøvrig 47 hundredeler bak Warholms norske U20-rekord og han er åttende raskeste nordmann på 400 meter gjennom alle tider.

Både i forsøk og semifinale var Ingvaldsen sterk på slutten etter en litt roligere åpning. Han var bra med i finalen og lå midt i feltet halvveis. Han var i medaljekampen på oppløpet og stod også nå distansen meget sterkt, som sørget for Norges første medalje i mesterskapet. Ingvaldsens klubb Moelven må også få sin del av æren for denne medaljen. De har hele fire utøvere med i mesterskapet og har jobbet meget godt over mange år. Briten Edward Faulds vant på sterke 45.72, som gjør han til ellevte raskeste U20-utøver i Europa gjennom alle tider.

Gode finaleplasseringer av flere utøvere

Hedda Kronstrand Kvalvåg var første norske utøver i aksjon i en finale på fredag. Tjalve-utøveren ble nummer åtte i tresteg med 13.00 (1.7). Hun var 33 centimeter bak persen og fikk ikke helt fullklaff. Det var uansett bra prestert av Kvalvåg i Tallinn. Hun tangerte den beste norske kvinneplasseringen for Norge i mesterskapets historie, Mia Haave ble nummer åtte i 2009, det var sist gang en norsk utøver var i finale i øvelsen i U20-EM. 

Hedda Kronstrand Kvalvåg. Foto: Eirik Førde.

Det ble mislykket og ingen resultat i første omgang for Oslo-utøveren. Hun måtte vente en stund før hun fikk hoppet i andre omgang, men taklet dette bra og fløy 12.97 (1.2), hun lå dermed på den utsatte åttendeplassen før tredje omgang. I tredje omgang ble det 12.87 (1.6) og hun lå fortsatt som nummer åtte. Hun hoppet 12.85 (1.8) i fjerde omgang før hun økte til 13.00 (1.7) i den nest siste omgangen. Det ble ingen avansement oppover resultatlisten og hun avsluttet med 12.95 (0.1).

Svenske Maja Åskog vant på sterke 14.05, som gjør at hun er 14. beste U20-utøver i Europa gjennom alle tider.

På 5000 meter stilte tre nordmenn i finalen. Vebjørn Hovdejord var den siste av nordmennene som slapp teten og hadde et par småluker opp til teten da to runder gjenstod. Han jobbet hardt for å tette disse og plukket et par løpere på sisterunden. Snøgg-løperen løp inn til en pen syvendeplass på 14:41.29 i et løp som gikk ganske rolig underveis med passering 3000 meter på 9:02. Tord Franke Ulset fra Selsbakk løp også et godt disponert løp og plukket plasser siste kilometeren, han løp i mål på 14:47.37 og ble nummer ti. Også den siste norske løperen leverte en fin plassering, Philip Massacand fra Gneist ble nummer 12 med 14:51.38 i varmen i Tallinn. Ingen av de norske løperne var de blant de tolv beste på pers før løpet, slik at de absolutt leverte varene. Den danske favoritten Joel Ibler Lillesø hadde kontroll på sisterunden og løp inn til gull på, for han, ordinære 14:32.93.

Historisk diskosfinale

De norske finaledeltakerne i diskos Elisabeth Thon Rosvold fra Asker og Lotta Flatum fra Brandbu ble nummer ni og ti med 48.92 og 48.66. Norge og Storbritannia var de eneste nasjonene med to utøvere i finalen, slik at det absolutt er sterkt av kasterne, men de skulle nok ønsket seg enda bedre lengder med tanke på at persene er 52.48 og 53.42. Dette var første gang to norske kastere deltok i samme finale i U20-EMs historie der det ikke var direkte finale.

Rosvold åpnet med et ugyldig kast, før det ble 46.96 og så ytterligere økning til 48.92 i tredje omgang. Flatum åpnet med sitt lengste kast 48.66, før det ble 47.77 og 46.35. De var begge nære å få tre kast til, italienske Benedetta Benedetti var åttende kvinne etter tre omganger med 49.24. Både Rosvold og Flatum har nå deltatt i to U20-EM, begge har vært innehavere av norsk U20-rekord, som Flatum nå har, og vi har nok mye bra i vente fra begge to. Russeren Violetta Ignatyeva infridde favorittstempelet og vant med 58.65.

Fem kvinner til finale på mellomdistanse

Det var to semifinaler på 800 meter for kvinner og en norsk løper i hver semifinale. De tre beste i hvert heat, pluss de to beste tidene, skulle til finale. Ranheim Sigrid Bjørnsdatter Wahlberg løp i førsteheatet og lå midt i feltet frem til siste sving. Da avanserte hun til andreplass og det ble jevnt om avansement på oppløpssiden, men hun ble nummer to med 2:08.72. Wahlberg hadde femte beste pers i heatet og gjorde da et sterkt løp. Det gikk raskere i det andre heatet der Vidars Pernille Karlsen Antonsen løp. Hun ble nummer fire i heatet på 2:07.05 og det holdt til finale også for henne. De norske løperne kan senke skuldrene i finalen, det å komme seg helt til finale er sterkt av begge to, men med det de har vist i mesterskapet kan de absolutt kjempe om medalje. Lørdagens finale blir første gang i U20-EMs historie at to norske løpere er i en finale på 800 meter, Sveits har forøvrig tre utøvere i finalen.

Sigrid Bjørnsdatter Wahlberg. Foto: Eirik Førde.

I første forsøksheat på 1500 meter stilte Ren-Engs Ingeborg Østgård. De fire beste i hvert av de to heatene, pluss de fire beste tidene, skulle til finale. Østgård hadde nest beste pers og årsbeste i førsteheatet og har en god avslutning, slik at finalemulighetene var gode. Det gikk som ventet rolig på førsterunden og Østgård lå inne til listen bak i feltet. Etter passering 800 meter på 2:31, der hun lå bakerst, begynte hun å avansere og var på sjetteplass da en runde gjenstod. En gruppe på syv løpere skilte seg ut på sisterunden og Østgård måtte stoppe litt opp inn i siste sving. Ut på oppløpet hadde hun full kontroll på finaleplass og ble nummer tre i heatet på 4:25.95. Alt i alt et kontrollert og overbevisende forsøksheat av Østgård, som blir meget spennende å følge i søndagens finale.

Sara Busic fra Skjalg og Malin Hoelsveen fra Raufoss stilte i det andre heatet. De hadde heholdsvis fjerde og femte beste årsbeste og pers, slik at mulighetene for avansement absolutt var tilstede. Busic la seg til midt i feltet og Hoelsveen i bakre del på førsterunden som gikk en del fortere enn det første heatet. Farten roet seg litt på andrerunden, men med passering 2:25 på 800 meter lå de foran førsteheatet. Både Busic og Hoelsveen lå i bakre del av tetgruppen på tolv løpere. De avanserte begge litt før det ringte for siste runde. Busic dunket på på sisterunden og var godt fornøyd da hun vant heatet på 4:21.15. Det ble litt tyngre for Hoelsveen, men med syvendeplass og tiden 4:23.04 var også hun klar for finale. Hoelsveen er født i 2005 og det er utrolig imponerende å komme seg til finale i konkurranse mot opptil tre år eldre konkurrenter.

Sara Busic. Foto: Eirik Førde.

Det blir en historisk finale, aldri tidligere har Norge hatt tre utøvere i en finale i U20-EM der man måtte kvalifisere seg inn. Totalt hadde åtte kvinner i junioralder klart kravet til mesterskapet på 1500 meter og fem kvinner til finale på 800 meter og 1500 meter i mesterskapet er nok en bekreftelse på hvilken strålende generasjon kvinnelige mellomdistanseløpere som er på gang i Norge.

Ellingsen i aksjon i to øvelser

En av årets kometer på sprintdistansene i Norge Herman Ellingsen var i aksjon i to forsøk under formiddagsøkten. Gneist-karen fikk bane åtte i forsøket på 110 meter hekk og ble nok litt forstyrret av at mannen i banen innenfor han falt ganske tidlig i løpet. Ellingsen slo selv borti en av de siste hekkene og kom litt i ubalanse, men leverte et sterkt løp og ble nummer tre med 14.05 (0.6). Han sikret seg da semifinaleplass, de fire beste gikk automatisk videre, og han perset med tre hundredeler. Han ble da første nordmann i semifinale på 110 meter hekk i U20-EM på ti år.

Han løp forsøk på 400 meter hekk snaue tre timer senere og der hadde han tredje beste årsbeste og pers i førstheatet, men et par karer hadde tider som bare var litt svakere og han måtte absolutt prestere et bra løp for å være topp tre og da ta en automatisk semifinaleplass. Ellingsen åpnet tøft og lå helt fremme i tet på bortre langside. Han var nummer fire ut på oppløpet, men hadde en rotete siste del av løpet som gjorde at han ble nummer seks på 53.46. Da ett heat gjenstod hadde Ellingsen faktisk den fjerde beste tiden av de som ikke hadde gått direkte videre, så avansement var fortsatt mulig. Dessverre løp fem utøvere fortere enn bergenseren i det siste heatet og han røk ut. Han ble totalt nummer 18 og var 25 hundredeler bak avansement.

Drøye tre timer etter langhekken var det klart for nok et løp for Ellingsen, semifinale på 110 meter hekk. Han hadde syvende beste pers i feltet, men leverte et sterkt løp da han ble nummer fire med 13.89. Tiden er klart under pers, men vindmåleren viste 2.5 og det er da ikke godkjent som personlig rekord. Han endte på en solid 12. plass totalt og var bare fem hundredeler bak finaleplass.

To kvinner til semifinale på korthekk

Tre norske kvinner stilte i forsøket på 100 meter hekk i formiddag, der de fire beste i hvert heat, pluss de fire beste tidene, gikk til semifinale. BULs Josefina Maria Biernacki løp i heat tre og der var bare fem kvinner til start. Deretter ble det en feilstart, men det ble bare gitt et gult kort og fem kvinner skulle da kjempe om fire direkte plasser til semifinale. Biernacki løp et solid løp der spesielt siste halvdel av løpet var bra og hun ble nummer tre med perstangering 13.92 (0.2). Dermed var semifinaleplassen i boks.

Vilde Marstein fra Vidar stilte i det fjerde heatet og også her var det en DNS, slik at fem kvinner stod i blokkene da startskuddet gikk. Marstein var i utgangspunktet hjemmeværende reserve, men fikk beskjed for noen dager siden at hun fikk løpe da Andrea Rooth prioriterte andre øvelser. Hun hadde da ikke optimale forberedelser, men Marstein løp et bra løp der hun kjempet med tyske Marlene Meier om fjerdeplassen i heatet. Marstein løp på 13.93 (2.3), var hundredelet foran tyskeren og kom seg til semifinale. Tiden er hundredelet under pers, men da ikke godkjent grunnet for mye vind. BULs Elea Jørstad Bock stilte i det femte og siste heatet, et heat som på papiret var ganske sterkt. Hun kom litt bakpå og slo borti nest siste hekk, som dessverre gjorde at hun kom i ubalanse og falt på siste hekk. Hun gikk over mål til en syvendeplass på 29.84 og det så heldigvis ut til at hun ikke pådro seg noen alvorlig skade.

Vilde Marstein. Foto: Eirik Førde.

Biernacki fikk bane åtte i den første semifinalen der hun hadde syvende beste årsbeste og pers, de to beste fra hver av de tre semifinalene, pluss de to beste tidene, gikk til finale. Biernacki ble nummer seks i heatet med 14.19 (0.4). Det ble da ingen finale, men perstangering og semifinale i U20-EM er mer enn godkjent. Marstein løp i den tredje og siste semifinalen og ble nummer syv med 14.01 (0.5). Totalt plasserte de norske løperne seg som nummer 18 og 20.

Den sveitsiske storfavoritten Ditaji Kambundji viste storform allerede i forsøket med å tangere mesterskapsrekorden på 13.09, før hun forbedret den til 13.01 i semifinalen. Det ble mesterskapsrekord også i kvalifiseringen i slegge da finske Silja Kosonen kastet 68.75 i første omgang.

Avansement for ytterligere tre utøvere

Ole Jakob Høsteland Solbu fra Ås kom greit til semifinale på 800 meter da han ble nummer to i første forsøksheat på 1:53.11. Han hadde beste årsbeste og pers i det første forsøksheatet, der de tre beste i hvert heat og de fire beste tidene tok seg til semifinale. Han lå bak fra start av, men avanserte og lå på tredjeplass før siste sving. Da økte han farten, knuffet litt med den franske heatvinneren Yanis Meziane gjennom svingen og hadde god kontroll på avansement.

Det var knyttet litt spenning til Lambertseters Andrea Rooth i forsøksheatet på 400 meter hekk. Hun hadde den klart sterkeste persen i feltet, men en liten skade før mesterskapet gjorde det naturligvis interessant å se hvilken form hun var i og hvordan låret taklet løping. Hun stilte i det første forsøksheatet og allerede etter første hekk var det klart at hun ikke var særlig preget. Hun ledet med nærmest en evighet halvveis, men tok det veldig rolig på oppløpet og kapret akkurat tredjeplassen, som var siste automatiske semifinaleplass, med 59.09, to hundredeler foran ungarske Regina Mohai.

I det andre heatet åpnet Skjalgs Marin Stray Gautadottir tøft og hun kom ut på oppløpet på tredjeplass, dessverre bommet hun litt på siste hekk og ble forbiløpt av en løper. Hun ble da nummer fire i heatet på 1:00.51, bare ni hundredeler bak pers og var avhengig av tid for å gå videre. Da et heat gjenstod lå Gautadottir som fjerde kvinne på tid og var avhengig av at maksimalt tre utøvere i det siste heatet løp fortere enn henne. Det var bare tre som løp raskere og dermed var semifinaleplassen i boks for rogalendingen.

Flere utøvere i aksjon

Tingvolls Lisa Wilker ble nummer 20 i syvkamp med 5011 poeng, 348 poeng bak pers. Det ble en tung syvkamp for Wilker, men hun har nå fått sin EM-debut og fikk nok med seg mange gode erfaringer til den videre karrieren. Wilker åpnet dagen med 5.72 (1.3) i første omgang i lengde, før det ble 5.67 (2.8) og 5.80 (1.8) i de to siste omgangene. Persen er på 5.95 fra årets Boysen Memorial. Wilker hadde serien 32.65, ugyldig og 31.19 i spyd før hun avsluttet med 2:31.44 på 800 meter.

Lisa Wilker. Foto: Eirik Førde.

Finske Saga Vanninen vant et soleklart gull med 6271 poeng og det hadde vært utrolig spennende å se henne i duell med Henriette Jæger, slik vi fikk under EYOF i 2019 og som vi forhåpentligvis får se mange ganger det neste tiåret. Vanninen smalt til med pers 6.34 i lengde, kastet 47.01 i spyd og perset til 2:24.62 på 800 meter. Hun er niende beste europeiske U20-utøver i syvkamp noensinne.

Madelen Haaheim Sveinungsen endte som nummer 18 i høyde etter å ha hoppet over 1.78 i kvalifiseringen, bare en gang tidligere har hun hoppet høyere. Sørild-utøveren kom seg over åpningshøyden 1.65 i første forsøk, før hun trengte to forsøk på å komme seg over 1.70. På neste høyde 1.74 måtte det tre forsøk til for å komme seg over for sørlendingen. Listen ble deretter flyttet opp på 1.78, bare centimeteren under pers og hun kom seg over i andre forsøk. Det ble stopp på 1.81, men en fin levert konkuranse av Sveinungsen. Hun var forøvrig den første norske høydehopperen i U20-EM siden 2009.

Moelvens Maren Bakke Amundsen var i aksjon i sin andre individuelle øvelse i mesterskapet da hun løp forsøk på 200 meter fredag kvevld. Hun var 19 hundredeler bak pers da hun løp på 24.19 (1.6) og ble nummer 17, 12 hundredeler bak semifinaleplass.

Sarah-Christine Mikkelsen ble nummer 24 i kvalifiseringen i slegge etter å ha kastet 54.64. Brevik-utøveren åpnet med 53.50 før hun økte til 54.38 i andre omgang og til 54.64 i tredje omgang.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.