Bronsemedalje til Ina Halle Haugen

Det ble en gledelig norsk bronsemedalje også på tredje dag av U20-EM i Tallinn, Norges andre i mesterskapet. Flere norske løpere leverte fine finaleplasseringer, Sander Aae Skotheim ligger på andreplass etter første dag av tikampen og det ble sikret fem norske finaleplasser.

Forhåndsomtale
Nettsiden til mesterskapet
Påmeldingsliste
Tidsskjema
Norges tropp
Streaming
Startlister og resultater

Ina Halle Haugen fra Runar løp inn til en gledelig bronsemedalje på 3000 meter på 9:16.47, 81 hundredeler bak gullvinner Ilona Mononen fra Finland og fire hundredeler bak den danske sølvvinneren Sofia Thøgersen. Det var meget jevnt mellom de seks første og Halle Haugen var bare tre hundredeler foran britiske Megan Keith. Halle Haugen hadde en tung sisterunde i forsøket, men viste nå bra form og løp sitt nest raskeste løp på distansen noensinne. Hun ble fjerde norske utøver med medalje på 3000 meter i U20-EMs historie, hennes mor Gunhild vant sølv i 1991.

Ina Halle Haugen. Foto: NFIF.

Halle Haugen lå våkent fremme i feltet fra start av og lå på tredjeplass ved passering 1000 meter på 3:11, hun hadde falt et par plasser opp til passering 2000 meter på 6:19. Halle Haugen lå som nummer fem ut på oppløpet, men viste gode avslutningsegenskaper og sikret seg bronse. Agate Caune fra Latvia gjorde en bra harejobb og dro helt frem til 2500 meter, men endte som nummer åtte.

Flere i aksjon i finale

De norske løperne i finalen på 800 meter gjorde fine løp og ble nummer fem og syv. Vidars Pernille Karlsen Antonsen løp raskest med 2:06.01, mens Ranheims Sigrid Bjørnsdatter Wahlberg løp på 2:09.26. Det gikk i bra fart med passering 60 på førsterunden og da hadde Karlsen Antonsen avansert fra en syvendeposisjon fra start av og frem til femteplass, en plassering hun holdt hele veien inn. Wahlberg lå litt lengre fremme i starten av løpet og var nummer fem etter 200 meter, hun falt noen plasseringer og fikk det litt tungt på sisterunden. Uansett meget imponerende levert av begge to, de ble de første norske løperne i en finale på 800 meter i U20-EM siden Ingvill Måkestad Bovim i 1999. Sveitsiske Audrey Werro vant på 2:03.12 og var ni tideler foran sølvvinner Svitlana Zhulzhyk fra Ukraina, som igjen var seks hundredeler foran bronsevinner Valentina Rosamilia fra Sveits.

Tyrvings Sigrid Alvik løp finale på 3000 meter hinder og løp inn til en solid syvendeplass på 10:27.15, hun var da drøye seks sekunder bak pers og hun levde opp til rankingen på forhånd med tanke på at hun hadde syvende beste årsbeste av deltakerne. Alvik hadde stigning i løpet og la seg bak fra start av med passering 3:31 på første 1000 meter. Hun hadde avansert noen plasser og var nummer ti ved passering 2000 meter på 7:05 og hadde da måtte slippe teten. Hun hadde en fin avslutning og løp alt i alt et bra løp. Vinneren Olivia Gürth fra Tyskland løp på pers 9:59.15 og vant med to hundredeler, mens bronsemedaljen gikk til tyrkiske Sevval Özdogan på pers 10:07.84.

Skotheim på andreplass etter dag en

Sander Aae Skotheim ligger på en sterk andreplass etter første dag av tikampen med 4089 poeng. Han satte en fin pers i lengde, men bommet i høyde og ligger 161 poeng bak det han hadde under NM i mangekamp tidligere i år. Den gangen bommet han på andre dags første øvelse 110 meter hekk og bør absolutt kunne få en bedre poengsum nå. Skotheim ligger 137 poeng foran det han hadde da han satte persen på 7839 poeng i fjor, slik at det absolutt er muligheter for poengsum over 8000 poeng. Den belgiske lederen Jente Hauttekeete står med solide 4341 poeng etter dag en. Skotheims klubbkompis fra Tjalve Abraham Sandvin Vogelsang er nummer ni med 3866 poeng og ligger 21 poeng foran det han hadde da han satte persen på 7535 poeng under NM og det bør være muligheter til å avansere på dag to.

Sander Aae Skotheim. Foto: Eirik Førde.

Skotheim startet mesterskapet med 11.31 (-1.2) på 100 meter, nest beste løp noensinne og fire hundredeler bak pers, bra i motvinden i Estland. Han åpnet med 7.06 (0.1) i lengde før han smalt til med hele 7.55 (1.0) i andre omgang, persforbedring med 16 centimeter og hele 49 poeng mer enn under serien i NM. Han avsluttet lengdekonkurransen med 7.13 (1.8) og var oppe på en fjerdeplass i sammendraget. Neste øvelse var kule og der åpnet Skotheim med 13.69, før det ble 14.21 og 14.63, han var da 44 centimeter bak pers. 

I høyde har Skotheim blitt norsk mester de to siste årene og han har et meget høyt potensiale med pers på 2.10 utendørs og enda høyere høyder inne på en god dag. Dessverre stemte det ikke i det hele tatt på lørdag. Han kom seg over åpningshøyden 1.91 i første forsøk, men rev i alle forsøkene på 1.97 og tapte hele 173 poeng opp mot serien under NM tidligere i år. Han avsluttet dagen solid med 49.05 på 400 meter, bare fem hundredeler bak pers og øvelsesseier.

Vogelsang åpnet med 11.48 (-0.1) på 100 meter, nest beste løp i karrieren og seks hundredeler bak pers. I lengde ble det fin åpning med 7.16 (-0.7) etter en nærmest perfekt planke, bare syv centimeter bak pers. Han avsluttet med 6.73 (0.9) og 7.08 (2.0). Vogelsang hadde serien 11.47, 12.75 og 13.04 i kule og var da 70 centimeter bak pers. Vogelsang leverte en fin høydekonkurranse med 2.00, fire centimeter under pers, etter å ha kommet seg over 1.91 i første forsøk, 1.97 i tredje forsøk og 2.00 i første forsøk. Han avsluttet dagen med å perse med nærmere tre sekunder på 400 meter, til 50.66.

Lambertseters Andrea Rooth sikret finaleplass på 400 meter hekk da hun løp på 57.81, vant den andre semifinalen og var bare elleve hundredeler bak årsbeste. Hun virker ikke særlig hemmet av den lille kjenningen i låret og med bestetid i semifinalen, fem hundredeler raskere enn svenske Moa Granat, skal det bli meget spennende å følge med i morgendagens finale. Skjalgs Marin Stray Gautadottir var offensiv fra start på 400 meter hekk. Det ble litt tyngre etterhvert, men hun løp inn til pers 1:00.29 da hun ble nummer syv i første semifinale. Hun ble nummer 15 totalt og siste finaleplass på tid gikk på 58.67.

Andrea Rooth. Foto: Eirik Førde.

Ole Jakob Høsteland Solbu fra Ås var kald og rolig under semifinalen på 800 meter. Han la seg bakerst fra start av og lå deretter på en syvendeplass, før han avanserte i siste sving og tok seieren i den første semifinalen på 1:48.30, hans nest beste tid i karrieren og han viste at han er kapabel til å kjempe om medalje i søndagens finale. Høsteland Solbu er første norske mann i en finale på 800 meter i U20-EM siden Vebjørn Rodal ble nummer syv i 1991.

Finaleplass for to stafettlag

På 4×400 meter for kvinner ble Norge nummer tre i førsteheatet med 3:39.17 og sikret seg den siste automatiske finaleplassen. Tiden var bare halvannet sekund bak den norske U23- og U20-rekorden som ble satt tidligere i sommer og verken Andrea Rooth eller Henriette Jæger løp på laget, noe som viser at det er god bredde på bra europeiske nivå også på kvinnelig langsprint for norske juniorer.

Moelvens Sigrid Kongssund Amlie åpnet ballet og leverte pinnen som nummer fire etter å ha blitt klokket inn på 55.81, Nora Haugen fra Sandnes gjorde en strålende andreetappe og løp Norge opp to plasser etter å ha blitt klokket inn på 53.33. Moelvens Maren Bakke Amundsen løp seg opp i ryggen på lederlaget Spania i første sving, men ble forbiløpt av Tsjekkia på bortre langside. Det ble en gruppe på tre lag som kom inn til siste veksling. Lakeri Ertzgaard fra Tjalve kontrollerte inn avansement på sisteetappen og Norge hadde totalt fjerde beste tid i forsøket.

Også herrelaget på 4×400 meter kom seg til finale da de løp på 3:11.67 og satte norsk U20-rekord. De ble nummer to i sitt heat og hadde niende beste tid. Moelvens Andreas Grimerud løp førsteetappen og fikk tiden 48.49 da han vekslet som nummer tre. Gneists Thomas Strønstad-Løseth løp laget opp en plass og Borgs Herman Sandor Baranyi-Berge løp også en fin etappe. Moelvens Håvard Bentdal Ingvaldsen avsluttet solid med å løpe Norge opp en plass på sisteetappen og hadde kontroll på den siste automatiske finaleplassen fra heatet.

Uventet finaleplass i diskos

Oldens Steffen Melheim ble nummer 12 i diskos etter å ha kastet 54.86 i kvalifiseringen og han sikret seg da finaleplass. Sølvvinneren fra EYOF i 2019 hadde bare 22. beste årsbeste i feltet med 55.71 og leverte da meget bra med å komme seg til finale. Han åpnet med 53.21, før han økte til 54.86 og da en omgang gjenstod i den siste kvalifiseringsgruppen lå han som nummer 12. Det ble ingen økning i tredje omgang da han kastet 53.75 og han var avhengig av at ingen av de to som lå bak han som fortsatt hadde et kast igjen kastet lengre for å komme seg til finale, noe de ikke klarte. Melheim klarte noe verken Ola Stunes Isene eller Sven Martin Skagestad klarte, å komme seg til en finale i U20-EM. Sist en norsk mann klarte det i diskos var Fredrik Amundgård i 2007. Alle tre norske diskoskasterne i mesterskapet tok seg forøvrig til finale.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.