To gull på fantastisk avslutningsdag av U20-EM

Det ble en fantastisk avslutningsdag for Norge under U20-EM i Tallinn. Andrea Rooth og Ingeborg Østgård løp inn til gull på henholdsvis 400 meter hekk og 1500 meter, mens Sander Aae Skotheim sikret seg sølv i tikamp med en meget sterk poengsum. Det ble også to fjerdeplasser like bak medalje og flere andre sterke plasseringer på søndag. Norge tok hele fem medaljer i mesterskapet, aldri tidligere har man tatt så mange i ett U20-EM.

Forhåndsomtale
Nettsiden til mesterskapet 
Resultater

Norge endte mesterskapet med hele fem medaljer, to gull-, en sølv- og to bronsemedaljer. Med det endte Norge på en meget sterk åttendeplass på medaljetabellen, som ble toppet av Storbritannia med seks gull-, en sølv. og fem bronsemedaljer. Tyskland hadde flest medaljer med 15. Aldri tidligere i U20-EM har Norge tatt fem medaljer i samme mesterskap. Det ble fire medaljer, tre gull- og en bronsemedalje, i 2017 og i 2007 og 2009 ble det to gull- og to sølvmedaljer og i 2015 tre sølv- og en bronsemedalje.

Norge endte på en sterk niendeplass på plasseringstabellen, der man får poeng for plasseringer topp-8. Dette er en bedre måte å vurdere bredden man har på utøverne enn medaljetabbelen og at Norge kommer så høyt er et meget godt tegn.

Det er ingen tvil om at Norge har en strålende generasjon på gang og det er spesielt gledelig at så mange utøvere har kommet seg til finaler og fått sterke plasseringer. Det er også verdt å nevne at kanskje det aller største talentet på juniorsiden i Norge, Henriette Jæger, er skadet og har ikke fått deltatt i mesterskapet.

To strålende gulløp

Andrea Rooth løp inn til Norges første gull i mesterskapet da hun vant 400 meter hekk på solide 57.16. Tiden er klar årsbeste, hennes nest beste noensinne og 21 hundredeler bak persen fra i fjor. Rooth var klar medaljekandidat i hele tre øvelser før mesterskapet, men grunnet en liten kjenning i låret valgte hun å fokusere på langhekken. Det gjorde Lambertseter-utøveren lurt i og hun tok et soleklart gull, 78 hundredeler foran sølvvinner Moa Granat fra Sverige. Det ble danske bronse til Martha Rasmussen og nordisk dominans da svenske Hanna Karlsson ble nummer fire. Rooth sikret Norges første medalje på langhekk i U20-EMs historie og hennes andre internasjonale medalje på øvelsen, hun tok sølv på øvelsen under EYOF i 2019.

Andrea Rooth. Foto NFIF.

Rooth åpnet løpet tøft og ledet hele løpet. Hun passerte halvveis på 26.56, som er under hennes norske U20-rekord på den øvelsen, og hadde da over sekundet ned til Granat. Svensken tok litt innpå i siste sving, men Rooth stod oppløpet meget bra og økte faktisk litt til Granat på de siste 100 meterne, gullet var da aldri truet. Dette var forøvrig Norges tiende gullmedalje i U20-EM noensinne.

Den norske gullfesten var ikke over og Ingeborg Østgård fra Ren-Eng løp inn til seier på 1500 meter med 4:19.75 etter en sisterunde på under 62 sekunder en drøy time etter Rooths gull. Østgård var suveren på oppløpet og vant med seks tideler ned til spanske Marina Martinez. Hun sikret Norges første gullmedalje på 1500 meter i U20-EM noensinne, rett og slett en strålende oppvisning av kvinnen som også har vært en av landets mest lovende langrennsløpere. Det var en historisk finale for Norge med hele tre løpere til start. De to øvrige fikk det litt tungt mot slutten, men leverte pene plasseringer, Sara Busic fra Skjalg ble nummer ni med 4:24.17, mens Malin Hoelsveen fra Raufoss ble nummer elleve med 4:25.47. Sistnevnte er født i 2005 og kan da også stille i mesterskapet i Cluj om to år.

Ingeborg Østgård flankert av de spanske medaljevinnerne. Foto: NFIF.

Østgård og Busic la seg i fremre del av feltet fra start av, mens Hoelsveen la seg bakerst. Det gikk forholdsvis rolig med 1:14 på førsterunden. De norske utøverne holdt sine posisjoner opp til passering 800 meter på 2:27. Hoelsveen begynte å avansere og de to øvrige ble litt sperret inne ved listen. Opp til passering 1100 meter ble det to grupper med Østgård som femte og siste løper i gruppe en, mens Busic og Hoelsveen ledet an gruppe to. Det ble ikke kontakt mellom gruppene og Østgård var da det norsk medaljehåpet. l siste sving avanserte hun og kom ut på oppløpet på fjerdeplass. Hun var fullstendig overlegen på de siste 100 meterne og viste strålende avslutningsegenskaper. 

Skotheim med sølv på sterk poengsum

Sander Aae Skotheim fra Tjalve tok sølv i tikamp med 8012 poeng. Han forbedret da persen fra i fjor med 173 poeng og er nummer to i U20-klassen i Norge gjennom alle tider, Markus Rooth gikk strålende 8238 poeng i fjor. Aae Skotheim er den 16. U20-utøveren i verden gjennom alle tider som går en tikamp med juniorredskaper over 8000 poeng. Tjalve og Norge har nå tatt medalje i U20-EM i to mesterskap på rad, Markus Rooth tok bronse for to år siden. Skotheim tangerte den beste norske mangekampplasseringen i U20-EM, Karsten Warholm tok sølv i 2015 med 7764 poeng. Skotheims lagkompis fra Koll og Tjalve Abraham Sandvin Vogelsang leverte også en sterk prestasjon med 7446 poeng da han ble nummer seks, hans pers er 7535 poeng fra årets NM. Vogelsang er født i 2003 og det kan da bli meget spennende å følge han i U20-VM neste år.

Sander Aae Skotheim. Foto: Eirik Førde.

Belgiske Jente Hauttekeete vant med solide 8150 poeng, han er da nummer fire i U20-klassen gjennom alle tider, to plasser bak Markus Rooth. Skotheim gjorde jevnt over en sterk mangekamp, men i høyde tapte han hele 173 poeng opp mot serien han hadde under NM i mangekamp og det kunne da blitt en råsterk poengsum med «vanlig» høydenivå. Det bør uansett ikke vært noe man bruker lang tid til å gruble på, for prestasjonen til Skotheim i Tallinn var av høy klasse.

Skotheim mislyktes på 110 meter hekk under NM i sommer og stod dermed med en svak årsbeste. Han måtte da løpe i førsteheatet på dagens første øvelse og var først i mål på 14.54 (0.2), hadde han vært i besteheatet kunne han fått bedre matching og muligens en sterkere tid. Han var bare elleve hundredeler bak pers på korthekken. I diskos åpnet Skotheim med 44.85, før det dessverre ble to ugyldige kast, han var da nesten fire meter bak persen han satte forrige uke. Skotheim falt nå en plassering og lå som nummer tre, 285 poeng bak den suverene lederen Hauttekeete, men bare 33 poeng bak franske Teo Bastien.

Skotheim klarte 4.40 og 4.50 i stav i første forsøk og deretter ble det en pause i konkurransen grunnet dårlig vær. Han valgte deretter å stå over 4.60, før han kom seg over 4.70 og 4.80 i første forsøk. Dessverre rev han ut på 4.90, men leverte en solid stavkonkurranse og satte mangekampspers. Hans tidligere bestenotering i mangekamp var 4.65 fra Oslo Combined Events i fjor, mens han hoppet 5.01 for en snau måned siden og har også hoppet 4.85 i sommer. Da to øvelser gjenstod lå Skotheim på en ganske klar andreplass, 226 poeng opp til lederen og 85 poeng ned til Bastien.

Skotheim åpnet med 55.98 i spyd, før han økte til 56.96 og kastet så ugyldig. Han så ikke helt fornøyd ut med den serien, han har perset til 61.47 i år og persen i mangekamp er på 57.59 fra årets NM. Han lå på en klar sølvplass før siste øvelse, 186 poeng bak Hauttekeete og 194 poeng foran Bastien. Persen til Skotheim på 1500 meter, som før løpet var på 4:35.20, ga 711 poeng og med tanke på at han stod med 7300 poeng var det gode muligheter for å få over 8000 poeng. Han avsluttet med å perse til 4:35.03 etter å ha ligget topp tre i hele løpet og også dratt litt, han sørget dermed for å komme seg over den magiske grensen på 8000 poeng.

Vogelsang fikk plass i det tredje og beste heatet på 110 meter hekk og leverte varene med 14.31 (0.7), pers med 17 hundredeler og han avanserte til en sjetteplass sammenlagt. Vogelsang levde farlig i diskos med ugyldig i de to første omgangene. Deretter fikk han opp et kast på 35.87, over seks meter bak pers. Han hadde nå falt ned til en niendeplass, samme plassering som han hadde etter dag en.

Abraham Sandvin Vogelsang. Foto: Eirik Førde.

I stav spratt Vogelsang over 4.40 og 4.50 i første omgang. Etter en liten pause grunnet værtforholdene kom Vogelsang seg over 4.60 i andre forsøk. Både 4.70 og 4.80 tok han i tredje forsøk og dermed var mangekampspers i stav i boks, han hoppet 4.75 under NM. Persen var på 4.85 fra Bislett for halvannen uke siden og denne ble hevet da han kom seg over 4.90 i første forsøk, før det ble stopp på 5.00. Vogelsang har hatt en helt ellevill fremgang i stav dette året. Han stod med 3.60 som pers fra i fjor, før han hoppet 4.40 innendørs i vinter og nå 4.90. Den strålende stavkonkurransen gjorde at Vogelsang hadde avansert til en femteplass. Han lå 34 poeng bak iren Diarmuid O’Connor som var nummer fire, og hadde 30 poeng ned til tyske Till Steinforth. Det var et stykke opp til Bastien på bronseplass, 261 poeng og fjerdeplass så ut som den realistisk høyeste plasseringen.

Vogelsang kastet 50.41 i første omgang, utenfor sektor i andre omgang og avsluttet med 45.86 i spyd. Det ble da ikke helt klaff i øvelsen der hans pers er på 57.25 fra årets NM i mangekamp. Før siste øvelse lå Vogelsang på sjetteplass, bare 13 poeng bak O’Connor på femteplass. Vogelsang løp inn til 4:54.94 og var snaue to sekunder bak pers. Han beholdt da plasseringen på den siste øvelsen.

To bitre, men sterke fjerdeplasser

Ola Jakob Høsteland Solbu fra Ås endte på en fjerdeplass 800 meter med 1:48.68 og var da bare 12 hundredeler bak bronsevinner Yanis Meziane fra Frankrike og 18 hundredeler bak den polske sølvvinneren Kacper Lewalski. Forhåndsfavoritt Krzysztof Roznicki tok gullet med 1:47.44. Solbu var første norske herre i finale på 800 meter i U20-EM siden Vebjørn Rodals syvendeplass i 1991 og løp inn til den beste herreplasseringen siden Geir Søgnebotnens bronse i 1985, Ingvill Måkestad Bovim ble nummer fire i 1997 og 1999. Solbu la seg bakerst fra start, men avanserte litt på førsterunden og lå som nummer fem ved plassering halvveis på 54.63. Han avanserte til fjerdeplass opp til 600 meter og nærmet seg medaljeplass på oppløpet, men ble forbiløpt av Lewalski og klarte akkurat ikke å plukke Meziane.

Også på 4×400 meter for kvinner var det veldig nære en norsk medalje. Laget bestående av Sigrid Kongssund Amlie fra Moelven, Nora Haugen fra Sandnes, Andrea Rooth fra Lambertseter og Lakeri Ertzgaard fra Tjalve forbedret den norske U20-rekorden til 3:36.41 og var tidelet bak bronsevinner Italia. Det var heller ikke langt opp til sølvvinner Spania, som løp på 3:36.10, mens Tyskland vant på 3:35.38.

Nora Haugen. Foto: Eirik Førde.

Kongssund Amlie åpnet ballet for Norge og vekslet som nummer fire etter å ha løpt på 55.15, som under forsøket i går leverte Nora Haugen en strålende andreetappe og ble klokket inn på 53.69. Tre timer etter gullet på langhekken var Rooth i aksjon igjen. Hun løp Norge opp på en tredjeplass etter å ha brukt 54.02 på runden. Lakeri Ertzgaard gjorde en solid ankeretappe, løp på 53.55, men dessverre snek den italienske ankerkvinnen Alexandra Almici seg forbi. En fjerdeplass er meget bra av laget som da tangerte den beste norske stafettplasseringen i U20-EM noensinne, som også laget på 4×400 meter for kvinner klarte i 2015.

Oldens Steffen Melheim ble nummer elleve i diskos med 51.81. Han leverte en meget jevn serie med 51.56, 51.71 og 51.81 under litt vanskelige forhold i Tallinn. Dessverre kastet han ikke helt opp mot årsbeste på 55.71, men med tanke på at han bare hadde 22. beste årsbeste av deltakerne leverte han bra i Estland.

Det ble en åttendeplass til Norge på herrenes 4×400 meter etter at de løp på 3:14.39. På laget løp Herman Ellingsen fra Gneist, Thomas Strønstad-Løseth fra Gneist, Herman Sandor Baranyi-Berge fra Borg og Håvard Bentdal Ingvaldsen fra Moelven. Strønstad-Løseth noterte den beste etappetiden av nordmennene med 47.30.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.