Tre norske rekorder på herlig Bislett-kveld

Det ble satt tre norske rekorder på en meget, på tross av været, fin kveld for norsk friidrett under Bislett Games på torsdag. Karoline Bjerkeli Grøvdal og Jakob Ingebrigtsen løp begge offensivt og sterkt, noe som resulterte i strålende tider. Det ble satt mange perser av nordmenn og flere klarte krav til internasjonale mesterskap. Les alt om kvelden her.

Forhåndsomtale
Startlister, tidsskjema og resultater

Jakob Ingebrigtsen leverte som vanlig varene da han avsluttet hovedstevnet med Drømmemila. Sandnes-karen løp på 3:46.46 og forbedret dermed sin personlige rekord og norgesrekorden med et snaut sekund. Han avanserte til en sjetteplass i verden gjennom alle tider, satte verdensårsbeste, Diamond League-rekord og var bare 14 hundredeler bak Steve Crams europarekord fra 1985. Ingebrigtsen fortsetter å innfri og sette rekorder, det er liten tvil om at han blir favoritt på 1500 meter under VM i Eugene om en måneds tid. Han tok forøvrig første Ingebrigtsen-seier i en Diamond League-øvelse på Bislett og ble første norske vinner av mile under Bislett Games noensinne.

Jakob Ingebrigtsen. Foto: Bildbyrån.

Oliver Hoare fra Australia var den eneste som var i nærheten av fenomenet fra Lura og satte oseanisk rekord med 3:47.48. Britiske Jake Wightman satte pers med 3:50.30 da han ble nummer tre, Charles Grethen satte nasjonsrekord for Luxembourg med 3:53.20. Tjalves Ferdinand Kvan Edman ble nummer ni med 3:55.75, vel to sekunder bak persen han satte i fjor. Kvan Edman forbedret sin ranking med flere plasser og er nå godt innenfor VM-plass på ranking.

Det var lagt opp til en tid på 3:46.00 og det ble åpnet raskt. Jakob brukte 200 meter på å finne seg en plass inne til listen og lå i tredjeposisjon, Kvan Edman la seg bakerst i feltet. Løperne mistet lysharen litt på den andre runden og passerte 800 meter på 1:53.30, da var det bare to karer som hang i ryggen på Jakob. Da 600 meter gjenstod måtte siste hare gi seg og det var Jakob mot klokken, med Hoare og Wightman i rygg. Hoare bet seg fast på bortre langside, men måtte gi slipp i siste sving mot Jakob.

Norsk rekord av Bjerkeli Grøvdal

Tjalves Karoline Bjerkeli Grøvdal leverte et fremragende løp på 5000 meter da hun løp på 14:31.07 og senket Ingrid Kristansens norgesrekord fra 1986 med drøye seks sekunder. Grøvdal perset med over tolv sekunder og gjorde store deler av løpet selv, der hun viste en herlig offensivitet underveis. Hun ble forøvrig nummer fire i løpet etter at de tre etiopiske stjernene Dawit Seyaum, Gudaf Tsegay og verdensrekordholder Letensebet Gidey hadde strålende sisterunder, førstnevnte vant på pers 14:25.84. Grøvdal er nummer 36 gjennom alle tider og tidenes åttende raskeste europeer.

Karoline Bjerkeli Grøvdal. Foto: Bildbyrån.

Bjerkeli Grøvdal la seg til i bakre del av midten av feltet og lå på skjema til å sette norsk rekord fra start av. Farten var ikke avskrekkende i tet og Eilish McColgan fra Storbritannia tok over drajobben da haren ga seg. Klokken viste 5:52.33 da 2000 meter var løpt og Grøvdal hadde da avansert til fremre del av feltet. Da seks runder gjenstod hadde farten dalt og lysharen til norsk rekord hadde dratt litt fra feltet. Grøvdal bestemte da for å ta saken i egne hender og tok over drajobben. Hun dro gjennom passering 3000 meter på 8:48.65 og 4000 meter på 11.42.71. Feltet ble stadig mindre og bare fem løpere hadde kontakt da en runde gjenstod. Det var da klart at det kom til å bli norsk rekord med mindre Grøvdal gikk på en stjernesmell, noe hun heldigvis ikke gjorde.

Strålende plasseringer i stav

Sondre Guttormsen fra Vidar og Pål Haugen Lillefosse fra Fana leverte begge to strålende under vanskelige forhold i stav. De kom seg begge over 5.80 og Sondre tok en sterk andreplass i konkurransen. Dette var den beste norske stavplasseringen i Diamond League noensinne, Sondre hadde selv den tidligere med tredjeplass fra Eugene tidligere i år. Lillefosse endte på plassen bak ettersom han hadde riv på lavere høyder. De to befestet sin posisjon i verdenstoppen og det blir spennende å følge de i sommerens mesterskap. Simen Guttormsen fra Vidar ble nummer syv med 5.40. Han sikret seg bra med rankingpoeng for prestasjonen og befestet sin posisjon som den som ligger best an til å få VM-plass basert på ranking. Den svenske verdensrekordholderen Mondo Duplantis vant med stevnerekord 6.02.

Sondre Guttormsen. Foto: Bildbyrån.

Alle de tre norske utøverne i stav åpnet med å komme seg over åpningshøyden 5.40 i første forsøk. Simen rev deretter i første forsøk på 5.60, før Sondre og Lillefosse gikk over i regnværet, som førte til en liten pause i konkurransen. Simen hadde to gode forsøk på 5.60 etter at konkurransen var i gang igjen, men dessverre falt listen ned begge gangene. Sondre valgte å stå over 5.70, mens Lillefosse rev i første forsøk. Haugen Lillefosse kom seg over i tredje forsøk og tok dermed ledelsen ettersom Sondre, Mondo Duplantis og Renaud Lavillenie stod over, mens Ben Broeders fra Belgia og olympisk mester fra 2016 Thiago Braz fra Brasil rev ut.

Pål Haugen Lillefosse. Foto: Bildbyrån.

Neste høyde var 5.80 og der var Sondre førstemann ut. Han leverte et vakkert stavsprang og kom seg over i første forsøk. Haugen Lillefosse ville ikke være noe dårligere og også han kom seg over 5.80 i første forsøk. Det er verdt å nevne at Sondre og Pål er de to eneste nordmennene som noensinne har hoppet over 5.75, strålende av begge å klare 5.80 i første forsøk i samme konkurranse.

Listen ble deretter flyttet opp på 5.86, centimeteren over den norske rekorden Lillefosse satte i Bergen forrige uke. Både Sondre og Pål hadde to utrolig gode forsøk, men det ble riv på begge. Dessverre ble det for høyt denne gangen og begge rev også i andre og tredje forsøk.

Årsbeste av sleggekastere

Tjalves Eivind Henriksen leverte en solid sleggekonkurranse med årsbeste 78.23, men det var et råsterkt felt og det holdt bare til en fjerdeplass. Dette er Henriksens fjerde beste konkurransen noensinne, bak finalen og kvalifiseringen i OL i Tokyo og en konkurranse fra Frankfurt i 2019. Vinneren ble den polske OL-bronsevinneren fra Tokyo Pawel Fajdek med solide 80.56. Gloppens Thomas Mardal ble nummer seks da han forbedret årsbeste til 74.81. Dette er hans fjerde beste konkurranse noensinne, et par meter bak persen fra i fjor.

Eivind Henriksen. Foto: Bildbyrån.

Henriksen åpnet med 77.04 og lå på andreplass etter første omgang. Mardal åpnet med 73.07, like bak årsbeste. Henriksen ble skjøvet ned til tredjeplass etter to omganger, da kastet han 74.88, Mardal forbedret årsbeste til 74.81. Deretter ble det 72.37 på Mardal og 75.27 på Henriksen. Mardal klarte ikke å øke i de tre siste omgangene da han kastet 72.43, 71.51 og 73.46. Henriksen tråkket kastet ugyldig i fjerde omgang, før han økte til solide 78.23 i femte omgang og avanserte til tredjeplass. Den regjerende OL-sølvvinneren avsluttet med nok et langt kast, 78.22.

Iuel nær norgesrekord

Amalie Iuel viste ingen frykt og smalt til på 400 meter hekk. Hun åpnet tøft og lå som nummer to ut på oppløpssiden. Det ble litt tøft de siste 100 meterne, men hun kom i mål på solide 54.91. Tiden er norsk årsbeste og bare 19 hundredeler bak Tjalve-løperens egen norgesrekord. Hun plasserer seg som nummer åtte i Europa i år, på den listen er Line Kloster nummer ti. Vidar-løper Kloster fikk ikke helt fullkaff torsdag kveld og ble nummer syv med 56.07, vel sekundet bak persen hun satte tidligere i år. Den nederlandske stjernen Femke Bol vant på stevnerekord og årsbeste 52.61, bare syv løpere har forøvrig løpt raskere enn den tiden gjennom alle tider, Bol er en av dem med 52.03 fra hun tok bronse i Tokyo i fjor.

Amalie Iuel. Foto: Bildbyrån.

Det ble ikke helt som de norske håpene ønsket på 5000 meter. Narve Gilje Nordås fra Sandnes var som ventet sterkest av de norske da han ble nummer ni på 13:15.82. Han forbedret sin personlige rekord med et snaut sekund etter en strålende sisterunde, men var dessverre litt bak VM-kravet på 13:13.50. Brandbus Magnus Tuv Myhre var litt bak pers da han løp på 13:33.43 og ble nummer tolv, mens Henrik Ingebrigtsen fra Sandnes løp på 13:48.89 og endte på en 14.plass. Filip Ingebrigtsen brøt løpet. Telahun Haile Bekele fra Etiopia vant på 13:03.51.

Narve Gilje Nordås. Foto: Bildbyrån.

Narve Gilje Nordås var eneste av de norske som hang med feltet der 1000 meter ble passert på 2:35.53, 2000 meter på 5:13.75 og 3000 meter på 7:54.39. Nordås hadde gitt noen småluker, men klart å tette dem. Han kjempet knallhardt for å holde feltet, men da tre runder gjenstod var det blitt en luke han aldri klarte å tette. Da 1000 meter gjenstod viste klokken 10:38 for Nordås og da det ringte for en runde igjen viste klokken 12:17 for Nordås, 12:31 for Tuv Myhre og 12:44 for Henrik. Magnus Tuv Myhre og Filip og Henrik Ingebrigtsen ga luke til feltet tidlig. Førstnevnte ble liggende i en pulje bak, mens Filip brøt halvveis. Myhre passerte 3000 meter på 8:04, mens Henrik lå alene bakerst hele løpet og begynte å fyre opp publikum de siste rundene.

Henrik Ingebrigtsen. Foto: Bildbyrån.

Den tredje norske rekorden for kvelden kom på stevnets siste øvelse 4×400 meter. På det norske laget løp Lakeri Ertzgaard fra Tjalve, Elisabeth Slettum, Line Kloster og Amalie Iuel. Det norske laget lå litt bak Irland og Storbritannia fra start av, men jobbet seg opp i rygg på andreetappen. På sisteetappen hadde Iuel en jobb å gjøre for å ta seieren. Hun leverte en solid ankeretappe på tross av et hekkeløp i beina. Hun så ut til å sikre seieren, men med 3:28.57 slo Storbritannia Norge med ett hundredel. Det har egentlig bare akademisk betydning, den norske rekorden ble forbedret med vel tre sekunder. Norge avanserte noen plasser på “Road to Munich”-listen og det ser bra ut med tanke på EM-plass.

Det norske rekordlaget: Line Kloster, Elisabeth Slettum, Amalie Iuel og Lakeri Ertzgaard. Foto: Bildbyrån.

Salum Ageze Kashafali fra Norna-Salhus er stabil på gode tider og vant “Race to Zero”, 100 meter på 10.57 (-0.5). Feltet skal ha vært tidenes beste parafelt og bergenseren slo blant annet amerikanske Noah Malone, som løper i samme klasse som Kashafali T12 og Malone har i år løpt under verdensrekorden Kashafali satte i Tokyo i fjor.

Tjalves Hedda Hynne viste klar formstigning da hun ble nummer ti på 800 meter med 2:00.90, årsbesteforbedring med over to sekunder. Keely Hodgkinson fra Storbritannia tok en grei seier på 1:57.71. Hynne la seg klokelig til bak i feltet der det gikk fort fra start med passering på 400 meter på 57.20. Hun klarte å holde noenlunde følge med feltet hele veien inn og viste at det kan bli en fin sesong også i år.

Hedda Hynne. Foto: Bildbyrån.

De norske karene i lengde Ingar Bratseth-Kiplesund fra Vidar og Henrik Flåtnes fra Tønsberg ble nummer syv og åtte med henholdsvis 7.58 og 7.54. Den olympiske mesteren Miltiadis Tentoglou fra Hellas vant med et lengstesprang på 8.10 (1.0). Kiplesund åpnet med 7.43 (-0.2), mens Flåtnes innledet med 7.32 (-0.2). Ingen av de to økte i andre omgang da det ble ugyldig og 7.25 (-0.4). Begge to økte i tredje omgang, til 7.58 (0.3) og 7.54 (0.8), noe som gjorde at de lå som nummer syv og åtte halvveis og fikk flere hopp. Kiplesund hoppet 7.34 (-0.7) i fjerde omgang og ugyldig i femte omgang, det ble ugyldige hopp både i fjerde og femte omgang for Flåtnes.

Henrik Flåtnes. Foto: Bildbyrån.

Elisabeth Slettum ble nummer seks på 200 meter med 23.32 (0.8). Den 35 år gamle utøveren som representerer Skjalg viste nok en gang at alder ikke er noen hindring og hun forbedret persen fra i fjor med syv hundredeler, før det var persen fra 2007. Slettum var bare 21 hundredeler bak den norske rekorden til Line Kloster og forbedret sin rankingsum ganske betraktelig, slik at hun ligger godt innenfor VM-plass på ranking per dags dato. Det ble danske seier til Ida Karstoft på nasjonsrekord 22.73.

Elisabeth Slettum. Foto: Bildbyrån.

Moelven-løperen Håvard Bentdal Ingvaldsen åpnet tøft på 400 meter, men fikk det litt tungt på slutten i sesongåpningen på øvelsen. Han løp på 46.60 og ble med det nummer åtte i Diamond League-feltet. Dette var forøvrig hans tredje beste løp utendørs på distansen noensinne. Vinneren ble meritterte Kirani James fra Grenada. Mannen som har gull, sølv og bronse fra OL løp på 44.78.

Persskred på 1500 meter

Ingeborg Østgård leverte et strålende løp på 1500 meter da hun vant på 4:09.91. Hun senket persen fra i fjor og var bare 51 hundredeler bak Kristine Eikrem Engesets norske U20-rekord fra 2007. Østgård er syvende beste U20-utøver i verden på 1500 meter i år og beste europeer. Hun avanserer også til en ellevteplass i Norge gjennom alle tider. Amalie Sæten fra Ull/Kisa var snaue sekundet bak årsbeste da hun ble nummer tre med 4:10.58. Tjalve-duoen Malin Edland og Selma Løchen Engdahl snek seg begge under 4:20 med 4:19.89 og 4:19.96, Engdahl perset med et par sekunder. Malin Hoelsveen fra Raufoss leverte også et sterkt løp med 4:20.21 og 17-åringen var 17 hundredeler bak pers. En lovende junior som perset var Vidars Anne Gine Løvnes til 4:21.14.

Målgang på 1500 meter. Foto: Bildbyrån.

Den første runden ble passert på 1:05.44 av haren Trine Mjåland, hun hadde sambygdingen Sæten i rygg. Tetfeltet bestod av fem løpere da 800 meter var løpt på 2:11.88. Mjåland ga seg etter 900 meter og da måtte Sæten ta over drajobben. Østgård var den eneste som virkelig hang på Sæten da det ringte for en runde igjen på 3:01. Inn i siste sving fikk Sæten en liten luke og det så ut som at hun hadde kontroll på seieren til det gjenstod noen titalls meter, da hadde Østgård satt inn sin sedvanlige spurt og tok seieren.

Thomas Roth var hare på 1500 meter og han dro feltet i bra tempo, slik at det strakk seg godt ut. Han hadde Moa Abounnachat Bollerød i rygg og klokken viste 57 da 400 meter var unnagjort. Da to runder var løpt viste klokken 1:56.87, nederlandske Job Ijtsma hadde tatt over drajobben og han fikk en liten luke da en runde gjenstod. Sigurd Tveit leverte en strålende sisterunde og tok seieren på 3:41.16 i sitt andre løp på 1500 meter noensinne. Det var et skred av perser på løperne bak Kristiansand-løperen, Orions Even Brøndbo Dahl ble treer med 3:41.68, mens Esten Hansen-Møllerud Hauen fra Ren-Eng ble fjerdemann med 3:42.05. Hauen er fortsatt junior og har perset med åtte sekunder i år. Han er 13. raskeste U20-utøver i verden i år, der hele åtte av de foran enten er fra Etiopia eller USA. Ull/Kisas Andreas Fjeld Halvorsen forbedret persen med fire tideler til 3:45.20.

Sigurd Tveit. Foto: Bildbyrån.

Mathias Hove Johansen ble nummer to på 200 meter nasjonalt heat da han løp på 21.00 (0.1) og var åtte hundredeler bak den nederlandske vinneren Taymir Burnet. Tjalves Kenny Emi Tijani-Ayaji løp på årsbeste 21.39 og klarte da kravet til U20-VM. Linn Oppegaard fra Moss ble beste norske kvinne på 200 meter med 23.87 (-0.1), årsbeste med seks hundredeler. Leonie van Vliet fra Nederland vant på 23.48.

Gulars Jacob Vaula løp på 10.46 (1.1) på 100 meter, satte en solid personlige rekord og er inne topp 20 i Norge gjennom alle tider. Han ble nummer to i det første nasjonale heatet, elleve hundredeler bak den nederlandske vinneren Elvis Afrifa. Personlige rekorder ble det også på Edem Agbo fra BUL og Sondre Faugstad Amundsen fra Gular med 10.65 og 10.69. Det ble nederlandsk vinner også på kvinnenes 100 meter i de nasjonale heatene, Naomi Sedney løp på 11.60 (0.0). Christine Bjelland Jensen og Vilde Humstad Aasmo fulgte like bak med 11.72 og 11.74. Moelvens Maren Bakke Amundsen ble nummer fire med årsbeste 11.87 og hun klarte dermed kravet til U20-VM.

Jacob Vaula. Foto: Bildbyrån.

Det var to nasjonale heat på 100 meter for menn og det andre heatet ble vunnet av årets sprintkomet i Norge Jørgen Evensen Lund fra Raufoss på 10.67 (0.3). Han forbedret persen med to tideler og var bare syv hundredeler bak kravet til U20-VM. Ringerikes Valentin Jensen leverte nok et solid løp da han ble nummer to med 10.84. Han er dermed nummer syv i G17 i Norge gjennom alle tider, et par plasser foran Karsten Warholm, og han klarte kravet til U18-EM.

Langhekk åpnet stevnet

Stevnet ble åpnet med 400 meter hekk for kvinner og Fredrikstads Marlen Aakre tok kommandoen fra start. Hun åpnet tøft og holdt koken godt hele veien inn. Dermed vant hun løpet på 57.49, forbedret årsbeste med 13 hundredeler og var to hundredeler bak persen hun satte da hun tok sølv under NM i fjor. Skjalgs Marin Stray Gautadottir ble nummer fire med årsbeste 1:00.82, klarte med det kravet til U20-VM og var drøye halvsekundet bak pers.

På 4×100 meter for menn ble det norske laget bestående av Sondre Faugstad Amundsen fra Gular, Mathias Hove Johansen fra Skjalg, Jacob Vaula fra Gular og Edem Agbo fra BUL disket for å ha vekslet utenfor vekslingssonen. Tiden de løp på ville uansett ikke forbedret snittiden med tanke på EM-kvalifisering. Nederland vant på 40.86.

Vilde Humstad Aasmo. Foto: Bildbyrån.

Det norske kvinnelaget leverte en betraktelig bedre stafett. Laget med Vilde Humstad Aasmo fra Tjalve, Christine Bjelland Jensen fra Norna-Salhus, Marte Pettersen fra Trondheim og Maren Bakke Amundsen fra Moelven ble nummer to med 44.29. De var seks tideler bak det nederlandske vinnerlaget og bare 35 hundredeler bak den norske rekorden fra 2015. Snittet av de to beste tidene til Norge ble senket en god del, men foreløpig ligger Norge som nummer 17 på “Road to Munich”-listen og det er de 16 beste lagen som får plass i europamesterskap i München.

One thought on “Tre norske rekorder på herlig Bislett-kveld

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.