Drømmekveld i Roma

Den nest siste dagen av europamesterskapet i Roma er unnagjort og det ble en festkveld av de sjeldne for Norge med gull, sølv, bronse og fjerdeplass.

Forhåndsomtale
Nettsiden til mesterskapet
Tidsskjema, startlister og resultater

Tre på rad for Warholm

Karsten Warholm innfridde forventningene og tok gullet på 400 meter hekk. Dimna-karen løp på 46.98 og forbedret sin mesterskapsrekord fra München for to år siden med 14 hundredeler. Han sikret seg sitt tredje strake EM-gull på 400 meter hekk, noe bare Harald Schmid fra Tyskland har klart tidligere. Tar man med innendørs var dette Warholms femte EM-gull, han har to innendørs på 400 meter. Warholm tok sin syvende internasjonale gullmedalje på 400 meter hekk. Han er andre norske utøver som har flere enn to EM-gull i friidrett utendørs.

Warholm åpnet som vanlig tøft og passerte første hekk på 5.61, forøvrig seks hundredeler bak det han hadde da han løp på 46.51 i Monaco i fjor. Han hadde en ledelse på 45 hundredeler ned til italienske Alessandro Sibilio etter fire hekker. Den femte hekken ble passert på 20.35, 33 hundredeler bak Monaco i fjor. Warholm byttet til 14 steg før den nest siste hekken og som under årets Bislett Games mistet han litt rytme og fart, men hadde kontroll og vant med 52 hundredeler ned til Sibilio.

Skotheim med medalje og norsk rekord

Sander Aae Skotheim leverte en forrykende tikamp og tok sølv med 8635 poeng. Han var da 129 poeng bak gullvinner Johannes Erm fra Estland og 29 poeng foran bronsevinner Makenson Gletty fra Frankrike. Tjalve-karen forbedret sin pers med 45 poeng og den norske rekorden til Markus Rooth med 27 poeng. Skotheim sikret Norge sin tredje internasjonale medalje i tikamp på seniornivå og første siden Godtfred Holmvang tok gull på hjemmebane i Oslo i 1946.

Sander Aae Skotheim. Foto: Bildbyrån.

Skotheim var bare 56 poeng bak den europeiske U23-rekorden til Niklas Kaul, som tyskeren satte da han ble verdensmester i Doha. Skotheim tok sin tredje mesterskapsmedalje på seniornivå, han tok sølv i VM i innendørs i år og i EM innendørs i fjor. Han har også sølv fra U23- og U20-EM.

Nerver på 110 meter hekk

Dag to av tikamp åpnes med 110 meter hekk. Rooth løp i det andre heatet og persen er 14.23, mens han løp på 14.43 da han satte sin norgesrekord i tikamp. Rooth fikk en strålende start, men slo dessverre kraftig borti den første hekken. Han kom ut av rytmen, slo borti flere av hekkene og fant aldri skikkelig rytmen, men løp inn til brukbare 14.59 (-0.5) og tapte da bare 20 poeng mot persserien. 

Markus Rooth. Foto: Bildbyrån.

Skotheim har tatt store steg på korthekken de siste sesongene og perset til 13.97 da han ble norsk mester på øvelsen i fjor. Hans mangekamppers er fra han satte sin pers i tikamp med 14.16. Han slo kraftig borti en hekk under oppvarmingen og falt, men så ut til å komme unna uten skader. Skotheim var litt avventende fra start, men leverte en god avslutning og kom i mål på 14.30 (0.0), han tapte 18 poeng mot persserien.

Skotheim lå som nummer to og stod med 5502 poeng etter seks øvelser, Rooth lå på en fjerdeplass med 5356 poeng.

Skotheim med mangekamppers

Før diskos kunne man se ispose på kneet til Skotheim, trener Eirik Røe kunne melde om at han slo seg litt under fallet, men bare virket forslått. Diskos er en av Rooth sine beste øvelser med pers på 52.20 fra et stevne i Bærum i starten av april og 48.63 fra han satte sin tikamppers. Persen i en mangekamp er 48.78 fra VM i Budapest. Skotheim er svakere i kastøvelsene og har 46.92 som pers fra årets Tjalvelekene, han kastet 43.01 under sin persserie og mangekamppersen er 44.13 fra forrige EM.

Rooth åpnet dessverre med et ugyldig kast da diskosen gikk rett i nettet, som ikke er heldig når utøverne bare har tre kast. Skotheim fikk bedre klaff og kastet pers i en mangekamp 44.51. Rooth fikk et gyldig kast i andre omgang med 45.89 og kunne senke skuldrene litt. Det ble mislykket for Skotheim i andre omgang da kastet gikk utenfor sektor. Rooth økte til 46.54 i tredje omgang og tapte 43 poeng mot persserien, Skotheim leverte også i siste omgang med økning til 46.18.

Etter syv øvelser stod Skotheim med 6293 poeng, 155 poeng foran persserien. Rooth stod med 6155 poeng og var da 29 poeng foran persserien. Skotheim ledet 27 poeng foran franske Makenson Gletty og 58 poeng foran estiske Johannes Erm. Markus Rooth lå på fjerdeplass, mens verdensrekordholder Kevin Mayer var nummer fem med 6007 poeng. Tyske Niklas Kaul, som har en råsterk andredag, hadde begynt å klatre på listen og var nummer ni med 5867 poeng, han kunne ikke avskrives.

Skotheim levde farlig 

Neste øvelse var stav og der har Rooth en pers på 5.10 fra han satte norsk rekord i tikamp i fjor. Skotheim hoppet 4.90 da han satte sin tikamppers, persen er hele 5.35 fra fjorårets Boysen Memorial og persen i en mangekamp er 5.10 fra fjorårets U23-EM. Han har ikke vært helt i toppform i stav utendørs i år med 4.70 og 4.80 i sine to konkurranser, det var da meget spennende å se hvordan formen var i øvelsen nå. Det var en del vind på banen og starten av stavkonkurransen ble litt utsatt.

Sander Aae Skotheim var fornøyd med å ta 4.40 i tredje forsøk. Foto: Bildbyrån.

Skotheim gikk inn på 4.40 og levde meget farlig da han mislyktes totalt i sine to første forsøk. Heldigvis kom han seg skyhøyt over i tredje forsøk og reddet tikampen. Han stod over 4.50 og hoppet igjen på 4.60. Han så ut til å ha kommet i flyten og tok 4.60 i første forsøk. 

Rooth var offensiv og valgte å gå inn først på 4.80, mens Skotheim hoppet igjen på den høyden etter å ha stått over 4.70. Skotheim bommet i tilløpet på første forsøk, mens Rooth rev listen. Skotheim løp også gjennom det andre forsøket og var ikke helt venn med staven. Rooth fikk det til å stemme og kom seg greit over 4.80 i andre forsøk, mens Skotheim mislyktes også i siste forsøk og tapte 90 poeng mot persserien.

Rooth hadde funnet flyten og kom seg enkelt over 4.90 og 5.00. På 5.10 trengte Rooth to forsøk før han tangerte persen. Det ble riv i første forsøk på 5.20 og han kjente litt krampetendenser i baksiden av låret, dermed valgte han å avslutte stavkonkurransen.

Skotheim kastet bra

Det var da bare Skotheim som stilte i spyd av de norske og han åpnet med 55.24
Persen er 62.11 fra han ble nummer fem under NM på Jessheim i fjor. I tikamp er hans beste kast 61.55 fra Multistars i 2022, mens da han satte sin tikamppers kastet han 61.22. Han fikk bedre klaff i andre omgang med 61.27, før han avsluttet med 58.73.

Før den avsluttende 1500 meteren lå Skotheim som nummer fire med 7840 poeng, 146 poeng bak lederen Johannes Erm, 53 poeng bak Kevin Mayer og seks poeng bak Makenson Gletty. Skotheim var en liten favoritt til sølvet, men om Mayer viste gamle 1500 meter-takter kunne det bli vanskelig å ta igjen verdensrekordholderen. Skotheim lå 66 poeng foran sin pers og lå da godt an til å sette norsk rekord.

Som så mange ganger før i mesterskapet var det problemer med å få startet løpet. Det gikk rolig fra start av, men begynte å sprekke opp etter en runde. Skotheim lå i andreposisjon da 800 meter ble passert på 2:22. Han ledet da det ringte for en runde igjen med 3:13, men fikk det meget tungt på oppløpet. Han krysset målstreken på 4:22.41 og sikret seg sølvmedaljen.

Strålende medalje til Obst

Marie-Therese Obst tok en ekstremt gledelig og fortjent medalje i spyd da hun kastet 63.50. Det holdt til bronsemedalje for den skadeplagede utøveren. Tjalve-utøveren debuterte i et internasjonalt seniormesterskap under EM i Zürich for ti år siden og har siden ikke konkurrert i et internasjonalt mesterskap.

Hun har bare kunne konkurrert i halvparten av de ti sesongene siden EM-debuten og nå står hun med edelt metall. Obst stod før konkurransen med 61.81 som personlig rekord og dagens konkurranse var hennes tredje konkurranse med pers i år. Obst gikk nesten tre år uten konkurranser etter operasjon i 2021 og det å nå ta EM-medalje i comebacket er meget sterkt.

Marie-Therese Obst. Foto: Bildbyrån.

Spyd har historisk sett vært vår mest suksessrike øvelse og dette var vår sjette EM-medalje i øvelsen, andre av en kvinne, og første på fjorten år.

Obst åpnet med 58.89 i første omgang og lå som nummer tre etter at alle hadde kastet en gang. Hun økte til 59.90 i andre omgang og lå fortsatt på bronseplass etter to omganger, men det var under to meter ned til niendeplassen. Før hun kastet sitt tredje kast var det klart at hun var sikret å få delta i alle seks omgangene.

Obst smalt til med hele 63.50 i det tredje kastet og spratt opp på sølvplass, det kunne fort vise seg å være et medaljekast, noe det også gjorde. Obst ble skjøvet ned til bronseplass da Adriana Vilagos kastet 64.42 og sistnevnte var 20 centimeter bak leder Victoria Hudson. Obst kastet 60.28 i fjerde omgang og før hennes femte kast lå hun fortsatt på bronseplass. Hun fikk ikke til noen økning med 59.40 i femte omgang, medaljen var sikret før siste kast og hun tråkket det siste kastet ugyldig.

Jæger med sterk plassering

Henriette Jæger løp inn til en meget sterk fjerdeplass på 200 meter med 22.83 (0.7). Aremark-utøveren tangerte den beste EM-plasseringen av en norsk kvinne på 200 meter gjennom alle tider, Marit Hemstad i 1946. Jæger startet som ventet litt bak de beste, hun stod distansen bra, men endte to tideler bak bronsevinner Helene Parisot fra Frankrike.

Henriette Jæger. Foto: Bildbyrån.

Jæger har i utgangspunktet satset mot 400 meter før denne sesongen, men har nå etablert seg i Europa-toppen på den halve distansen og det blir spennende å se hva hun velger å løpe fremover.

Kloster med tøff satsing

Line Kloster fra Vidar endte på en sjetteplass på 400 meter hekk med 55.29, hennes nest beste løp denne sesongen. Hun tangerte den nest beste plasseringen av en norsk kvinne på 400 meter hekk i EM-historien, Amalie Iuel tok samme plassering i Amsterdam i 2016 og Iuel ble nummer fem for to år siden. Kloster har endelig klart å prikke formen til et internasjonalt mesterskap og var endelig i en mesterskapsfinale, tolv år etter EM-debuten på 4×400 meter i Helsinki.

Line Kloster. Foto: Bildbyrån.

Kloster åpnet meget offensivt og matchet Femke Bol over første hekken. Nederlenderen dro fra, men Kloster lå som nummer to da to hekker gjenstod. Dessverre stoppet det vel mye opp på slutten og hun måtte se medaljevinnerne skli ifra.

Norsk rekord ikke nok til finale

Norge leverte en meget god stafett på 4×400 meter og ble nummer fire i det første forsøksheatet med 3:26.05. De forbedret da den norske rekorden satt på Bahamas tidligere i år med 83 hundredeler, den tredje norgesrekorden på tre løp med noenlunde toppet mannskap i år.

Det norske laget var uten Henriette Jæger og Line Kloster, det er da mulig med enda et par sekunder bedre tid. Norge var avhengig av at maksimalt fire lag i det andre heatet løp raskere for å kunne avansere til finale. Dessverre var det fem lag som gjorde det og Norge ble nummer ni, 77 hundredeler bak finale på tid og seks hundredeler bak Nederladn osm tok den siste automatiske kvalifiseringsplassen.

Josefine Tomine Eriksen og Lakeri Ertzgaard. Foto: Bildbyrån.

Det ble litt bom i den siste vekslingen og Amalie Iuel tok på seg «skylden» for at det ikke ble avansement da hun startet for tidlig. Tiden er den klart raskeste som ikke har holdt til finale i EM noensinne, Italia hadde den tidligere bestetiden med 3:28.14 fra 2022.

Norge løp i første forsøksheat og Josefine Tomine Eriksen tok plass i bane to. Sem-løperen kom fra USA i år, der hun løp Nationals i helgen og perset på 800 meter. Hun leverte en sterk førsteetappe og ble klokket inn på 51.24, best av alle på førsteetappe. Lakeri Ertzgaard fra Tjalve løp andreetappen og tok tredjeposisjon inn i siste sving. Hun avsluttet bra og Norge lå som nummer to halvveis, Ertzgaard ble klokket på 51.81.

Skjalgs Elisabeth Slettum stod løpet bra og Norge vekslet på tredjeplass, men hadde Nederland jaktende like bak. Slettum løp på 51.64, men det ble en litt rotete veksling da hennes treningsvenninne Amalie Iuel startet for tidlig. Tjalve-løper Iuel hentet inn Tyskland inn mot siste sving og lå som nummer tre ut på oppløpet. Det stoppet dessverre litt for mye opp på de siste meterne og Nederland kom seg akkurat forbi.

Flere i aksjon

Kasper Sagen debuterte i et internasjonalt seniormesterskap med å kaste 74.50 i første omgang i kvalifiseringen i spyd. Han tråkket det andre kastet ugyldig og avsluttet med 72.89. BUL-utøveren var et stykke unna sitt aller beste, ble nummer tolv i gruppe A og nummer 22 totalt da han var første nordmann i et internasjonalt seniormesterskap i spyd på et tiår.

Kasper Sagen. Foto: Bildbyrån.

Hanne Mjøen Maridal ble nummer 17 på 10 000 meter med 32:50.62. Strindheim-løperen kjørte et knalltøft opplegg og løp halvmaraton i varmen i Roma på søndag. Det hindret henne ikke fra å sette personlig rekord på tirsdag, hun har løpt på 32:42 på gate. Mjøen Maridal er ellevte raskeste norske kvinne på milen på bane gjennom alle tider.

Maridal la seg i bakre del av feltet og det ble ganske raskt splittet opp i flere grupper, Maridal løp første kilometer på 3:15. Hun passerte 3000 meter på 9:48 og 5000 meter på 16:22. Hun hentet flere løpere på siste halvdel og må absolutt få godkjent for gjennomføringen.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.