Henriette Jæger og Karsten Warholm med supertider

Henriette Jæger og Karsten Warholm løp meget fort i Bergen på onsdag, der også utøvere som Lovise Skarbøvik Andresen, Kitty Friele Faye og Narve Gilje Nordås imponerte. I Frankrike åpnet Håvard Bentdal Ingvaldsen utendørssesongen.

Historisk løp av Jæger

Som seg hør og bør når hedersmannen Trond Mohn skal hylles ble det prestert sterke resultater under stevnet på Fana stadion onsdag kveld. Forholdene var tilnærmet perfekte for sprint med lite vind og høye temperaturer, det utnyttet flere utøvere til å løpe fort.

Nettsiden til stevnet
Resultater

Stevnet ble avsluttet med et smell da Henriette Jæger dundret inn til 35.46 på 300 meter. Aremark-utøveren åpnet solid og stod distansen meget bra, noe som resulterte i at hun forbedret sin egne norske bestenotering fra i fjor med over sekundet. Tiden til Jæger er den beste av en europeer siden Irina Privalova løp på 35.45 innendørs i Moskva i 1993, som er det raskeste en europeer har løpt noensinne.

Jæger tangerte den europeiske utendørsbestenoteringen som briten Kathy Cook satte i 1984. Jæger er på en delt sjetteplass i verden gjennom alle tider og viste at formen er strålende. Hun skal løpe 400 meter under Bislett Games neste uke og da kan fort hennes norske rekord fra i fjor på 51.03 ryke. Tjalves Lakeri Ertzgaard perset til 37.91 og ble nummer syv.

Warholm i rute

Karsten Warholm stilte til start på 300 meter hekk og som vanlig når han har navnet på brystet ble det løpt fort. Dimna-karen løp inn til 33.28 og var da bare to hundredeler bak verdensbestenoteringen han satte for tre år siden. Det året satte han som vi alle vet en hinsides verdensrekord da han ble olympisk mester og dagens løp viser at han er i meget god rute.

Karsten Warholm. Foto: Bildbyrån.

Warholm så ut til å finne flyten meget bra etter den første hekken og dro virkelig til på oppløpet, han sa det var litt utfordrende vindforhold og det er grunn til å tro at han skal kunne løpe meget fort på sesongens første 400 meter hekk under Bislett Games neste torsdag. Gulars Andreas Haara Bakketun må også nevnes etter å ha løpt på 35.42, perset med sekundet og han avanserer til nummer to i Norge gjennom alle tider.

Dimna, hekk og Trond Mohn Games er tydeligvis en meget god kombinasjon, Lovise Skarbøvik Andresen vant 100 meter hekk med meget sterke 13.00 (0.5). Dimna-løperen forbedret sin ferske pers fra helgens nordiske mesterskap med hundredeler. Hun er fjerde beste norske løper gjennom alle tider og var bare to hundredeler bak EM-kravet.

Lovise Skarbøvik Andresen. Foto: Bildbyrån.

Martine Hjørnevik fra Norna-Salhus er også i solid fremgang og løp på 13.37. Hun løp på 13.21 i litt for mye medvind i helgen og satte nå personlig rekord, forbedring med to hundredeler.

Nordås med solid løp

Narve Gilje Nordås la seg til midt i tetfeltet fra start av på 3000 meter, der haren Zan Rudolf fikk en liten luke etter å ha passert 600 meter på 1:30 og roet deretter litt ned. Første kilometer ble passert på 2:32 av teten og Narve og treningskompis Per Svela hadde kontakt med teten, en runde senere hadde Svela måtte slippe. Da det var løpt 2000 meter viste klokken 5:07 og Nordås lå bakerst i tetfeltet, i tredjeposisjon.

Da det ringte for en runde igjen var det løpt 6:40 og Nordås var oppe på andreplass. På bortre langside satte Nordås inn et lite støt og kvittet seg med Mezgebu Sime, men hadde Simes landsmann fra Etiopia Dawit Seare i rygg. På siste 150 meter satte Nordås for alvor inn sin spurt og da hadde ikke Seare noen sjanse til å holde følge.

Narve Gilje Nordås. Foto: Bildbyrån.

Sandnes-løper Nordås krysset målstreken på 7:35.75, forbedret persen med vel fem sekunder og er nummer fire i Norge gjennom alle tider, bak de tre brødrene Ingebrigtsen, han satte også årsbeste i verden utendørs. Per Svela fra Norna-Salhus var offensiv, men fikk det tungt på slutten og endte på fjerdeplass med 7:50.83, tre sekunder bak pers.

Regjerende verdensmester i slegge Ethan Katzberg fra Canada kastet en råsterk serie: 80.47, 80.47, 81.98, 81.26, 78.94 og 78.50 og tok en klar seier. Tjalves Eivind Henriksen jobber seg mot formen i sesongen der han skal forsvare OL-sølv og EM-bronse, han kastet 74.74 på onsdag og kastet seks centimeter lengre enn han åpnet sesongen med i Tyskland i helgen. Gloppens Thomas Mardal ble nummer seks, to plasser bak Henriksen, da han kastet 73.40.

Vossing med langt støt

Marcus Thomsen fortsatte sin fine sesong med et lengstestøt på 20.92 i kule og karen Norna-Salhus tok seieren 15 centimeter foran Kyle Blignaut fra Sør-Afrika. Thomsen var 30 centimeter bak norgesrekorden og 13 centimeter bak utendørspersen han satte tidlig i mai.

Marcus Thomsen. Foto: Bildbyrån.

Thomsen åpnet med 20.92, før det ble 20.88 i andre omgang. Han klarte ikke helt å komme opp mot disse lengdene i resten av konkurransen med 20.41 i tredje omgang, 20.17 i fjerde omgang og så avsluttet han med 20.62 og 20.73. Thomsen, som nå er sin egen trener, gleder seg til EM og en finale er et naturlig mål.

Andreas Grimerud fra Moelven bekreftet sitt solide nivå på 400 meter da han tangerte persen han satte i helgen på 45.90. Han var da nok en gang akkurat halvsekundet bak EM-kravet, men sikret seg rankingpoeng som kan gjøre at han får EM-plass på ranking.

De to andre nordmennene som stilte i Fredrik Gullachsen fra Norna-Salhus og Thomas Strønstad-Løseth fra Gneist kan nevnes etter å ha løpt på 47.75 og 48.28. Gullachsen med sin beste tid siden 2020 og Strønstad-Løseth med beste tid siden 2021.

Bergensere med gode prestasjoner

Stevnet åpnet på en meget fin måte da Kitty Friele Faye kom seg over 4.45 i stav på hjemmebane. Hun forbedret da persen med fem centimeter og styrket posisjonen til å få EM-plass på ranking. Hun prøvde seg på kravet til mesterskapet i Roma på 4.50, men rev ut. Faye hoppet sterkt gjennom hele dagen og tok 4.25, 4.35, 4.40 og 4.45 i første forsøk, noe som absolutt kan tyde på at hun har mer inne.

Kitty Friele Faye. Foto: Bildbyrån.

Bergen har fostret flere lovende stavhoppere og Embla Njerve fra Bergens Turnforening er en av dem. Fjorårets EYOF-bronsevinner kom seg over 4.05 og forbedret persen hun satte innendørs med fem centimeter. Hun forbedret aldersrekorden i J17 med tre centimeter og er syvende best U18-utøver i verden i år.

En annen bergenser som leverte bra på hjemmebane var Laksevågs Beatrice Nedberge Llano. Hun fortsatte sin sterke sesongåpning og ble nummer tre i slegge med 69.30, et par meter bak årsbeste. Llano hadde totalt fire kast over 67 meter og fikk en fin plassering i et meget solid felt, fjorårets VM-firer Hanna Skydan fra Aserbajdsjan vant med 72.47.

VM-bronsevinner fra 2015 Alexandra Tavernier fra Frankrike, regjerende europamester Bianca Ghelber fra Romania og regjerende OL-bronsevinner Malwina Kopron fra Polen havnet alle bak Llano.

Tre nordmenn under 3:40

På 1500 meter gikk det fort fra start med 56 på førsterunden. Feltet strakk seg ut og Sigurd Tveit fra Kristiansand var offensiv og lå i tredjeposisjon. Det roet seg ned i midtre del av løpet og da en runde gjenstod viste klokken 2:39.45, det var da et ørlite håp om å ta EM-kravet på 3:36.00. Dessverre stivnet Tveit og han klarte ikke kravet med 3:38.73 og da ble han nummer syv.

Jude Thomas, Nuno Pereira, Sigurd Tveit, Jonathan Grahn, Joao Neves og Moa Bollerød. Foto: Bildbyrån.

Beste nordmann ble Tjalves Ferdinand Kvan Edman med 3:38.59 og en sjetteplass. Han løp et taktisk bra løp der han plukket flere plasser på sisterunden. Dette var hans beste tid siden 2022 og vel sekundet bak pers. Sems Moa Bollerød gjorde også et bra løp og ble 27. nordmann sub 3:40 på distansen med 3:39.43. Joao Neves fra Italia var suveren på oppløpet og vant med 3:36.78. Håkon Moe Berg fra Kyrksæterøra brøt da 500 meter gjenstod.

Flere løpere i aksjon

Christine Bjelland Jensen fra Norna-Salhus ble nummer seks på 200 meter med 23.68 (1.2), italienske Anna Bongiorni vant med 23.10.

Amalie Sæten la seg midt i feltet fra start på 5000 meter og lå på skjemaet til EM-kravet på 15:15.00 etter første femtedel av løpet. Farten begynte å dale etter fire runder og haren måtte gi seg tidlig. Det gikk stadig bittelitt for rolig med tanke på skjema til kravet, men Sæten var offensiv lenge og hang med i tetgruppen, men måtte slippe like før passering 3000 meter.

To utøvere skilte seg ut i teten, mens sørlendingen Sæten ble liggende og dra på gruppen bak. Franske Sarah Madeleine vant med 15:18.60, mens Ull/Kisa-løper Sæten løp inn til sjetteplass med 15:42.40, 15 sekunder bak pers.

Malin Ingeborg Nyfors ble presset bak i feltet da utøverne løp inn til listen på 800 meter. Tjalve-løperen ble liggende der til siste sving, hun leverte en brukbar oppløpsside og ble nummer seks med 2:03.42, vel halvsekundet bak pers. Den andre norske utøveren i feltet Pernille Karlsen Antonsen fra Norna-Salhus ble nummer åtte med 2:04.05. Hun perset i andre løp på rad og forbedret persen fra nordisk forrige helg med nærmere halvannet sekund.

Luca Thompson fra Viking vant den nasjonale 800 meteren for menn med 1:50.41, Stords Johannes Sandvik Bø løp på 1:51.72 og tok en andreplass, han var halvannet sekund bak kravet til U20-VM. Hjemmehåpet Pål Haugen Lillefosse trakk seg dessverre fra stavkonkurransen like før start. Det hindret ikke at det ble en høy vinnerhøyde, amerikanske Jacob Wooten vant med 5.82.

Flere i aksjon i utlandet

Fjorårets sensasjonsmann på 400 meter Håvard Bentdal Ingvaldsen åpnet utendørssesongen under Meeting de Marseille onsdag kveld. Moelven-karen ble nummer to på 400 meter med 45.45, vel sekundet bak norgesrekorden han satte i Budapest i fjor og tre hundredeler bak den tyske vinneren Jean-Paul Bredau.

Håvard Bentdal Ingvaldsen. Foto: Bildbyrån.

Resultatet er snaue sekundet bedre enn det Bentdal Ingvaldsen åpnet sesongen på i fjor, så det skal bli spennende å se hva han får til under Bislett Games. Resultater.

Ola Stunes Isene leverte nok en gang en konkurranse med lengstekast på over 60 meter i diskos. Sturla-utøveren ble nummer fem i øvelsen under Kladenske Memorialy i Tsjekkia på onsdag med 60.52, som han kastet i første omgang. Resultater.

Skjalgs Mathias Hove Johansen ble nummer åtte på 100 meter med 10.77 (1.0) under Motonet Grand Prix i Jyväskylä. Han ble nummer fire i det første forsøksheatet med årsbeste 10.70 (1.5) og kom seg til finale på tid. Fanas Erlend Bolstad Raa ble nummer to i høyde med 2.10 og BULs Leon Douglas nummer fire på 400 meter med 48.36. Resultater.

Talenter løp fort på Bislett

KFUM arrangerte Nasjonalt stevne på Bislett på tirsdag. BULs unge Lilje Lopes Patey vant 400 meter med 55.76, forbedring av persen hun satte innendørs i vinter med tre hundredeler. Malin Hoelsveen fra Raufoss ble nummer to med 55.83, 63 hundredeler bak kravet til U20-VM. Kometen Kaisa Sol Fagerland ble nummer tre på 400 meter med 56.73, hun vant 100 meter med 12.49 (-0.2).

BULs Edem Schaanning Agbo vant 100 meter på 10.60 (0.3). Vidars junior Jonathan Hertwig-Ødegaard løp fint med 10.77 (0.4), det samme med Christopher Ekene Nordlie fra BUL og Benjamin Altmann Opuama fra Ski med 10.85 og 10.89. Hertwig-Ødegaard løp også 400 meter, da på 48.69.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.