Jakob Ingebrigtsen åpner sesongen på lørdag

Kvalifiseringsperioden for europamesterskapet i Roma går ut på søndag, noe som gjenspeiles i antall stevner som arrangeres og antall utøvere som skal i aksjon denne helgen. På hjemmebane arrangeres to norgesmesterskap, flere norske utøvere løper i Diamond League-stevnet i Eugene og det er også norske utøvere i aksjon på Jessheim, Tønsberg, Moelv, Romerike, Belgia, USA, Finland, Polen, Tyskland, Frankrike og Slovakia. 

Jakob og Karoline åpner Diamond League-sesongen

Jakob Ingebrigtsen åpner sesongen der han skal forsvare sitt OL-gull på 1500 meter med å løpe mile under Diamond League i Eugene sent lørdag kveld norsk tid. Sandnes-løperen hadde en strålende sesong i fjor der han satte rekorder på flere øvelser, blant annet 3:43.73 på mile nettopp i Eugene. Han måtte stå over innendørssesongen grunnet skadeproblemer i høst og vinter og det blir utrolig spennende å se hvor han står nå, bare et par uker før han skal forsvare et par EM-gull.

Feltet er råsterkt og han skal møte et par briter som har snytt han for VM-gull de siste sesongene i Josh Kerr og Jake Wightman. Videre bør amerikanske Yared Nuguse nevnes, i tillegg er det flere som kan yppe seg. Det blir tøft å ta seieren, men Jakob leverer stort sett alltid strålende når han har startnummer på brystet. Sist gang Jakob ikke vant en 1500 meter/mile utenom mesterskap var under Diamond League-finalen i Zürich i september 2021. En fin sak om løpet finner du her.

Tjalves Karoline Bjerkeli Grøvdal gjør sin sesongdebut på bane på 5000 meter. Hun har løpt flere fine gateløp hittil i år og nå bør en tid godt ned på 14-tallet være mulig for kvinnen som har den norske rekorden på øvelsen med sterke 14:31.07 fra Bislett Games i 2022. Feltet er meget sterkt der hele 13 av 21 utøvere har etiopisk pass. Den største favoritten er det nederlandske fenomenet Sifan Hassan, også Freweyni Hailu og Ejgayehu Taye må nevnes. Det blir spennende å se hvordan løpsopplegget blir og om det blir en gruppe Grøvdal kan løp i om det blir fart mot 14:10 for teten.

Karoline Bjerkeli Grøvdal. Foto: Bildbyrån.

Det er lagt inn en 100 meter for parautøvere og to utøvere fra Norna-Salhus i Salum Ageze Kashafali og Vegard Dragsund Sverd stiller til start. Begge kommer fra para-VM i Japan der de hanket med seg hver sin medalje. Deres årsbestenoteringer på 10.76 og 11.15 kan nok utfordres her. Stevnet sendes på NRK fra kl. 21:50 på lørdag.

Solide felt på Jessheim

Årets 1500 meter-stevne på Jessheim arrangeres på fredag og som vanlig er det solide felt. Det er lagt opp til en fart på 3:35 for menn og det er under EM-kravet på 3:36.00. Kristiansands Sigurd Tveit er den norske utøveren som stiller som har best pers med 3:37.02 og det er ikke utenkelig at han kan lukte på EM-kravet på en toppdag. En annen kar som er lysten på mesterskapsdeltakelse er Tjalves Ferdinand Kvan Edman, som viste formstigning i Bergen på onsdag. Det er i tillegg et kobbel av løpere fra arrangørklubben Ull/Kisa som nok ønsker å se 3:30-tallet for første gang.

Det er mange sterke utenlandske løpere på kvinnesiden, der de to norske løperne Amalie Sæten fra Ull/Kisa og Ingeborg Østgård fra Tjalve begge skal få god nok drahjelp til å kunne tukte sine personlige rekorder på 4:08.08 og 4:09.91. Det blir spennende å se om formen deres er god nok til å løpe sub 4:10. Begge ligger like utenfor EM-plass på ranking og en god plassering på en bra tid kan være viktig. Forhåpentligvis kan vi få flere norske kvinner under 4:15. Stevnet sendes på Direktesport (krever abonnement).

To norgesmesterskap denne helgen

Norgesmesterskapet og ungdomsmesterskapet i mangekamp arrangeres på Fana stadion lørdag og søndag. Ida Eikeng fra Tjalve er meldt på og kan da starte sin tredje syvkamp for året. Hun har ikke fått helt fullklaff i år og nå kan hun forhåpentligvis komme seg over 6000 poeng. Norodds Elise Hoel Ulseth er tilbake fra studiene i USA og stiller i syvkamp, hennes pers i øvelsen er 5685 poeng fra 2022. 

Ida Eikeng. Foto: Eirik Førde.

Gneists Gjert Høie Sjursen jakter sin første NM-tittel i tikamp siden 2021, han har tatt sølv de to siste årene. Det kan bli en fin duell om gullet med Sondre Jahren fra Tjalve, som vil gå sin første tikamp på seniornivå, han ble nummer 14 i U20-EM i fjor. 

Jamila Isman fra Fredrikstad har deltatt både i U20- og U18-EM i syvkamp de siste årene og stiller nå i J18/19. Sunniva Indahl fra Ski kan også nevnes i den klassen. En annen meget solid utøver som er meldt på i 18/19, da i gutteklassen, er Vidars Jonathan Hertwig-Ødegaard, som har imponert på korthekk i år. Hannah Rebekah Murai-Ubby fra Vidar gjør en spennende start i J17, i den klassen er nok Askers Susanne Tveit Amundsen favoritt.

Norgesmesterskapet i halvmaraton arrangeres på Birkeland på lørdag og Namdals Maria Sagnes Wågan er klar favoritt i kvinneklassen.

Flere jakter EM-krav og rankingpoeng

Amalie Iuel gjorde et fremragende løp på 400 meter hekk i sesongåpningen i Nairobi for en måneds tid siden. Hun løp da på 54.89 og Tjalve-utøveren gjør nok et forsøk på å at OL-kravet på 54.85 under P-T-S Meeting i Banska Bystrica i Slovakia på fredag. Stevnet sendes på VG+ (krever abonnement).

Ida Andrea Breigan. Foto: Bildbyrån.

Regionals arrangeres i USA og Ida Andrea Breigan fra Tjalve skal i aksjon i lengde under West i Fayetteville. Hun har hatt et ellevilt første år i USA og den norske rekorden på 6.68 bør nevnes, da den kan tas når som helst. Tjalves Elisabeth Thon Rosvold skal i aksjon i diskos og BULs Arianne Duarte Morais i spyd.

I East har Simen Guttormsen fra Vidar allerede vært i aksjon i stav sent onsdag kveld norsk tid. Han slet på sin åpningshøyde og kom seg over 5.32 først i tredje forsøk. Han tok deretter 5.42 i første forsøk og da var plassen i Nationals sikret. Nora Haugen fra Sandnes er kvalifisert på 800 meter. Hun debuterte på øvelsen i år og har løpt persen ned til solide 2:04.77. Vilde Våge Henriksen fra Haugesund skal i aksjon på 3000 meter hinder i Lexington.

Vladimir Vukicevic skal løpe 110 meter hekk i Leverkusen under TrueAthletes Classic på lørdag. Vidar-løperen har løpt fint i litt mye medvind i år, hans norske rekord på 13.42 kan tuktes hvis han har en toppdag. To norske 800 meter-løpere som har løpt bra i år i Malin Hoelsveen fra Raufoss og Ole Jakob Høsteland Solbu fra Ås skal løpe favorittdistansen under Gouden Spike i Leiden i Nederland på lørdag. Hoelsveen sin årsbeste er på 2:03.34, mens persen fra i fjor, som også er norsk U20-rekord, lyder på 2:01.63. Solbu har perset i år, til 1:45.55, et naturlig mål er EM-kravet på 1:45.20.

Hallesche Werfertage arrangeres i Tyskland denne helgen og som vanlig er flere norske utøver meldt på det tradisjonsrike stevnet. Laksevågs Beatrice Nedberge Llano har levert flere gode konkurranser i slegge og hennes årsbeste på 71.21 kan være i fare nå. Ola Stunes Isene og Brandbus Lotta Flatum står på startlisten i diskos, forhåpentligvis kan de forbedre sine årsbestenoteringer. Et par lovende norske kulestøtere i Mariell Morken og Hanna Hjeltnes fra Ull/Kisa skal også i aksjon.

Ola Stunes Isene. Foto: Bildbyrån.

Gorzow Meeting i Polen på fredag samler en god del norske utøvere. Marie-Therese Obst fra Tjalve har hatt en meget solid sesong med tre spydkonkurranser med kast over 60 meter og persen på 61.81 kan leve farlig her. Sturlas Ola Stunes Isene jakter også kast godt over 60 meter, da i diskos. Andre norske utøvere som stiller er Pernille Karlsen Antonsen fra Norna-Salhus på 800 meter, Moa Bollerød fra Sem på 1500 meter og Kasper Sagen fra BUL i spyd.

IFAM Outdoor arrangeres denne helgen i Brussel og blant de norske utøverne som er meldt på finner vi Christine Bjelland Jensen fra Norna-Salhus på 200 meter, Line Kloster fra Vidar på 400 meter hekk, Mathias Hove Johansen på 200 meter, Esten Hansen-Møllerud Hauen fra Ren-Eng på 1500 meter, Abullahi Dahir Rabi fra BUL på 5000 meter, Tom Erling Kårbø fra Stord og Fredrik Sandvik fra Ull/Kisa på 3000 meter hinder. 

Kloster åpnet sesongen på langhekken i USA forrige helg og løp da på 57.55, tre og et halvt sekund bak persen. Hun er nok ute etter å løpe en god del raskere enn årsbeste. Rabi, Kårbø og Sandvik er nok på jakte etter EM-krav, som er henholdsvis 13:20.00 og 8:25.00.

Line Kloster. Foto: Bildbyrån.

Lene Retzius skal i aksjon i stav igjen under Meeting Stanislas i Frankrike på lørdag. Hun åpnet sesongen sterkt med 4.50 01.mai, men har siden det slitt litt og det blir spennende å se hva BUL-utøveren får til nå. En annen norsk rekordholder som skal i aksjon i stevnet er Ingar Bratseth-Kiplesund, Vidar-karen jakter hopp over åtte meter i lengde.

Sesongens andre Motonet Grand Prix arrangeres i Lahti på fredag og Dimnas Lovise Skarbøvik Andresen gjør en spennende start på 100 meter hekk. Finland har de siste årene fått opp mange meget raske, kvinnelige korthekkløpere og det blir vanligvis løpt fort under disse stevnene. Det er da lov å håpe at hennes sylferske pers fra Bergen i går på 13.00 kan barberes med noen hundredeler og at hun da tar EM-kravet på 12.98. Skjalgs Mathias Hove Johansen jakter en tid på 20-tallet på 200 meter.

Spennende stevner på hjemmebane

Det arrangeres en haug med stevner rundt om i vårt vakre land. Blant disse er Kristinalekene i Tønsberg. Byens store friidrettssønn Henrik Flåtnes har åpnet sesongen meget bra i lengde og kom seg over 8 meter for første gang i litt mye medvind i Sverige forrige helg. Det er ikke usannsynlig at han her klarer det samme også om det er litt mindre vind.

Moelven arrangerer Skarpsno Games og klubbens egne Håvard Bentdal Ingvaldsen og Andreas Grimerud skal teste farten på 200 meter. Førstnevnte åpnet utendørssesongen på 400 meter i går med sin beste sesongåpning noensinne på 45.45 og en tid godt under 21 skal være mulig på den halve distansen.

Håvard Bentdal Ingvaldsen. Foto: Bildbyrån.

Romerikslekene arrangeres i helgen og har utøvere som Benjamin Altmann Opuama fra Ski, Emiliano Storm Røgeberg-Ortiz fra Vidar og ikke minst Jacob Vaula fra Gular meldt på. Det blir spennende å se sistnevnte, som løp 100 meter på 10.39 i fjor. På Kristiansand stadion arrangeres Skillingslekene og Kristiansands egne Daniel Thrana skal i aksjon i spyd.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.