En haug med godbiter under Boysen Memorial

Det som kan vise seg å være et av Nordens største og beste friidrettsstevner i 2020 arrangeres på Bislett stadion mandag og tirsdag. Boysen Memorial, oppkalt etter legenden Audun Boysen, arrangeres for syvende gang av Tjalve. En del av våre aller fremste utøvere stiller til start, frontet av Team Ingebrigtsen og Eivind Henriksen. Hele stevnet vil streames på Tjalve sin Facebook-side, mens A-heatet på 5000 meter vises på nrk.no mandag klokken 21:45.

Nettsiden til stevnet 

Jakob og Filip Ingebrigtsen er påmeldt 800 meter og det blir meget spennende å se hva de får til på distansen etter en bunnsolid sesongåpning for hele teamet. Jakob har satt norsk bestenotering på 5 kilometer gateløp og europarekord på 2000 meter hittil i 2020. Nå går han ned i distanse og løper 800 meter utendørs for første gang siden NM-bronsen i 2017. Den sesongen løp han inn til 1:49.40 i Zürich og det står som hans pers på distansen. Det blir spennende å se hvor fort han løper, men en tid på 1:47-tallet bør absolutt forventes.

Team Ingebrigtsen under Impossible Games
Foto: Eirik Førde

Filip har løpt på 1:47 to ganger i karrieren, best med 1:47.79 under nettopp Boysen Memorial i 2016. Han løp på 1:49.56 innendørs i vinter og en tid ned på 1:46-tallet er et naturlig mål. Ettersom Sandnes-karene løper såpass lite 800 meter og prioriterer lengre distanser er det vanskelig å vite hvor de står, men med optimale opplegg og forhold skal det kunne gå fort for begge to. Andreas Roth fra Ull/Kisa er hare og da blir det nok sørget for at farten første 400-500 meterne er rask nok til å løpe på meget habile tider.

Bak Ingebrigtsens får vi forhåpentligvis flere norske karer under 1:50. Sigurd Tveit fra Kristiansand Løpeklubb har kommet under denne magiske grensen for første gang i år og han sikter seg nok inn på en tid ned på 1:48-tallet. Markus Einan fra BUL er utøveren som har best pers av “de øvrige” med 1:47.64. Han har ikke vært helt i denne formen hittil i år og står med en årsbeste på 1:50.97. Tyrvings Didrik Hexeberg Warlo åpnet sesongen utendørs forrige helg med 1:51.63. Han leverte bunnsolid innendørs i vinter og er nok lysten på å komme under 1:50. Det blir spennende å se hvordan disse karene løser løpet med tanke på om de tør å henge seg på teten fra start av.

En utlending stiller i danske Kristian Uldbjerg Hansen. Hans pers er på 1:48.45 fra i fjor og han bør kunne gi flere norske løpere en tøff utfordring.

Ellers må junioren Tobias Grønstad fra BUL, som har perset til 1:50.53 i år, nevnes. Det samme med Sems Moa Abounnachat Bollerød, som i likhet med Grønstad perset på Bislett for et par uker siden, da til 1:50.86. De to løper i det nest beste heatet og får fin harehjelp fra Håkon Mushom.

Massemønstring på 5000 meter

Stevnet går som nevnt over to dager og på mandag er det bare 5000 meter som går av stabelen. Totalt er det utrolige 122 mannlige løpere påmeldt den lengste distansen, noe som gjør at det er hele ni heat på den halve milen. Her er Henrik Ingebrigtsen fra Sandnes påmeldt og det er god grunn til å håpe på en god tid og trolig legges det opp til fart ned mot 13:15. Henrik har selv en pers på 13:15.38 fra Heusden i fjor. Denne sesongoppkjøringen har vært den beste til Henrik på mange år og han har løpt fort både på 2000 meter og 5 kilometer gateløp hittil i sesongen. Det blir spennende å se hvordan han gjør det på distansen han har hatt hovedfokus på gjennom vinteren og med godt opplegg er en sterk tid absolutt innenfor rekkevidde.

Henrik Ingebrigtsen
Foto: Eirik Førde

Det er nok mange som er lysten på å perse på distansen på mandag og sterke karer som Sondre Nordstad Moen fra Vidar, Per Svela fra Ull/Kisa, Simen Halle Haugen fra Runar, Zerei Mezngi fra Spirit, Narve Gilje Nordås fra Sandnes og Sigurd Ruud Skjeseth fra Tjalve stiller i A-heatet. Det er grunn til å tro at noen av disse vil henge seg på Henrik, mens de øvrige nok sikter seg inn mot tider ned mot 13:30. Nordstad Moen løp på 13:20.16 i 2017 og er kanskje på jakt etter pers, mens en kar som Svela har vist god nok form i år til at fjorårspersen på 13:35.09 kan ryke.

Andre karer som bør kunne se 13-tallet er Magnus Tuv Myhre fra Brandbu og Even Brøndbo Dahl fra Orion, mens Eivind Øygard fra Jølster og Abdullahi Dahir Rabi fra Runar nok også er lysten på å bryte den magiske grensen på 14 minutter for første gang i karrieren. Det er også gledelig å se Gulars Jacob Boutera tilbake med startnummer på brystet etter skadetrøbbel det siste året.

Sindre Buraas fra Vidar har vist at han er i meget god form denne sesongen, på tross av at han la opp for flere år siden, og det er opplyst han stiller som hare for 13:40-fart.

Flere norgesrekordholdere til start

I slegge for menn er Eivind Henriksen påmeldt. Tjalve-karen har hatt et par strålende sesonger og det blir uhyre spennende å se hans sesongåpning. Henriksen ble nummer seks i VM i Doha i fjor og havnet en plass høyere på resultatlisten under EM året før. Hans norske rekord lyder på 78.25 og er fra Tyskland i starten av juni i fjor. Det kan ikke forventes norsk rekord allerede i årsdebuten fra Henriksen, men kast over 75 meter bør absolutt være mulig.

Eivind Henriksen
Foto: Eirik Førde

Gloppens Thomas Mardal har hatt fin utvikling i USA de siste årene og persen i slegge er på 73.10 fra i fjor. Ettersom college-sesongen ble avlyst i USA har ikke Mardal konkurrert utendørs i år. Han perset i vektkast innendørs i vinter og kast opp mot pers kan være mulig. Kravet til avlyste EM i Paris var nok i bakhodet til Mardal, den lengden var på 74.45. Hilmar Örn Jonsson kommer fra Island for å utfordre de beste norske utøverne og han satte nasjonsrekord med 75.26 i fjor.

Ingar Kiplesund stiller opp i lengde og da kan man ha forhåpninger om hopp over 8 meter. Vidar-hopperen, som satte norsk rekord med 8.10 i Spania i fjor, har hoppet tre konkurranser i år. Han står med 7.68, 7.64 og 7.61, førstnevnte var hans beste sesongåpning noensinne. Det er lov å håpe på ytterligere formheving og enda lengre hopp enn tidligere i sesongen.

Ingar Kiplesund
Foto: Eirik Førde

Tønsbergs Henrik Flåtnes stiller også i lengde. Han var i finalen i U20-EM i fjor og er nok ute etter den norske juniorrekorden utendørs til Gøran Moen på 7.75 i løpet av året. Flåtnes åpnet sesongen for en drøy uke siden og hoppet da 7.52. Amund Høie Sjursen slo Kiplesund i Trondheim forrige helg da han hoppet 7.66 i litt mye medvind. Det er naturlig for Sjursen å satse på hopp over 7.70 i godkjent vind for første gang i karrieren. Danske Andreas Trajkovski tar turen til Bislett og hans pers på 7.82 er fra han var 19 år gammel, dette var i 2012 da han tok sølv i U20-VM.

Thomsen jakter norsk rekord

Tjalves Marcus Thomsen stiller til start i kule og har uttalt at han skal slette den norske rekorden til Lars Arvid Nilsen på 21.22 fra 1986. Vossingen, som ble U20-europamester i 2017, leverte en bunnsolid sesongåpning under Impossible Games med alle seks støt over sin gamle utendørspers, toppet med 21.03. Thomsen har hatt støtt godt over den norske rekorden på trening og med fullklaff kan nok kulen fly langt over 21 meter. Det er med andre ord god grunn til å følge med Thomsen tirsdag kveld.

Marcus Thomsen
Foto: Eirik Førde

Olympisk mester til start

I spyd for kvinner stiller en olympisk mester til start i Sara Kolak. Utøveren vant de olympiske lekene i Rio og bor nå i Oslo der hun blir trent av en dobbelt olympisk mester i Andreas Thorkildsen. Kroaten gjør sin sesongåpning her og har en pers på 68.43 fra 2017, kast opp mot 65 meter bør være mulig.

Sigrid Borge
Foto: Eirik Førde

Osterøys Sigrid Borge er den andre spydkasteren i Team Thorkildsen/Kolak og hun er meget gledelig tilbake i konkurranse etter skadetrøbbel i fjor. Hun åpnet 2019-sesongen fint med 62.20 i starten av mars, men så ble det skade under Trond Mohn Games i slutten av mai og så prøvde hun seg i konkurranse i Italia i slutten av august, men det ble mislykket. Nå er hun forhåpentligvis fullt restituert og kan begynne jakten på persen på 63.28 fra 2017. EM-finalisten fra 2018 kan ikke forventes å perse allerede nå, men kast over 60 meter bør være et greit mål. Ellers stiller fjorårets norgesmester Ane Dahlen fra Tyrving og hun er nok lysten på å kaste over 55 meter.

Beatrice Nedberge Llano slet med en del skader under sesongen i fjor, men Laksevåg-utøveren imponerte på tross av dette. Hun satte norsk rekord i slegge med 71.43 i slutten av mars, før det ble en del skader. Den tidligere U20-verdensmesteren kom seg tilbake i fin form og fikk sin VM-debut i Doha. Nå har hun fått en vinter og vår med trening og kastet 65.81 under Loggane Open i midten av mai. Det blir spennende å se hvor hun står nå, kast opp mot 70 meter er absolutt ikke utenkelig.

Beatrice Nedberge Llano
Foto: Eirik Førde

Nora Kollerød Wold fra Fredrikstad har hatt en fremragende sesong og på sitt ene løp på 400 meter hekk perset hun til sterke 57.38. Her får hun nok litt tøffere matching og da skal det være mulig å se 56-tallet. Den som bør gi Wold tøffest kamp er Skjalgs Elisabeth Slettum. Hun gjør sesongens første løp på langhekken og hennes pers er på 57.51 fra 2018. Fredrikstads Marlen Aakre er nok på jakt etter persen fra NM i 2018 på 59.16.

Fyldige felt i flere øvelser

De norske sprinterne får tøff kamp fra et par dansker i Mathilde Kramer og Astrid Glenner-Frandsen på Bislett. De er begge påmeldt 100 meter og 200 meter, der deres personlige rekorder er 11.59 og 23.85 og 11.39 og 23.84. Sistnevnte sin tid på 100 meter er dansk rekord.

Helene Rønningen åpnet sesongen fint på 100 meter for noen uker siden og Tyrving-løperen gjorde et fint løp på 200 meter på Stampesletta i helgen med 23.78. Hun er påmeldt distansene på Bislett og bør kunne ta seieren på begge distansene. Ellers blir det spennende å se Tjalves Vilde Aasmo i aksjon på 100 meter og Fredrikstads unge Ida Andrea Breigan på den doble distansen.

Amalie Sæten
Foto: Eirik Førde

Amalie Sæten har løpt fort på flere distanser denne sesongen og nå skal persen på 800 meter på 2:04.80 jaktes. Ull/Kisa-løperen må nok gjøre en del av jobben selv, da hun skal være den sterkeste i feltet. Sæten har tidligere løpt på 2:06.27 i år og med ytterligere formheving er pers mulig. Det er flere løpere som bør ha gode muligheter til å komme godt under 2:10 og dette gjelder løpere som Ranheims Sigrid Bjørnsdatter Wahlberg, Pernille Karlsen Antonsen fra Vidar, Sara Busic fra Skjalg og Ingeborg Østgård fra Ren-Eng. De to førstnevnte har løpt på 2:08.34 og 2:08.94 denne sesongen. Det er gledelig å se at det er mange kvinner som trives med å løpe 800 meter, det er satt opp hele fem heat.

I lengde for kvinner er det påmeldte flere unge og lovende utøvere. Ranheim-duoen Mia Guldteig Lien og Kristina Stensvoll Reppe imponerte hjemme i Trondheim for en drøy uke siden. Guldteig Lien hoppet 6.22 i lengde og gjør nå et nytt forsøk på aldersrekorden i J17 på 6.32, Lien har vist stabil og god lengdeform i hele 2020 og et hopp opp mot den norske juniorrekorden på 6.39 er ikke utenkelig med fullklaff. Stensvoll Reppe har vært skadet lenge og var tilbake i konkurranse på første gang på halvannet år med 6.04. Utendørspersen på 6.07 er naturlig å sikte seg inn mot å slå her.

Mia Guldteig Lien
Foto: Eirik Førde

Henriette Jæger har forbedret sin pers i lengde til 6.09 denne sesongen og hun er nok lysten på å pushe Guldteig Lien om seieren, begge de er forøvrig født i 2003. Den norske mesteren innendørs på 60 meter og 200 meter viste meget bra form på Veidekke-sprinten i helgen og viste at farten absolutt er bra nok til lange svev. Jæger er også påmeldt høyde, der persen på 1.75 skal jaktes. Jæger fyller forøvrig 17 år på stevnedagen tirsdag og er nok lysten på å gi seg selv et par personlige rekorder i gave. En annen spennende trønder i lengde er Thale Leirfall Bremset fra Stjørdal, som hoppet 6.09 i litt for mye medvind forrige uke.

Skjalgs Mathias Hove Johansen har enormt mange løp mellom 21.00 og 21.50 på 200 meter, men har enda ikke sett 20-tallet. Han er nok lysten på å klare det nå og blir favoritt på distansen på tirsdag. Flere karer er nok lystne på å komme seg ned mot 21.00 og dette inkluderer Filip Bøe fra Fana og Andreas Haara Bakketun fra Gular. På 100 meter er blant annet Amund Høie Sjursen fra Gneist og Christian Mensah fra Trondheim påmeldt.

På kvinnenes 5000 meter er det betraktelig færre utøvere påmeldt enn på herresiden, men det er likevel verdt å følge med da utøvere som Vienna Søyland Dahle fra Skjalg og Mari Roligheten Ruud og Andrea Modin Engesæth fra Runar er påmeldt. Det vil nok legges opp til tider godt ned mot 16 blank, Søyland Dahle løp på 16:14 under Forus Perseløp for en drøy måned siden. Tjalve har et par spennende navn til start i Malin Edland og Kristine Eikrem Engeset. Førstnevnte gjør sin debut på distansen, mens Eikrem Engeset gjør sitt første baneløp siden 2017. Det er sikret meget solid harehjelp i Tjalves Sigrid Jervell Våg.

Andrea Modin Engesæth
Foto: Eirik Førde

I diskos blir det spennende å se Oldens meget lovende Steffen Melheim i aksjon. Herrenes spydkonkurranse er ikke like glamorøs som kvinneklassen, men forhåpentligvis kan vi få kast over 70 meter når karer som Alexander Skorpen fra Halden og Myron Weinberg fra Kristiansand er påmeldt. Kasper Sagen fra Bækkelaget smalt til med 74.23 under junior-NM i fjor og skal nå i aksjon for første gang i 2020.

2 thoughts on “En haug med godbiter under Boysen Memorial

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.