Nedrykk for Norge etter svak avslutningsdag av lag-EM

Som ventet ble det nedrykk for Norge fra øverste divisjon av European Team Championships, lag-EM, i Polen. Norge endte på en 16. og sisteplass med 223 poeng og det var hele 33,5 poeng opp til sikker plass. Italia stakk av med seieren foran vinneren de to siste mesterskapene Polen.

Forhåndsomtale
Nettsiden til mesterskapet  
Tidsskjema, startlister og resultater

Forventet nedrykk

Norge var forventet å måtte kjempe hardt for å unngå nedrykk også før man fikk forfall på en del av de beste uttatte utøverne. Det er absolutt ikke noe særnorsk fenomen at mange av de beste står over, flere av de største nasjonene, spesielt Storbritannia, Tyskland og Frankrike, stilte uten mange av sine beste utøvere.

Sander Skotheim. Foto: Bildbyrån.

Et lite land som Norge har naturligvis øvelser der man ikke har utøvere i Europatoppen og man har heller ikke reserver å sette inn som kan kjempe i toppen når de beste melder forfall. Samtidig er det synd at vi ikke får et tilnærmet toppet lag, da hadde det vært spennende å se hvordan Norge kunne hevdet seg. Det er også et solid utstillingsvindu for norsk friidrett når NRK sender 3-4 timer tre dager i strekk og det spørs om de bruker ressurser på dette i senere utgaver av lag-EM.

Tung avslutningsdag

Sigrid Borge. Foto: Bildbyrån.

Det ble en tung dag for Norge og det begynte med at Sigrid Borge, som fortsatt har årsbeste i verden i spyd, ble nummer ni i sin tredje opptreden i mesterskapet med 54.81. Hun kastet det i første omgang og fikk ugyldig i andre og tredje omgang. Tjalves Sander Aae Skotheim stilte i sin fjerde øvelse for helgen da han hoppet høyde. Dette er hans favorittøvelse i tikampen og han hoppet sterke 2.20 innendørs i vinter, mens det ble 2.15 i Götzis for en måned siden. Han trengte to forsøk på å komme over 2.00 og så rev han ut på neste høyde han hoppet på, 2.13. Det ble dermed 16.plass og ett poeng.

Christine Bjelland Jensen. Foto: Bildbyrån.

De norsk representantene på 200 meter Christine Bjelland Jensen fra Norna-Salhus og Mathias Hove Johansen fra Skjalg ble nummer 12 og 14 med henholdsvis 23.48 (-0.3) og 21.27 (-0.4). Bjelland Jensen var bare elleve hundredeler bak pers.

Mathias Hove Johansen. Foto: Bildbyrån.

Flere leverte bra

Marcus Thomsen fra Norna-Salhus sikret seg en sjetteplass i kule med 20.00. Mannen fra kulebygden Voss, også Norge sin kvinnelige representant i kule Mariell Morken er fra Voss og Kari Traa ble olympisk mester i kulekjøring i 2002, hadde denne serien: 19.26, 20.00, 19.92, 19.68, 19.73. Hans klubbvenninne Thale Leirfall Bremset sikret plusspoeng da hun tok en fin niendeplass i lengde med 6.17 (-0.7), hennes nest beste konkurranse noensinne og åtte centimeter bak pers. Alle hennes tre hopp var over seks meter, en solid prestasjon på en så stor scene.

Thale Leirfall Bremset. Foto: Bildbyrån.

En annen som absolutt får godkjent er Vidars Sara Aarsvoll Svarstad, som ble nummer 13 på 3000 meter hinder da hun perset til 10:09.18. Hun avanserte til en niendeplass i Norge gjennom alle tider i det første løpet hun har fått registrert tid på utendørs i år, hun ble disket i nordisk mesterskap. Ålesunds Sigrid Kleive ble nummer 16 i høyde med 1.71, etter å ha tatt 1.59 i andre forsøk og 1.71 i tredje forsøk. Hun rev deretter en gang på 1.76 og var ute.

Kristiansands Daniel Thrana ble nummer 16 i spyd med 67.76, han kastet også 67.16 og 65.90. Han har perset til 78.80 tidligere i år, men det er betydelig mer krevende å kaste inne på et “lukket”, stor stadion. Ull/Kisas Awet Kibrab debuterte for Norge med å bli nummer seks på 5000 meter med 13:58.39.

Awet Kibrab. Foto: Bildbyrån.

Den siste individuelle øvelsen var 1500 meter og Kristine Eikrem Engeset løp sitt andre løp for helgen. Utøveren fra Norna-Salhus, som er norsk U20-rekordholder på øvelsen, har prioritert lengre distanser de siste årene og har siden 2017 bare løpt 1500 meter to ganger, begge i 2021. Det ble litt tungt og hun ble nummer 15 med 4:19.27.

Kristine Eikrem Engeset. Foto: Bildbyrån.

Avsluttet med norsk rekord

Mesterskapet ble avsluttet med 4×400 meter mixed. Norge stilte med et sterkt lag med Andreas Grimerud fra Moelven, Henriette Jæger fra Aremark, Håvard Bentdal Ingvaldsen fra Moelven og Josefine Tomine Eriksen fra Sem. Det norske laget gjorde en fin opptreden selv om flere fikk det litt tungt på slutten av sine etapper og løp inn til 3:15.67, som holdt til en fjerdeplass i B-heatet og tiendeplass totalt. Slik jeg kan se har det ikke blitt notert norsk rekord på øvelsen før, slik at mesterskapet ble avsluttet med norsk rekord.

Andreas Grimerud, Henriette Jæger, Håvard Bentdal Ingvaldsen og Josefine Tomine Eriksen. Foto: Bildbyrån.

På rankinglisten til VM er Norge nummer 20 på mix-stafetten, 16 lag får plass og siste lag som nå er med på ranking er Kenya med 3:14.64. Det er liten tvil om at et toppet norsk lag hadde klart VM-plass, så får vi se om det kommer frafall og Norge eventuelt satser på deltakelse hvis de får muligheten.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.