Gull, sølv og bronse på strålende kveld

Det var håp om to norske gull og tre medaljer under VM i Budapest på onsdag. Det ble nesten fullklaff med gull, sølv og bronse. Bare en gang tidligere har Norge tatt mer enn to medaljer i et verdensmesterskap i friidrett, det var i fjor og nå ble det altså tre medaljer i løpet av 40 minutter. Tidligere på dagen var hele åtte norske utøvere i aksjon, uten at det ble noen voldsom suksess.

Forhåndsomtale
Tidsskjema, startlister og resultater

Warholm suveren på 400 meter hekk

Karsten Warholm hadde god kontroll på gullet på 400 meter hekk i Budapest. Dimna-karen løp på 46.89 og tok dermed sitt tredje VM-gull på øvelsen, den første som har klart det på 400 meter hekk noensinne. Det var på forhånd håp om tider ned mot hans verdensrekord på 45.94 fra OL i Tokyo, men Warholm åpnet litt mer konservativt enn vanlig og vant med hele 45 hundredeler ned til Kyron McMaster fra De britiske Jomfruøyer.

Warholm hadde løpt fire løp før årets VM og faktisk var tre av de på bedre tider enn dagens løp, vinnertiden fra NM 2023 er bedre enn vinnertiden fra VM 2023. Uansett er tid underordnet og Warholm har tatt tilbake troen som verdensmester på langhekk. Dagens tid er den delt 14. beste i verden gjennom alle tider.

Warholm traff ikke helt ut fra blokken og var nummer tre ved passering 100 meter på 11.23, åtte hundredeler roligere enn han åpnet i semifinalen. Det er mulig at han hadde i bakhodet at han kom for nærme hekk to i semifinalen og da holdt bittelitt igjen. Han hadde avansert en plass opp til 200 meter med 21.86, mens han løp en meget god siste sving og ledet ved passering 300 meter på 33.61. Han stod distansen desidert best og kunne ta nok et VM-gull.

To medaljer på 1500 meter

Det ble et historisk løp på 1500 meter da to nordmenn havnet på pallen i en øvelse i et globalt mesterskap for første gang noensinne, men dessverre ble det ikke gull. Begge utøverne representerer Sandnes, Jakob Ingebrigtsen løp inn til sølv på 3:29.65, tre hundredeler foran Narve Gilje Nordås, som løp sitt nest beste løp noensinne. Josh Kerr sørget for at det ble en britisk vinner for andre VM på rad på 1500 meter med 3:29.38. Den olympiske mesteren Jakob tok sitt tredje strake VM-sølv på 1500 meter med regnet innendørs, mens Gilje Nordås tok medalje i sin første opptreden i en VM-finale.

Jakob Ingebrigtsen og Narve Gilje Nordås. Foto: Bildbyrån.

Jakob la seg tidlig oppe i andreposisjon og teten passerte 400 meter på 56.01, før Jakob tok teten like før passering 500 meter. Det ble passert på 1:54.19 på 800 meter og Jakob passerte 1100 meter på 2:35.89. Josh Kerr valgte å kjøre samme taktikk som fjorårsvinner Jake Wightman og la seg ved siden av Jakob da 200 meter gjenstod. De lå side om side ut på oppløpet, men det var tydelig at Kerr var sterkest. Jakob ga nærmest litt opp mot slutten da han skjønte at det ikke ble gull og sølvet holdt på å glippe.

Nordås hadde begynt å avansere oppover i feltet på den nest siste runden etter å ha ligget bak store deler og passerte 1100 meter på 2:37.07 og da var han nummer åtte. Han leverte en helt ellevill avslutning:

siste 400m: 52.61
siste 300m: 39.39
siste 200m: 26.10
siste 100m: 12.85

Han endte tilslutt like bak sølvet og hvis han hadde kommet seg opp litt tidligere kunne det faktisk blitt gull, men en medalje er helt vilt for mannen som stod med 3:36.23 som pers før årets sesong.

Rutinerte utøvere slått ut

Karoline Bjerkeli Grøvdal kom seg ikke til finale på 5000 meter da hun ble nummer elleve i det første forsøksheatet. Utøveren som representerer Tjalve løp på 15:08.96 og var snaue fire sekunder bak å avansere til sin femte VM-finale. Bjerkeli Grøvdal pådro seg en liten skade like før sesongåpningen og det har naturligvis preget henne. Hun har ikke fått kjørt nok økter til å virkelig være klar for mesterskapet, men hun kommer nok knallsterkt tilbake senere i høst.

Karoline Bjerkeli Grøvdal. Foto: Bildbyrån.

Det gikk meget rolig fra start og latviske Agate Caune, som ble U20-europamester på 3000 meter og 5000 meter for et par uker siden, dro fra og løp alene i tet. Grøvdal lå i bakre del av feltet og passerte 1000 meter på 3:08, 2000 meter på 6:10, 3000 meter på 9:18 og 4000 meter på 12:18. Farten hadde da økt og like før passering to runder igjen måtte Grøvdal slippe feltet. Caune ble hentet inn på sisterunden, men med pers 15:00.48 ble hun nummer fire og ble meget fortjent belønnet med finaleplass.

Beatrice Nedberge Llano deltok i sitt tredje verdensmesterskap, men må fortsatt vente på sin første finale. Hun ble nummer 21 i slegge med 69.11 og måtte ha kastet 71.25 for å ta seg til finale. Laksevåg-utøveren, som ble U20-verdensmester i 2016, har også denne sesongen slitt med skader. Forhåpentligvis kan hun få et problemfritt år, da kan hennes norske rekord på 72.10 økes med flere meter. Llano åpnet fint med 69.11 i første omgang og måtte øke for å klare finale. Det ble ingen økning i andre omgang med 67.98 og bergenseren avsluttet med 66.57.

Beatrice Nedberge Llano. Foto: Bildbyrån.

Skuffende formiddagsøkt

Dagen åpnet ikke så bra for de norske utøverne da alle de seks som deltok under formiddagsøkten røk ut. Det var riktignok ikke lov å forvente at alle skulle videre, men i stav hadde man håp om et par utøvere i finalen på tross av at de ikke har vist storform de siste månedene.

Sondre Guttormsen. Foto: Bildbyrån.

Sondre Guttormsen fra Vidar ble nummer 20 med 5.55, mens Fanas Pål Haugen Lillefosse ble stående uten resultat. Tretten utøvere kom seg over 5.75 og de ble klar for finale. Guttormsen og Lillefosse endte topp ti i VM i fjor og førstnevnte hadde en forrykende innendørssesong og start på utendørssesong, men har deretter slitt. Haugen Lillefosse hadde også en fin innendørssesong, men ikke kommet opp mot sitt toppnivå utendørs

Pål Haugen Lillefosse. Foto: Bildbyrån.

Guttormsen kom seg lett over første høyde 5.35, mens Lillefosse rev i sitt første forsøk i mesterskapet. Det stemte virkelig ikke for bergenseren og han rev også i andre og tredje forsøk, slik at han ble stående uten resultat. Guttormsen var i bra slag innledningsvis og tok også 5.55 i første forsøk. Det ble deretter to riv på 5.70 og han valgte å flytte sitt siste forsøk opp på 5.75. Han kom seg ikke over der og det ble dermed ingen finale for årets innendørseuropamester.

Hynne hundredeler unna sin tredje VM-semifinale

Hedda Hynne gjorde sesongens beste løp i det sjette forsøksheatet på 800 meter. Hun løp på 2:01.00 og var bare åtte hundredeler bak tredjeplassen, som sikret automatisk avansement. Tjalve-løperen endte totalt på 33.plass i sitt fjerde VM og siste semifinaleplass på tid gikk på 2:00.36.

Hedda Hynne. Foto: Bildbyrån.

Hynne la seg til i fremre del av feltet og var nummer to da det ble passert på 59.01 på 400 meter av tet. Hun holdt ryggen til leder Catriona Bisset i nest siste sving og var nummer to ved passering 600 meter på 1:29.41. I siste sving ble hun forbiløpt av en løper, men lå som nummer tre ut på oppløpet. Hun kjempet godt hele veien og var nummer tre helt til siste 10 meterne.

Verdenstoer røk ut

Tjalves Sigrid Borge har kastet fenomenale 66.50 i spyd denne sesongen og er da nummer to i verden i år. Hun har slitt etter superkastet i mai og slet også i Budapest, hun ble totalt nummer 34 i kvalifiseringen med 53.34. Borge åpnet med 52.09, før hun i andre omgang tråkket kastet ugyldig. Hun avsluttet med 53.34 og siste finaleplass gikk på 59.66.

Sigrid Borge. Foto: Bildbyrån.

VM-debutanter slått ut

Christine Bjelland Jensen fra Norna-Salhus gjorde unna sin VM-debut på 200 meter da hun løp på 23.62 (-1.3). Hun ble nummer syv i det femte heatet og ble nummer 41 totalt, hun måtte perset med 14 hundredeler og løpt på 23.02 for å ha tatt seg videre. Bjelland Jensen stod før sesongen med 23.73 som pers og kan gi seg selv godkjent for dagens løp med tanke på forholdene.

Christine Bjelland Jensen. Foto: Bildbyrån.

Ingar Bratseth-Kiplesund fra Vidar ble nummer 31 i lengdekvalifiseringen med 7.47. Den norske rekordholderen måtte ha hoppet 53 centimeter lengre for å ta seg til finale. Bratseth-Kiplesund åpnet med et ugyldig sprang, før det ble 7.47 (-0.3) i andre omgang og han avsluttet med 7.05 (-0.7).

Ingar Bratseth-Kiplesund. Foto: Bildbyrån.

Bratseth-Kiplesund var for øvrig bare tredje norske utøver, og første norske mann, til å delta i lengde i VM. Sist en norsk mann var med i lengde i et globalt mesterskap var Finn Bendixen i OL i München i 1972.