Flere medaljemuligheter for Norge i Glasgow

Norge stiller med en sterk tropp under verdensmesterskapet innendørs i Glasgow denne helgen. Hele fem av de seks utøverne i troppen er medaljekandidater. Det skal nevnes at mesterskapet bærer preg av en hektisk utendørssesong toppet med OL i Paris, en del av de sterkeste utøverne stiller da ikke, men 20 regjerende verdensmestre og syv regjerende olympiske mestere stiller til start.

Nettsiden til mesterskapet 
Norges tropp
Tidsskjema og resultater
Påmeldingslister
NRKs stream
Stream (når NRK ikke sender)

Glasgow er den største byen i Skottland og den tredje største i Storbritannia med vel 630 000 innbyggere. Byen er kjent for rivaliserende fotballag, museer og store stadioner. Mesterskapet går av stabelen i Glasgow for første gang, det er tredje gang VM innendørs arrangeres i Storbritannia. Emirates Arena er ikke ukjent med store innendørsmesterskap, det ble arrangert EM innendørs der i 2019.

Årets mesterskap er det 19. offisielle verdensmesterskapet innendørs og totalt er 651 utøvere fra 133 land meldt på mesterskapet. For to år siden var tallet 680 utøvere fra 137 land. Kampen om medaljene i VM innendørs er knalltøffe og Norge har ikke tatt veldig mange medaljer opp gjennom tidene. Vi er nummer 52 på medaljetabellen med gull til Geir Moen på 200 meter i 1995, sølv til Jakob Ingebrigtsen på 1500 meter i 2022 og bronse til Hanne Haugland i høyde i 1997 og til Georg Andersen i kule i 1989.

Norge har som nevnt bare tatt fire medaljer i VM innendørs tidligere og aldri tatt mer enn en medalje i et mesterskap, en statistikk som kan brytes nå. Årets tropp på seks utøvere er det høyeste antallet i et verdensmesterskapet innendørs siden 1997.

Warholm tilbake på rekordarenaen

Karsten Warholm gjør sin første opptreden i VM innendørs noensinne når han stiller på 400 meter denne helgen. Han er andre nordmann på øvelsen i VM innendørs noensinne, Håvard Bentdal Ingvaldsen ble slått ut i forsøket for to år siden.

Dimna-utøveren har gode minner fra Glasgow, han ble europamester innendørs på denne arenaen i 2019 da han tangerte den europeiske innendørsrekorden på 45.05, som fortsatt er rekord. Med den tiden har han delt nest best pers av deltakerne innendørs, Jereem Richards fra Trinidad & Tobago løp på 45.00 da han vant VM innendørs for to år siden.

Karsten Warholm. Foto: Bildbyrån.

Warholm har ikke konkurrert denne sesongen, når han nå velger å løpe VM tyder det nok på at formen er meget solid. Han fikk sin første “nedtur” på tartanen da han ble skadet i 2022, men kom seg tilbake i fint slag og ble europamester den sesong. Han løp flere løp under fjorårets innendørssesong og ble europamester da. Han åpnet knalltøft i finaleløpet under EM og hadde skyhøye laktatverdier på slutten, men kom seg over målstreken på solide 45.35. Det er grunn til å tro at den triple verdensmesteren på langhekk har enda mer inne og en tid på 44-tallet er mulig med fullklaff.

Ulsteinviks store sønn har tidligere vist at han er en solid innendørsløper og hans tøffe åpninger passer bra med tanke på at det bare er delte baner på førsterunden. Warholm er kanskje den største favoritten på øvelsen, men det er naturligvis en ørliten usikkerhet når han ikke har konkurrert siden midten av september. Hvis Warholm tar gullet blir han den første norske utøveren med VM-gull i friidrett innen- og utendørs.

Som nevnt er Richards blant de største favorittene med tanke på at han er regjerende mester. Han har ikke konkurrert siden VM i Budapest og det blir spennende å se formen. Tre amerikanere har best årsbeste i feltet, Brian Faust med 45.47, Jacory Patterson med 45.48 og Christopher Bailey med 45.61. Patterson er dobbelt NCAA-mester i stafett og har pers på 44.81 utendørs, Bailey har 44.84 utendørs og var med på gullaget til USA på 4×400 meter i VM i fjor.

To medaljekandidater i mangekamp

Syvkamp blir uhyre spennende med to karer fra Tjalve i Markus Rooth og Sander Aae Skotheim, som begge er unge, men har allerede internasjonale medaljer og norske rekorder på CV-en. 

Sander Aae Skotheim. Foto: Bildbyrån.

Det er nærmest sensasjonelt at Norge har to utøvere som er medaljekandidater i syvkamp i det som er første gang Norge har med mangekjempere i VM innendørs. De to utøverne representerer begge Tjalve og er en del av ulike treningsgrupper, men har til tider noen fellesøkter. De har litt ulike filosofier der den ene, Sander Aae Skotheim, konkurrerer hyppig, mens den andre, Markus Rooth, konkurrer sjeldnere. Faktisk gjør Rooth noe så sjeldent som å debutere i en øvelse i et VM, han har aldri gått en mangekamp innendørs med seniorredskaper.

Aae Skotheim slo virkelig gjennom på seniornivå internasjonalt i fjor da han tok sølv under EM innendørs. Han oppnådde sterke 6318 poeng, som er gjeldende norsk rekord. Skotheim leverte også solid utendørs med 8590 poeng og solide prestasjoner i internasjonale mesterskap. Denne sesongen har Skotheim gått en syvkamp, med 6281 poeng. Forhåpentligvis får han høydetilløpet til å stemme, da bør han ha muligheter til å forbedre sin norske rekord i syvkamp. Hvis han gjør det vil han nok kjempe om medalje, hans pers er tredje beste i feltet og han har nest beste årsbeste. 

Rooth har som nevnt ikke gått noen syvkamp innendørs på seniornivå og han har ikke konkurrert denne sesongen. Det er uansett ikke noe å bekymre seg for, da Rooth er vant med å konkurrere sjeldent og han pleier å være god til å prikke form. Han slo for alvor gjennom internasjonalt da han tok bronse i U20-EM i 2019, mens det ble bronse i U23-EM i 2021.

Markus Rooth. Foto: Bildbyrån

Rooth satte norsk rekord i tikamp i 2022 og forbedret den til råsterke 8608 poeng da han ble U23-europamester i 2023. Han er en «typisk» mangekjemper, god i alle øvelsene og har ingen vesentlige svakheter. Han blir spesielt interessant å følge i lengde og stav og er han i godt slag bør han kunne kjempe om medalje.

Best pers har Simon Ehammer fra Sveits, som oppnådde 6363 poeng da han tok sølv under VM innendørs for to år siden. Mannen som tok VM-bronse i lengde i 2022 har gått 6242 poeng denne sesongen og vil kjempe i tet. Ken Mullings fra Bahamas har gått sterke 6340 poeng denne sesongen og mannen som har vist stor fremgang i år er blant favorittene.

Totalt fire utøvere i feltet har personlig rekord over 6140 poeng, en av disse er franske Makenson Gletty, med 6230 poeng i år. En kar som ikke har gått syvkamp innendørs siden 2019 må nevnes i medaljekampen, amerikanske Harrison Williams. Han gikk solide 8630 poeng i tikamp i fjor og ble nummer syv i VM i Budapest, plassen foran Rooth.

Jæger med meget spennende start

Henriette Jæger blir første norske kvinne til å løpe 400 meter i VM innendørs. Hun har gjort en kometkarriere på distansen etter at hun (ihvertfall midlertidig) har lagt mangekampen på hyllen. Hun slet med skader for noen år siden, men tok virkelig steg på 400 meter i 2022, da kvinnen som har verdensbestenoteringen i syvkamp i U18-klassen, ble nummer fire i U20-VM.

Hun fortsatte fremgangen i fjor, først med semifinale under sin mesterskapsdebut innendørs under EM. Utendørs løp hun persen ned flere ganger og på vei til 51.03 satte hun norsk rekord, fikk VM-debuten i Budapest og ikke minst tok sølv under U23-EM.

Henriette Jæger. Foto: Bildbyrån.

Denne sesongen har hun satt hele tre norske innendørsrekorder, en på 200 meter og to på 400 meter. Hun løp på meget sterke 51.05 i Polen for tre uker siden, med det har hun fjerde beste årsbeste og femte beste innendørspers av deltakerne som har valgt å reise til Glasgow.

Aremark-utøveren er med andre ord en klar finalekandidat, seks utøvere skal til finalen. Skal hun ta medalje må hun nok heve nivået sitt litt, men det er det ikke umulig at hun klarer, hun pleier å heve seg til store anledninger. Det blir spennende å se om hun åpner litt tøffere enn normalt i semifinalen, for å få en god posisjon på andrerunden. Det er et tøft program for utøverne som kommer til finalen med tre løp på 36 timer, noe som kan slå forskjellig ut for løperne og er en ny erfaring for Jæger.

For to år siden gikk bronsemedaljen på 50.79, mens for seks år siden gikk bronsemedaljen på 51.60 og årene før har man fått medalje om man har løpt sub 51.50. Jæger kan bli første norske kvinne i en global finale på 400 meter, Sølvi Olsen kom til semifinale på øvelsen i VM utendørs i 1991. En fin podcastepisode med Jæger om årets sesong finner du forøvrig her.

Det kan fort bli dobbelt Nederland med treningsvenninnene Femke Bol og Lieke Klaver. Førstnevnte har forbedret sin egen verdensrekord innendørs til fremragende 49.24. Klaver, som har slått Jæger i to løp i år, har perset til 50.10. Tredje beste i feltet i år er amerikanske Alexis Holmes med 50.34, hun var med å ta gull på 4×400 meter mixed i fjorårets VM. Talitha Diggs fra USA må også nevnes i medaljekampen.

Nordås jakter historisk medalje

Narve Gilje Nordås er regjerende VM-bronsevinner på 1500 meter utendørs og når de to foran han i mesterskapet i Budapest ikke stiller her kunne man tenke at han var favoritt. Sandnes-løperen er absolutt en medaljekandidat, men favoritt er han nok ikke. Løping innendørs er spesielt og Nordås sin taktikk utendørs med å legge seg bak i feltet og gradvis avansere er tøffere innendørs. Han har løpt 1500 meter en gang dette året og løp da på 3:37.45. Han sa at farten der var meget uvant og han viste sterkere form under 3000 meter i Madrid forrige uke.

Narve Gilje Nordås. Foto: Bildbyrån.

Fjorårets sensasjonsmann på 1500 meter har løpt solid i mesterskap innendørs tidligere, han ble nummer fem på 3000 meter under EM innendørs for tre år siden. Nordås har som alle vet tatt store steg nå og blir tidenes andre nordmann på distansen i VM innendørs, etter Jakob Ingebrigtsen for to år siden. Bare to norske utøvere, nettopp Ingebrigtsen og Hanne Haugland har medalje fra VM innen- og utendørs. 

Det er spennende å se hvordan finalen blir med tanke på farten underveis. Hobbs Kessler fra USA leder an med tanke på årsbeste med 3:33.66 og er blant de største favorittene. Et meget spennende navn er franske Azeddine Habz, som løp på 3:29.26 på Bislett i fjor, men er et litt mer usikkert kort her.

Samuel Tefera fra Etiopia er tidligere verdensrekordholder på øvelsen innendørs og har vunnet de to siste VM-gullene innendørs, det blir spennende å se om han er på nivå til å klare et tredje på rad. Mario Garcia fra Spania løp bra i fjor og må absolutt nevnes, det samme med Cole Hocker fra USA, som ble topp 7 både i OL i Tokyo og VM i Budapest. Adel Mechaal fra Spania er en luring som viste brukbar form da han ble spansk innendørsmester for halvannen uke siden.

Rønningen VM-debuterer 

Helene Rønningen har seks NM-gull 60 meter og er tidenes nest raskeste norske kvinne med 7.29. Hun har vært stabil rundt 7.30 i år og har løpt karrierens tre raskeste løp denne sesongen. Hun har deltatt i to mesterskap innendørs tidligere, EM i 2017 og 2019. Nå deltar hun i sitt første verdensmesterskap på seniornivå, Tyrving-løperen har deltatt i to U20-VM og ett U18-VM utendørs.

Helene Rønningen. Foto: Bildbyrån.

Rønningen kan ha muligheter til å ta seg til semifinale, men da må hun nok løpe rundt sin personlige rekord. Det er absolutt ingen umulighet med tanke på formen den tidligere norgesrekordholderen på 200 meter har vist i år. Det er uansett gledelig og sterkt at Rønningen er kvalifisert for mesterskapet, som blir en meget god erfaring.

En av utøverne i feltet, Julien Alfred fra Saint Lucia, har løpt under syv sekunder i år med 6.99. Hun får nok tøff kamp fra utøvere som tre ganger medaljevinner på 60 meter fra EM innendørs Ewa Swoboda fra Polen og verdensmester på 4×100 meter fra 2022 Aleia Hobbs fra USA.

Norsk program:

Fredag:
11:20 400 meter forsøk: 
Henriette Jæger
12:00 400 meter forsøk: Karsten Warholm

21:10 1500 meter forsøk: Narve Gilje Nordås
21:50 400 meter semifinale: Henriette Jæger*
22:10 400 meter semifinale: Karsten Warholm*

Lørdag:
12:00 Syvkamp 60 meter: Sander Aae Skotheim og Markus Rooth
12:20 60 meter forsøk: Helene Rønningen
13:15 Syvkamp lengde: Sander Aae Skotheim og Markus Rooth
14:35 Syvkamp kule: Sander Aae Skotheim og Markus Rooth

20:30 Syvkamp høyde: Sander Aae Skotheim og Markus Rooth
20:45 60 meter semifinale: Helene Rønningen*
22:00 400 meter finale: Henriette Jæger*
22:10 400 meter finale: Karsten Warholm*
22:45 60 meter finale: Helene Rønningen*

Søndag:
11:05 Syvkamp 60 meter hekk: Sander Aae Skotheim og Markus Rooth
12:15 Syvkamp stav: Sander Aae Skotheim og Markus Rooth

21:45 Syvkamp 1000 meter: Sander Aae Skotheim og Markus Rooth
22:30 1500 meter finale: Narve Gilje Nordås*

*krever avansement

NRKs sendeskjema:

Tidene er skrevet tidlig i uken, så de er med store forbehold. For oppdaterte tider, sjekk NRKs TV-guide.

Når NRK ikke sender er stream åpen i Norge.

Fredag:
20:00-23:00 NRK2

Lørdag:
20:00-22:00 NRK2
21:55-23:00 NRK1

Søndag:
20:16-21:00 NRK1
21:10-23:00 NRK1

SVT sender også formiddagsøktene.

8 Replies to “Flere medaljemuligheter for Norge i Glasgow”

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.